Konya
°C
Yeni Meram
16.06.2021 09:04

Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğünde restorasyon giderleri vakıf akarlarından elde ediliyor

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, Akar Vakıf ile Hayır Vakfını karıştırılmaması gerektiğini ve vakıf camilerinin restorasyon giderlerinin vakıf akarlarından elde edildiğini belirtti

A+
A-
16.06.2021 09:04
16.06.2021 11:01
0
4362
ABONE OL



Yeni Meram'a konuşan Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, Sultan Alaeddin Keykubat’ın Konya’da bırakmış olduğu arazilerden (Mehmet Akif Mahallesi Numune Polikliniğinin yan tarafındaki alan) 1 tanesinin kat karşılığı ihalesinin yapılacağını söyledi.

Müdür Osmanlı bu araziden elde edilecek olan gelir ile de vakıf camilerinin ve vakıf eserlerinin restorasyon bedellerinin karşılanacağını söyledi.

Konyalıların Akar Vakıf ile Hayır Vakfını karıştırmaması gerektiğinin de altını çizen Müdür Osmanlı, “Hayrat Vakfı olan yerler tamamı ile bizim tarafımızdan bilinen, cami ve okul yapılması için bırakılmış yerlerdir. Ancak akar olarak verilen mülkiyetler camilerin restorasyon giderleri için vakfedilmiş mülkiyetlerdir. Dolayısı ile araziden elde edilecek gelirler camilerin restorasyonun da kullanılacak. Konyalıların bu iki vakfı (Hayır ve Akar) ayırt etmelerini ve akar vakıflarda özellikle yatırım yapmalarını istiyoruz” dedi.


“RESTORASYON BÜTÇELERİ VAKIF AKARLARINDAN ELDE EDİLMEKTEDİR”


Vakıf eserlerinin restorasyon giderlerinin genel bütçeden karşılanmadığına dikkat çeken Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, sözlerine şu şekilde devam etti: “Konya genelinde yaklaşık 2 bin civarında taşınmaz bulunuyor. Bu taşınmazlar ise akar nitelikli taşınmazlardır. Vakıflar Genel Müdürlüğü bunlardan elde edilen gelirlerle Vakıf Camilerinin ve Vakıf Eserlerinin restorasyon bedellerinin karşılamaktadır. Vakıf camilerimizin restorasyon giderleri herhangi bir şekilde 3. Bir kurumdan veya genel bütçeden karşılanmamaktadır ve tamamen vakıf akarlarından elde edilmektedir. Sultan Alaeddin Keykubat Camii’ne ve şifahanesine ait bir vakıf var. Kayıtlarda Sultan Alâeddin Keykubat’a ait 1200 vakıf taşınmaz bulunduğu belirtilmektedir. Sultan Alaeddin Keykubat Cami’nin şu ana kadar 25 milyon TL restorasyon bedeli karşılandı, yani bedel genel bütçeden karşılanmadı. Mesela bugün Şerafettin Cami’nin yaklaşık 4 milyon TL bir restorasyon gideri var. Bu gider genel bütçeden değil, vakıf bütçesinden karşılanıyor.”


“AKAR SİSTEMİ YÜRÜMEZ İSE CAMİLERİMİZİ RESTORE EDEMEYİZ”


Konyalıların Akar Vakıf ile Hayır Vakfını karıştırdığını ifade eden Müdür Osmanlı, ihalesi yapılacak olan araziden elde edilecek gelirlerin camilerin restorasyonu için kullanılacağını söyledi. Müdür Osmanlı, böylelikle vatandaşların Sadaka-i Cariye ’ye ortak olacağını da belirterek, “Önümüzdeki günlerde Sultan Alaeddin Keykubat’ın Konya’da bırakmış olduğu arazilerden (Mehmet Akif Mahallesi Numune Polikliniğinin yan tarafındaki alan) 1 tanesinin kat karşılığı ihalesi yapılacak. Bunla ilgili olarak da vakıf hassasiyeti olan Konyalıların Akar Vakıf ile Hayır Vakfını karıştırdığını görmekteyiz. Hayrat Vakfı olan yerler tamamı ile bizim tarafımızdan bilinen, cami ve okul yapılması için bırakılmış yerlerdir. Ancak Akar olarak verilen mülkiyetler camilerin restorasyon giderleri için vakfedilmiş mülkiyetlerdir. Dolayısı ile araziden elde edilecek gelirler camilerin restorasyonun da kullanılacak. Konyalıların bu iki vakıfı (Hayır ve Akar) ayırt etmelerini ve Akar Vakıflarda özellikle yatırım yapmalarını istiyoruz. Böylelikle camilerinde restorasyonu yapılıp Sadaka-i Cariye ’ye ortak olunacak. Önemli olan vakıf arazilerinden nedensiz olarak kaçmak değil, bunlara yatırım yapmaktır. Eğer akar sistemi yürümez ise camilerimizi restore edemez duruma geliriz. Vakıf arazileri atıl durumda kalırsa vakfedilenin amacına uygun olmaz. ‘Aman dokunma, aman elleme’ mantığı vakıf sistemini kadük hale getiriyor ve çoğu eser bakımsız halde kalıyor” diye konuştu.


“KONYA’DA AYLIK 30 MİLYON CİVARINDA GİDERİMİZ VAR”


Konya’da aylık 30 milyon civarında giderlerinin olduğunu ve 15 milyon civarında da gelirlerinin olduğunu söyleyen Müdür Osmanlı, sözlerine şu şekilde devam etti; “Konya’da aylık 30 milyon civarında giderimiz var restorasyon, hayır, burs giderleri dahil. Bunların tamamı akarlardan gelen bütçelerden karşılanıyor. 15 milyon civarında da gelirimiz var. Eksik kalan kısım ise ülkedeki diğer muhtelif vakıflardan buraya aktarılıyor. Bu yüzden Konya’nın kendi kendine yeterli hale gelmesi gerekmektedir. Ne kadar çok vakıf arazisine yatırım yapılarak onlardan gelir elde edilirse o kadar rahat olacağız” Hüseyin MENEKŞE

VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜNÜN KAT KARŞILIĞI İNŞAAT YAPIM İŞİ İHALESİ İÇİN TIKLAYINIZ!

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.