Konya’da Uzakdoğu Mutfağına ilgi duyanların, Uzakdoğu lezzetlerini deneyimlemek isteyenlerin uğrak noktası haline gelen My Sushi Exclusive işletmecisi Hasan Karababa Suşi’nin kadim Japon kültürünün geleneksel bir yemeği olduğuna dikkat çekerek, “Suşi, leziz tadı nedeniyle bütün dünyada ünlü bir Japon yiyeceği. Özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyaya tanıtılan geleneksel bir Japon yemeği, 1960’lar civarında California eyaletinden ABD‘ne girmiş. Bir Japon şef geleneksel suşiyi Amerikan zevkine uygun biçimde değiştirmiş ve “California rolls” adıyla sunmuştur. California rolls, tüm eyalette oldukça popüler bir hale geldi ve hala aynı isimle anılmaktadır. Suşi, dünyanın diğer bölgelerinde de aynı zamanlarda popüler olmuştur. Suşiden gurmelerin yanı sıra sağlıklı beslenen bilinçli insanlar tarafından da övgüyle söz edilir hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.
“TAMAMEN ÇİĞ BALIK
OLDUĞU YANLIŞ BİR BİLGİ”
Halk arasında Suşi’nin kulaktan dolma bilgilerle yanlış bilindiğinin altını çizerek, “ Toplumumuzda birçok kişi arasında suşinin tamamen çiğ balık olduğu konusunda yanlış bir algı var. Bu bilgi kısmen doğru olsa da Suşi aslında sirkeli pirinç anlamına gelir. Sebzeler ve deniz ürünleri ile süslenmektedir. Üzeri balık ile süslenmiş suşiye “nigiri” denirken, sadece bir parça çiğ balıktan oluşan suşiye “sashimi” denir. Bir çok kişi sadece çiğ balık olduğunu düşünerek, suşi yemeklerini tatmaktan çekinmekte. Oysa otantik bir suşi barını ziyaret ederseniz, wasabi ve soya sosu ile servis edilen çok farklı suşi çeşitleri göreceksiniz” şeklinde konuştu. Karababa Suşi’nin temelde dört çeşidinin olduğunu paylaşarak, “Yosuna sarılarak yapılan sushi şekli en çok bilinen sunum şekli, ama bu temelde dört çeşit olan sushi çeşidinden sadece bir tanesi. Bunun haricinde Nigiri adını verdiğimiz el ile sıkıştırılarak hazırlanan haşlanmış pirincin üzerine deniz ürünü konularak hazırlanan sushi çeşidinin yanı sıra Haşlanmış pirincin, deniz ürünleri ve ekstra malzemelerin deniz yosununa sarılmasıyla elde edilen rulo şeklindeki Maki ve Deniz yosununun iç malzeme olarak kullanıldığı, ekstra malzemelerinde içine konduğu dışı pirinç ,deniz ürünlerinin de pirincin üzerine konulduğu Uramaki var. En çok ise Uramaki sevilip tüketilmekte.” dedi.
”Diyabetten kilo kaybına
kadar her derde deva”
Suşi’nin sağlıklı bir besin olarak dünyada bilinip kabul edildiğine dikkat çeken Akbaba, “Suşi, en sağlıklı ve besleyici gıdalardan biri olarak kabul edilir . Bunun nedeni geniş bir yelpazede sebze,deniz ürünlerini ve balık türlerini içermesidir. Balık, kırmızı ete göre daha sağlıklıdır ve kalorisi çok azdır. Otantik suşi yemekleri az yağlı balık çeşitleri kullanılarak hazırlanmıştır. Japonların inanılmaz derecede sağlıklı kalmalarının nedeni; onların zarif, düşük yağlı beslenmeleri sayesindedir. Ne yazık ki, batılılaşmış suşi versiyonlarına ağırlıklı olarak krema ve çeşitli soslar eklendiği için kalori ile yüklüdür. Ayrıca batılılaşmış suşi yemeklerinde ton balığı, sarıkuyruk, kılıç balığı gibi yüksek yağ içeren balık çeşitleri kullanılmaktadır. Basit ve geleneksel suşi yemeği yaklaşık 160 kalori içerirken, batılılaşmış suşi yemekleri birlikte servis edildiği sosların türüne bağlı olarak 800 kaloriye kadar çıkabilir.” Şeklinde konuştu. Akbaba suşi’nin başta kolestrol ve kilo vermek isteyenler için harika bir seçenek olduğuna dikkat çekerek, “Suşi çoğunlukla balıktan yapılır. Balık ise omega-3 yağ asitleri bakımından çok zengindir. Omega-3 yağ asitleri tıkalı damarları açmaktadır böylece tıkanmış arterlerin neden olabileceği tehlikeleri hafifletmektedir. Atardamarların tıkanması çoğunlukla kötü kolesterol nedeniyle olur. Suşi vücuttaki kolesterol seviyelerini azaltmaz ancak, kesinlikle kolesterol tarafından yapılan hasarı tersine çevirir. suşinin kalorisi çok düşüktür. Eğer düzenli olarak suşi tüketirseniz ondan yararlanabilirsiniz. Temelde kilo vermeniz açısından faydalı olup olmayacağına karar verecek olan suşinin neler içerdiğidir. Balıktan yapılanların kalori ve yağ oranı düşüktür; ancak yine de bu durum kullanılan balık türüne bağlı olacaktır. Kızarmış balık içerenlerden ve kremalı soslardan uzak durun.” uyarısında bulundu. Çağımızın hastalığı diyabet hastalarının da suşi yemesi gerektiğine dikkat çeken Akbaba, “Diyabet hastalığında bazı diyet kısıtlamaları olduğundan dolayı, suşinin içerdiği pirinç bu hastalar için zararlı olabilir. Ancak pirinç içermeyen balıktan yapılan sashimi gibi diğer suşi türlerinin rahatlıkla tadını çıkarabilirsiniz. Bu suşi türleri diyabet hastaları için oldukça sağlıklı bir yemek alternatifi olacaktır. Konyalılar Uzakdoğu’dan gelen bu lezzeti sevdi. İlgiden memnunuz ” İfadelerini kullandı.
Kaynak: yenimeram.com.tr (Şerife KAYA)
Anızları yakarak toprağı öldürmeyin
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.