Konya AÇIK 33°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Konya’da kaldırılarak park yapılan mezarlık

Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Konya tarihiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Yakın tarihte yaşanan bazı olayla ise duyanları şaşırtıyor.

Konya’nın en eski mezarlıklarından biri olan Şems Mezarlığı 1944 yılında zamanın ihtiyaçları doğrultusunda yol ve park çalışmaları için kaldırıldı. Eski Konya fotoğraflarında rastladığımız tarihi Şems Mezarlığı 4 bin 160 metrekarelik bir alanı kapsıyordu. Geçmişte Konya’ya ve medeniyetimize hizmet etmiş bir çok insanın meftun olduğu mezarlık şimdilerde park alanı ve yol olarak biliniyor.

1944 yılına kadar defin yapılan mezarlık, 26.04.1944 tarihinde dönemin Konya Belediyesi tarafından yol yapılmak için kaldırılmış. Bu mezarlıkta bulunan mezarlardan, yakınları hayatta olanlar Konya’daki diğer mezarlıklara, sahipsiz olanların mezar taşlarından sanat değeri taşıyanlar da Müze Müdürlüğüne bağlı Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi’ne nakledilmiş. 2010 yılında Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi’nin kapatılması üzerine de burada bulunan mezar taşlarının büyük bir bölümü Etnografya Müzesi’ne bir kısmı da İnce Minare Taş ve Ahşap Eserler Müzesi’ne nakledilmiş.

Şems Mezarlığı’nın kaldırılış süreciyle ilgili olarak Müze Müdürlüğünün arşivinde, zamanın Müze Müdürü M. Zeki Oral’ın, Şems Mezarlığı’nın kaldırılmamasına ilişkin raporlarının ve bazı tutanakların yer aldığı küçük bir defterle dönemin Konya Milletvekili Sedat Çumralı’nın konuyu Millî Eğitim Bakanlığı müsteşarına bildirmesi üzerine kurulan inceleme komisyonu tarafından hazırlanan mezar taşları listesiyle envanteri bulunmaktadır.

Kaynak: Evren ATCI

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Vietnam’ın Ankara Büyükelçisi Dang, Başkan Altay’ı ziyaret etti

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.