TMO, İç Anadolu Bölgesi’nin ekim ayı hububat ekiliş ve gelişim raporunu açıkladı. Türkiye’deki buğday ekim alanlarının yüzde 36’sını, toplam üretimin ise yüzde 33’ünü oluşturan bölgede, 2025 Ekim yağışları 53,5 mm ile geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde artarken, yağışların bölgesel dağılımı ekiliş sürecini yakından etkiledi. Bölgenin ekim ayı yağış ortalaması 27,0 mm olurken, normali 31,5 mm, 2024 yılı ekim yağışları ise 8,2 mm olarak kaydedildi. Yağışlarda normaline göre yüzde 14 azalma, bir önceki yıla kıyasla ise sert artış görüldü.
KONYA’DA EKİLİŞ BİR AY GECİKTİ
Konya’da iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıkların yüksek seyretmesi ve yağışların yetersiz kalması, ekilişlerin yaklaşık bir ay gecikmesine neden oldu. Tarla hazırlıkları sürerken, ekilişler ancak ekim ayı sonunda başlayabildi. Kuru tarım alanlarında toprağın tav alması için yağış beklenirken, Karaman ve Çumra gibi sulu tarım yapılan bölgelerde ekilişler devam ediyor; çimlenme için sulama yapılıyor. Yağışların seyri doğrultusunda ekimlerin kasım ayı ortasında hızlanarak ay sonunda tamamlanması öngörülüyor. Sertifikalı tohum satışlarına bağlı yapılan değerlendirmeye göre, Konya’da makarnalık buğday ekiliş alanlarında düşüş, arpa ve ekmeklik buğdayda ise artış bekleniyor.
Kaynak: HABER MERKEZİ
Konya’nın bu mahallelerinde elektrik olmayacak! 26 Kasım Çarşamba
1
Avrupa’nın en gelişmiş savaş uçağı Konya’ya iniş yaptı
131222 kez okundu
2
Konya’daki o markaya ait peyniri yemeyin! İfşa oldu
125951 kez okundu
3
Konya’da metrelerce kuyruk oluştu
111465 kez okundu
4
Meram Belediyesi’nden Dünya Günü’nde doğaya çifte dokunuş
110075 kez okundu
5
Bakanlık duyurdu! Konya’daki o markalar tağşiş ürün satıyormuş
106527 kez okundu
6
Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Hemşirelik Haftasında çifte bayram
68841 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.