Konya
°C
Yeni Meram
24.03.2023 13:14

Konya Sanayi Odası kurucu Başkanı Ali Akkaya hayatını kaybetti

Konya Sanayi Odası kurucu Başkanı iş insanı Ali Akkaya, hayatını kaybetti.

A+
A-
24.03.2023 13:14
24.03.2023 13:24
0
1969
ABONE OL

Konya Sanayi Odası kurucu Başkanı iş insanı Ali Akkaya, 83 yaşında hayatını kaybetti.

Akkaya'nın cenazesi cumartesi günü öğle namazına müteakip Hacıveyis Camiinden Üçler Mezarlığı'na defnedilecek.

Yeni Meram gazetesi olarak merhum Ali Akkaya'ya rahmet, ailesi, yakınları, sevenleri ve Konya sanayi eşrafına baş sağlığı dileriz.

Ali Akkaya kimdir?
1940 Konya doğumlu Ali AKKAYA, Konya’daki orta ve lise tahsilinden sonra marangoz olan babasının “Marangozlukta iyi meslek ama asıl meslek demiri demirle şekillendiren sonrada onu havada uçuran meslektir, sen makine mühendisi ol” demesi üzerine Makine Mühendisliği tahsil etmiştir.

1962 yılında İstanbul Teknik Üniversitesinden Yüksek Mühendis olarak mezun olmuştur. İngilizce ve Almanca dillerine hakimiyeti, babaannesinden edindiği İslam bilgisi ile pozitif bilimleri harmanladığı yaşam kültürü ve 12 yaşından itibaren babasının yanında geçirdiği süreçte geliştirdiği bakış açısı, onu özel sektörde çalışmaya sevk etmiştir.

Ali AKKAYA 1962 yılında Konya’da ilk defa kalorifer ve buhar kazan imalatı yapan Akkaya kollektif şirketini kurmuştur. Brülör imalatı ve kazan imalatında 3 adet yeni buluşun (ihtira beratı) sahibi olarak işini geliştirmiştir. 1984 yılında şirketini; birincisi işletme, ikincisi endüstri mühendisliği ve üçüncüsü makine mühendisliği mezunu olan üç evladını şirkete ortak ederek Akkaya Isı Makinaları ve Doğalgaz San. ve Tic. Anonim Şirketi’ ne dönüştürmüştür.

1974 yılında Konya’da “Sanayi Odası” kurulmasında öncülük ve müteşebbis Heyet Kurulu başkanlığı yapmış, 8 yıllık Konya Sanayi Odası Başkanlığı döneminde Konya Selçuk Üniversitesi’ nin kuruluşunda, Konya’ da 2. Organize sanayi bölgesinin kurulması, Konya’ ya Gümrük müdürlüğünün getirilmesi ve uçak seferlerinin başlamasında büyük rol ve görev üstlenmiştir.

Bu arada 70 yaşından sonra Komek Konya Meslek Edindirme kurslarına devam ederek Arapça öğrenmiş, ayrıca bu kazanımın vermiş olduğu destekle ikinci üniversite eğitimi başarıyla tamamlayarak, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İlahiyat ön lisans diploması almaya hak kazanmıştır.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.