Havaların giderek soğuduğu şu günlerde kendinizi mutsuz, depresif hissetmemek için kendinize bir iyilik yapın Sonbaharın melankolik tavrının tadını çıkarın ☺
Mevsim değişiklikleri, gündüz saatlerinin kısalması ile pek çok kişi karmaşık ruh haline giriyor. İçinizi ısıtacak sıcacık bir kase sebze çorbası, 1 tabak kış türlüsü, stres dolu günler ardından içeceğiniz bir fincan aromalı kahve ya da afiyetle içilen tarçınlı zencefilli bir bardak ılık sütün düşüncesi bile biraz olsun mutluluk katacaktır hayatınıza …
Mutluluk tatmak ister misiniz?
Beslenmemizde doğru seçimler yaparak, karmaşık ruh hallerimizi ve bu moral bozucu dönemleri kendimize zarar vermeden, kilo almadan da atlatabiliriz. Her zaman dediğim gibi “Her şey Doğadan Gelir” tıpkı Hipokrat’ında dediği gibi “İzin verin gıdalar ilacınız olsun”, doğaya kulak verin o size tüm şifasını sunacaktır. Bazı gıdalar ruhsal durumumuzu, performansımızı ve alışkanlıklarımızı etkileyerek kendimizi daha iyi, dingin ve mutlu hissetmemize neden olacaktır.
Vücudumuzun sağlıklı fonksiyon göstermesi için doğru kaynaklardan beslenmelidir. Her bireyin kendi metabolizmasına yönelik, doğru besin gruplarından, doğru miktarlarda, doğru zamanda, doğru sıklıkta yemesi hem fizyolojik hem de ruhsal parametreleri etkilemektedir.
Mutluluk hormonu “Endorfin”
Bunun için en belirgin örnek “mutluluk hormonu” içeren besinlerdir. İçinde Endorfin bulunan besinlerin insanı mutlu ettiğini artık çoğumuz biliyoruz. Bu besinler vücutta kimyasal bazı şifreleri çözerken, damak tadını okşayan lezzetleri ile de anlık hazlar yaratmaktadırlar. Kış havasının, iş stresinin, moral bozucu tabloların kovucusu sayabileceğimiz bazı besin önerilerimiz şöyledir:
Tam Tahıllar Doğadaki gıdaların çoğu bir veya birkaç aminoasit türü içermektedir, bitkisel veya hayvansal kaynaklı olmalarına göre farklılık göstermektedirler. Bu öğeler beyni beslemek için birbirleri ile yarışırlar. Örneğin 1-2 dilim tam tahıl ekmeği tüketmek beyne ‘mutlu ol’ sinyali gönderir. Triptofan aminoasidinden zengin bu besin beyinde serotonin üretimini artıramaya yetecek eşiği aşarak, beyine trankilizan ve ruhsal modu yükseltici etki yaratmaktadır. İşte bu nedenle makarna, bulgur veya pilav yerken tam tahıllı olanları tercih etmemiz gerekir.
Kırmızı Biber: Kırmızıbiber içeriğindeki kapsaisin denen fitokimyasallar ile üzerindeki sinir terminallerini uyarır, bu yanma hissi beyinde endorfin salgılarını artırarak mutluluk hissi yaratır. Metabolizmanın canlılık kazanmasına yardımcı olabilen kırmızıbiber, yemeklere kattığı lezzeti ile kış aylarının vazgeçilmezlerinden olmalıdır.
Balkabağı: Turuncu rengi ile zengin beta karoten içerdiğini anlatan balkabağı iyi bir C vitamini ve potasyum kaynağıdır. Lifli yapısı ile uzun süre tokluk hissi sağlayabilmektedir. Balkabağı, çorbalarınızda rahatlıkla kullanabileceğiniz bir sebzedir. Lifli yapısı ile çorbaya tokluk kazandırabilir, farklı aroması ile yeni lezzetler yaratabilirsiniz. Birçok kanser çeşidini, damar sertleşmesini önlemeye yardımcı özellikler taşıyan bal kabağı, antioksidan içeriği ile de vücudun enfeksiyonlara karşı direnmesine yardımcı olabilir. Meyvesi dışında çekirdeklerinden de yararlanılabilen kabağın yağı, çinko ve doymamış yağ asidi içeriği ile prostat problemlerine de yardımcı olabilir.
Muz: Her ne kadar yoğun kaloriye sahip olsa da magnezyum mineralinden zengin muz kendini iyi hissetmek isteyenler için doğru bir seçimdir. 1 paket çikolata yemektense 1 orta boy muz tüketmek soğuk günlerde faydalı olacaktır. Kendini sürekli yorgun ve depresif hissedenlerde sıklıkla magnezyum eksikliği gözlenmektedir.
Portakal: C vitamininden yetersiz beslenenlerin (özellikle sigara tüketenler) noradrenalin salgısındaki dengesizliğe bağlı olarak kendilerini irite ve mutsuz hissettiklerini gösteren çalışmalar, her öğünde yeterli ve aşırıya kaçmayan C vitamini alımının yararını göstermiştir.
Demir emilimini artırıcı özelliği ile C vitamini yorgunluk, uyku hali, uyuşukluk, yorgun ruh halinin de birebir yardımcısıdır-
Hindi: Dopamin ve noradrenalin seviyelerinde artışa neden olan Tirosin aminoasidinden zengin hindi; hem yağ içeriğinin düşük olması hem de protein kalitesi ile beslenmemizde bulunması gereken besinlerdendir. Bu nedenle haşlanmış hindili salatalar, sandviçler, ton balığı ve tavuk tercihleri uzun süreli doygunluk hissi vermeleri ve hormonları dengeleyici etkileri ile mükemmel seçimlerdir.
–Ceviz: Yetiştiği toprağın kalitesine göre selenyum içerikleri değişse de ceviz kendini mutlu hissetmek isteyenlerin dostudur. Yüksek kalorili olmasına rağmen, iyi yağ kompozisyonu ile günde 1-2 adet tüketildiğinde enerjik ve mutlu ruhsal gelişime katkı sağlamaktadır.
Fıstık: Yağ oranı yüksek ama yine de insanı mutlu ediyor. Roma İmparatorluğu’nda ‘Tanrı yiyeceği’ olarak adlandırılan fıstığın kolesterolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı bildiriliyor. Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler. Demir, bakır, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi minerallerin doğal kaynağı olan bu çerez kalbimizin yanı sıra beyin sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin de dostu. Tuzsuz olanından her gün ortalama 10 adet yenilebilir.
Su: Gece yemeleriniz, kendinizi yorgun hissetmeniz, moral düşüklüğü gibi sıkıntıların altında yetersi su alımının olabileceğini biliyor muydunuz? Sıvı eksiliği ve dolaşımın yavaşlaması, organların çalışma temposunu düşürmelerine neden olabilir. Bu nedenle sadece kendinizi susuz hissettiğinizde su içmeyin, her gün en az 8-10 bardak su tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Kışın su içmeyi vücudunuz hatırlatmayabilir, ister meyve parçaları ile tatlandırmak, ister bitki çayları tüketmek gibi farklılıklarla sıvı almaya gayret edin.
Mutluluk verici bir mineral diyebileceğimiz selenyumun diğer kaynakları ise balık, deniz
ürünleri, kırmızı et ve tam tahıl ekmeklerdir.
Sağlıklı bol MUTLU günler diliyorum
Diyetisyen Serpil Parlak
Alkollü araç kullanımını bitirecek buluş!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.