Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) yayınladığı raporda, Türkiye’de kasım ayında sıcaklık rekorunun kırıldığı açıklandı. Ayrıca 10 günlük yapılan hava tahmin raporunda, Orta Akdeniz’de oluşan siklon nedeniyle Ege kıyıları ve Trakya hariç, Türkiye’de yağış beklenmediği de belirtildi. Bu kapsamda Konya Ovasına istenilen seviyede yağışın düşmemesi tahıl ambarı Konya’da çiftçileri endişeye düşürdü. Kasım ayının sonlarına yaklaşmamıza rağmen yağışların seyrinde gitmemesi çiftçileri korkuttu. Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, ekilen tohumun kuru kuru beklemesinin ardından çimlenmeye başladığı an, kurak periyodun devam etmesi halinde bozulmasına neden olacağını belirtti. Soylu, “Çıkışların düzgün olmaması rekolteyi de olumsuz etkileyecek. Dolayısı ile de verim ve rekoltede düşüşler meydana gelecek. Sulama imkanı bulan çiftçi sayısı zaten yüzde 20-25 civarında. Çiftçilerimizin yüzde 80’i şuan yağış bekliyor” ifadelerini kullandı.
“YAĞIŞLARIN OLMAMASI HUBUBAT ÜRETİCİSİNİ SIKINTIYA DÜŞÜRDÜ”
Kasım ayının ortalarına gelmemize rağmen yağışların olmadığını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, hububat üreticisinin ciddi anlamda sıkıntıda olduğunu vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Geçtiğimiz Ekim ayının sonu gibi yağışlı bir periyoda giriyorduk ama şuan Kasım ayının ortasındayız yağış yok. Araştırmalarımıza göre önümüzdeki süreçte de İç Anadolu Bölgesinde öyle bir kuvvetli yağış beklenmiyor. Buda hububat üreticisini ciddi anlamda sıkıntıya soktu. Ekim sezonunun da yavaş yavaş sonuna yaklaşıyoruz, çiftçilerimizin yüzde 90’ı kuru ekim yaptı. Şuan tohum toprağın içerisinde bekliyor. Tohumun kuru kuru beklemesinin ardından çimlenmeye başladığı an, kurak periyodun devam etmesi halinde bozulmasına neden olacak. Buda ciddi anlamda çiftçilerimizin emeğinin boşa gitmesine sebep olacak.”
“ÇIKIŞLARIN DÜZGÜN OLMAMASI REKOLTEYİ DE OLUMSUZ ETKİLEYECEK”
Yıllık 20 milyon ton buğday ihtiyacının İç Anadolu Bölgesinden karşılandığını belirten Başkan Soylu, ekilen tohumların çıkışlarının düzgün olmaması halinde rekoltenin düşeceğinin altını çizerek, “Ülkemizin yıllık 20 milyon ton buğday ihtiyacı var. Bunun da önemli bir kısmını İç Anadolu Bölgesi karşılıyor. Çıkışların düzgün olmaması rekolteyi de olumsuz etkileyecek. Dolayısı ile de verim ve rekoltede düşüşler meydana gelecek. Çünkü verimin en önemli anahtarı sağlıklı çıkıştır. Burada tabi sulu tarım yapan çiftçilerimiz biraz şanslı ama orada da şu sorun mevcut; Eskiden enerji maliyetleri bugünkü kadar yüksek değildi. Şuan enerji maliyetleri çok fazla artış gösterdi. Çiftçi artık buğdayı kolay kolay sulamak istemiyor. Bunun nedeni de maliyetten kaçmak. Zaten sulama imkanı bulan çiftçi sayısı zaten yüzde 20-25 civarında. Çiftçilerimizin yüzde 80’i şuan yağış bekliyor. Ovalarımızın şuan yeşil gözükmemesi ister istemez insanlarımızı endişelendirmeye başladı” diye konuştu.
“TEMKİNLİ OLMAKTA FAYDA VAR”
Özellikle İklim şartlarının değişiklik göstermesinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini vurgulayan Başkan Soylu ifadelerine şu şekilde yer verdi; “İklimin değişiklik gösterdiği bir zamanda yaşıyoruz. Toplam yağış miktarı değişmedi ama dağılım çok dengesizleşti. Mesela; sonbahar mevsimi tamamen kurak geçiyor, bitkinin ihtiyacı olmayan bir dönemde yağış düşüyor. Tarımsal açıdan yağışların fazlalığından ziyade yağışların dengesiz dönem seyretmesi olumsuz etkiliyor. Bundan dolayı da biraz temkinli olmakta fayda var”
“KARAMSAR BİR TABLOYA DOĞRU GİDİYORUZ”
Göletlerde ki ve barajlardaki su oranlarının düştüğünü de söyleyen Soylu, karamsar bir tabloya doğru gittiğimizi belirterek “Ekim aylarının başlarına kadar göletlerde su oranlarının düşmesi bölgemiz için normal. Bu sene yağışların az olmasından dolayı şuan da ister istemez düşme söz konusu. 2019 yılının yaz mevsimine doğru su bakımından bir rahatlama olmuştu ama şuanda bir karamsar tabloya doğru gidiyoruz. Cuma günü bir yağış gözüküyor. Bu günde inşallah ciddi bir yağış alırız ve en azından bu ekilen buğday ve arpalarımız sağlıklı bir çıkış sağlar” ifadelerini kullandı.
Hüseyin MENEKŞE
Konya Havalimanı 10 ayda 844 bin 263 yolcuya hizmet verdi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.