Türkiye geçen hafta İstanbul’da meydana gelen depremlerle deprem gerçeği ile bir kez daha yüzleşti. Gerçekleşen İstanbul depreminde can ve mal kaybı yaşanmazken İstanbul ilinin depremselliği ve beklenen deprem hakkında Yeni Meram’a konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, “Marmara denizinde ki fay zonunda 7 ve üzeri bir deprem beklemekteyiz. Bu yaşanan deprem Marmara denizinin yaklaşık 10-15 km uzunluğunda etkili olduğundan İstanbul için beklenen deprem riskinin geçmiş olduğunu söylemek altı boş iyimserlikten öteye ilerlemez. Konya Bölgesinde ise Akşehir, Tuz Gölü ve Ecemiş fay zonları potansiyeli yüksek, yüksek ivmede deprem üretme potansiyeline sahip fay zonlarıdır“ dedi.
“TARİHTEN GÜNÜMÜZE KIRILMAYAN TEK SEGMENT MARMARA SEGMENTİ”
Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan İstanbul’da yaşanan depremin ve artçılarının kendine münhasır gelişmiş bir deprem olduğunun altını çizerek, “1900’lü yıllardan günümüze kadar Kuzey Anadolu fay hattını oluşturan segmentlerde 7 ve üzeri büyüklükte depremler yaşanmış olup bu tarihten günümüze kadar kırılmayan enerjileri biriktiren tek segment olarak Marmara segmenti durmaktadır. Diğer segmentlere nazaran bu segmentin hareketsizliği ve periodik olarak ortalama 250 yılda bir 7 ve üzerinde deprem üretmesi sebebiyle Marmara denizinde ki fay zonunda 7 ve üzeri bir deprem beklemekteyiz. Bu yaşanan deprem Marmara denizinin yaklaşık 10-15 km uzunluğunda etkili olduğundan İstanbul için beklenen deprem riskinin geçmiş olduğunu söylemek altı boş iyimserlikten öteye ilerlemez. Ne yazık ki Marmara denizinin altında bulunan fay zonlarında büyük bir enerji birikimi söz konusu olup bu yaşanan deprem bu zonlardaki enerjiyi daha da arttırmıştır. Bu sebeple İstanbul için Marmara denizinde gerçekleşmesi muhtemel 7 ve üzeri depreme hazırlıklı olmalıyız. “ şeklinde konuştu.
“KONYA’DA BLOK FAYLANMALARI DEPREM RİSKİNİ ARTTIRMAKTA”
Konya’nın depremselliği değerlendirildiğinde, Neo-tektonik konum açısından, Konya’nın da içinde yer aldığı kesim “Orta Anadolu Ovalar Bölgesi” olarak tanımladığını dile getiren Arslan, “Konya Bölgesinin ve Güneybatı Anadolu’nun Yeni tektonik dönem içindeki gelişimi blok faylanmaların bölgede depremselliği yüksek alanlar oluşturmakta. Konya bölgesi morfolojik olarak kuzeyde egemen olarak KB-GD ve K-G gidişli yükseltiler ile yine bu yükseltiler arasındaki havza ve yaylalarla karakterize olmuştur. Sultandağları, Emirdağları ve Tuz Gölü doğusundaki Ekecik dağları önemli yükseltileri; Akşehir grabeni, Beyşehir grabeni, Cihanbeyli yaylası ve Aksaray havzası ise önemli tektonik çöküntüleri oluşturur. Konya yakın çevresinde ise K-G ve D-B gidişli Bozdağlar, Batıda volkanik Erenler dağı, Konya havzası ve Obruk yaylası önemli morfolojik elemanlardır.
Konya güneyinde ise, güneye doğru dış bükey Toros dağları yer alır. Bu kesimde KD-GB yönelimli Bolkardağları ve KB-GD gidişli Özyurt Dağları ana yükseltilerdir. Güneydeki Karaman ve Ereğli havzaları içinde Karadağ ve Karacadağ gibi volkanik dağlar yükselir. Bölgenin ana morfolojisini yükseltiler ile havzaları sınırlayan değişik gidişli, egemen olarak yanal atım da sunan normal faylar şekillendirmiştir. Bu blok faylanmalar sonucu yükselen kesimler dağlık, çöken kesimler ise havzaları oluşturmuştur.” şeklinde bölgenin jeomorfolojisi hakkında bilgiler verdi. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan Konya Bölgesinin birçok fay sisteminin kesişim noktası olduğunun altını çizerek, “Bölgede yerel ve bölgesel olarak iki ana başlıkta ele alacağımız faylar bulunmakta. Yükseltileri sınırlayan en önemli faylar Akşehir fay zonu, Tuzgölü fay zonu, Beyşehir fayı ve Emirdağ fayıdır. Bunların yanı sıra İnsuyu fayı, Ilgın fayı, Eldeş fayı, Güvenç fayı, Altınekin fayı ve Konya ovasını sınırlayan Konya fay zonu, Karaömerler fayı, Divanlar fayı ve Göçü fayı yörenin diğer önemli neo-tektonik yapılarını oluşturur. Söz konusu kenar faylarının dışında gerek yükseltiler, gerekse havzalar içinde farklı uzunluk ve gidişlerde çok sayıda fay bulunmaktadır.”dedi. Evren ATCI
Kaynak: yenimeram.com.tr (Şerife KAYA)
GİV Girişimci Buluşmaları yeniden başladı