Konya AÇIK 33°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Konya’da hat sanatı eğitiminin lisans düzeyinde gelişimi Selçuk Üniversitesinde başladı

Konya’da hat sanatının lisans düzeyinde akademik eğitime dönüşme süreci, Geleneğin İzinde: Geleneksel Türk Sanatları - Prof. Dr. Fevzi Günüç’e Armağan adlı kitapta ayrıntılarıyla ele alındı.

Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Konya, Anadolu’da hat sanatının önde gelen merkezleri arasında yer alıyor. Alaeddin Camii’ndeki kitabeler Selçuklu sülüsünün özgün örneklerini yansıtırken Karatay Medresesi kubbesindeki düğümlü kûfî kuşak yazısı estetik ve geometrik düzeniyle dikkat çekiyor. Bu birikimden hareketle Selçuk Üniversitesi, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait hat eserlerinin araştırılmasının yanı sıra Konya’da hat sanatına akademik düzeyde katkı sunmak amacıyla Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde hat sanatının kurumsallaşmasını hedefledi.

 

Editörlüğünü Prof. Dr. Meral Akan ve Öğr. Gör. Serkan Selalmaz’ın üstlendiği eserde, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde hat sanatının kurumsallaşma süreci tarihsel bir tanıklıkla aktarıldı. Geleneğin İzinde: Geleneksel Türk Sanatları – Prof. Dr. Fevzi Günüç’e Armağan adlı kitapta yer alan ve Öğretim Üyesi Hattat Hüseyin Öksüz tarafından kaleme alınan bölümde, Konya’da hat sanatı eğitiminin lisans düzeyinde başlamasına giden süreç birinci elden anlatılıyor. Anlatıda 1990’lı yılların ortalarında Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin kuruluş aşamaları, akademik kadronun oluşturulması ve mekansal arayışlar kronolojik bir çerçevede ele alınıyor.

 

Eserde dönemin Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu’nun girişimleriyle Güzel Sanatlar Fakültesinin temellerinin atıldığı, YÖK nezdinde yapılan başvurular ve akademik planlamalar sonucunda Konya’da geleneksel sanatlar alanında lisans eğitiminin hayata geçirildiği vurgulanıyor. Fakültenin kuruluş sürecinde Prof. Dr. M. Uğur Derman, Dr. Öğr. Üyesi İnci Ayan Birol ve Prof. Dr. Fevzi Günüç gibi alanın önde gelen isimlerinin katkıları da ayrıntılı şekilde aktarılıyor.

 

Kitapta hat sanatı başta olmak üzere geleneksel Türk sanatlarının Konya’da fakülte düzeyinde eğitim kapsamına alınmasının, hem akademik kaliteyi artırdığı hem de öğrencilerin ulusal ve uluslararası alanda önemli başarılar elde etmesine zemin hazırladığına dikkat çekiliyor. Mezunların yarışmalarda ödüller kazandığı, akademik ünvanlar elde ettiği ve mesleki alanlarda hızlı şekilde istihdam edildiği belirtiliyor.

 

Geleneğin İzinde: Geleneksel Türk Sanatları – Prof. Dr. Fevzi Günüç’e Armağan kitabı, Konya’nın geleneksel sanatlar alanındaki akademik hafızasını kayıt altına alırken hat sanatı eğitiminin lisans düzeyinde kurumsallaşmasının Türkiye’deki sanat eğitimi tarihindeki önemini de gözler önüne seriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Konya’da Ramazan ayı öncesi ‘zekat’ ile ilgili önemli toplantı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.