Konya
°C
Yeni Meram
01.12.2023 11:33

Konya'nın Kadınhanı ilçesinin ismi bakın nereden geliyormuş...

Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Konya'nın Kadınhanı ilçesinin ismi nereden geliyor hiç merak ettiniz mi? Peki, ilçenin isminin bir kadın tarafından geldiğini biliyor muydunuz?

A+
A-
01.12.2023 11:33
01.12.2023 11:50
0
2221
ABONE OL

Çok eski dönemlere dayanan Kadınhanı ilçesinin eski ismi Saideli'dir.

Saideli (Kadınhanı), Selçuklular zamanında doğuyu batıya bağlayan İpek Yolu diye adlandırılan önemli ticaret yolu üzerindedir. Raziye Hatun, Adıyaman bölgesinde bulunan Danişmentoğulları beyliğinden Muzaffereddin Mahmud'un kızı olup 1223 yılında vefat etmiştir. Raziye Hatun'un Said ilindeki Hanı buranın adını Kadınhanı'na dönüştürmüştür.

İlçenin Saideli olan adı, Raziye Hatun'un yaptırmış olduğu taş handan dolayı 1935 yılında "Kadınhanı" olarak değiştirilmiştir. 1959 yılında Sarayönü nahiyesi ilçe olarak köyleri ile birlikte Kadınhanı’ndan ayrılınca nüfus azalmıştır. Başkuyu Cihanbeyli’den ayrılarak, Örnekköy ve Sarıkaya köyleri ise daha önceleri Yunak İlçesine bağlı iken yapılan referandum sonucunda 1975 yılında Kadınhanı’na bağlanmıştır.

Halkın büyük bir kesimi ziraat ve hayvancılıkla uğraşarak geçimini sağlamaktadır. İlçe merkezi, kasaba ve köylerinde 7 bin aile çiftçilik yapmakta ve en fazla buğday, arpa, yulaf, nohut ve pancar ekimi yapılmaktadır. Son yıllarda sulu tarıma oldukça önem verilmekte ve yüksek verim yakalanmaktadır. Killi, kumlu ve alüvyonlu topraklara sahiptir.

M.Habib Mutlu

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.