Konya AÇIK 21°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Kurbanda kullanılacak bıçak tercihine dikkat

Kurban Bayramı yaklaşırken en çok konuşulan konulardan biri de bıçağın keskinliği, kalitesi ve uzun ömürlü olup olmadığı? Peki gerçekten iyi bir kurban bıçağı nasıl olmalı? İşin mutfağından gelen Ehl-İ Bıçak Üretim Atölyesi El Yapımı Bıçak Üreticisi İbrahim Mert Can Yeni Meram’a kurban ibadetini yerine getirirken kullanılacak bıçakların püf noktalarını anlattı.

Kurban bayramına az bir süre kala kurban bayramının hazırlıkları başladı. Konya’da kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar bıçakçıların önünde uzun kuyruklar oluştururken kurban ibadetinde kullanılacak bıçak ve bıçağın nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili püf noktaları Yeni Meram Gazetesi’ne anlatan Ehl-İ Bıçak Üretim Atölyesi El Yapımı Bıçak Üreticisi İbrahim Mert Can anlattı. Can, “Öncelikle şunu net olarak söylemeliyim ki; iyi bir kurban bıçağının temelinde kaliteli çelik yatar. Ama sadece çeliğin kaliteli olması yetmez. Çeliğe uygulanan ısıl işlem, yani sertleştirme süreci de aynı derecede kritiktir. Bu işlem mutlaka işin ehli ustalar tarafından, doğru sıcaklık ve süreyle yapılmalıdır. Aksi takdirde, ne kadar iyi çelik kullanırsanız kullanın, sonuç hüsran olur.”diyerek uyarılarda bulundu. Kurban ibadetinin yerine getirilmesinde kullanılacak bıçağın tutuşunun ibadetin sorunsuz yerine getirilmesi başta olmak üzere sağlığımız için büyük önem taşıdığının altını çizen Can, “Kurban bıçağının seçiminde bir diğer önemli konu ise bıçağın kabzası. Kabzanın eldeki duruşu, ergonomisi, kalınlığı ve kullanılan materyali çok ama çok önemlidir. Ne çok ince olmalı ki avuca oturmasın, ne de haddinden fazla kalın olup eli yorsun. Orantılı ve dengeli bir tasarım, kurban günü saatlerce çalışacak bir el için oldukça elzemdir. Ayrıca, kabza materyalinin antibakteriyel olması, içine yağ, et, kir çekmemesi gerekir ki sağlıklı bir kullanım sağlansın” şeklinde ifade etti. Kurban bıçağının kullanımında diğer önemli bir diğer hususun bıçağı bileme meselesi olduğuna dikkat çeken Can, “Kaliteli bir bıçak bile körelebilir. Bu durumda hemen mahalle arasındaki rastgele bilmeceye koşmamak gerek. Bileme işlemi, ustalık ister. Çünkü yanlış bileme, hem bıçağın ömrünü kısaltır hem de kesim sırasında kullanıcıyı zorlar. Ben şahsen, eski usul taşlı makineler yerine devir ayarlı, profesyonel ekipmanlarla bıçakları düşük devirde, çeliği yakmadan ve suyunu kaçırmadan bileme yapıyorum. Bu da bıçağın ömründen yemeden, performansını koruyor. Bıçak alacaklara tavsiyem şudur: Üretici firmanın geçmişine, müşteri memnuniyetine ve ürettiği bıçakların kalitesine mutlaka göz atın. Sadece görünüşe aldanmayın. Özellikle ev kullanıcıları, amatörler bu konuda çoğu zaman yanlış tercihler yapabiliyor ya da kötü niyetli satıcıların eline düşebiliyor.” dedi.

“KURBAN BIÇAĞINDA ORTA SEVİYE ÇELİKLER YETERLİDİR”

Kurban bıçağının seçiminde bıçağın imalatında kullanılan çeliğin büyük bir önem taşıdığına vurgu yapan Can, “ Kurban bıçağının seçiminde bıçağın yapımında hangi çelik tercih edildi ? Sorusu öne çıkıyor. Bu noktada kurban bıçağı için orta seviye çelikler gayet yeterlidir. Özellikle T5, T7, N6 ve 4116 gibi çelikler, hem fiyat/performans açısından hem de dayanıklılık ve keskinlik açısından oldukça idealdir.” Şeklinde ifade etti. Kurban bıçağında kaliteli bir bıçak alınması gerekliliğine dikkat çeken Can, “Bugün piyasada orta seviye bir kurban bıçağı 500 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir. Daha düşük fiyatlara satılan bıçaklar da var ama ne yazık ki çoğu “tenekeden hallice” dediğimiz cinsten. Hem çelik kalitesi zayıf, hem de kabza işçiliği vasat. Bu yüzden kurban bıçağı alırken mutlaka bildiğiniz, güvendiğiniz bir esnafa ya da kendini ispatlamış bir üreticiye yönelmeniz gerekir.” önerisinde bulundu. Unutmayın, kurban bir ibadettir. Bu ibadeti yerine getirirken kullanılan alet de ibadet için uygun olmalıdır. Elinize yakışan, hakkıyla kesen, sizi yormayan bir bıçak hem hayvana eziyet ettirmez, hem de kurban kesimini huzurla gerçekleştirmenizi sağlar.

Kaynak: yenimeram.com.tr- Ümmügülsüm Dündar

0 2 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Konya’da mahalle sakinleri muhtarlarını seçmek için sandık başına gitti

HIZLI YORUM YAP

0 2 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.