“Türkiye çok katmanlı ve riskli bir güvenlik döneminden geçiyor”
MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, konuşmasında küresel sistemde yaşanan kırılmalara dikkat çekerek, enerji güvenliğinden siber tehditlere kadar genişleyen risklerin Türkiye’nin savunma kapasitesinin çok boyutlu şekilde güçlendirilmesini zorunlu kıldığını belirtti.
Koçak, “ABD-Çin rekabeti, Avrupa’daki belirsizlikler, Rusya’nın agresif hamleleri ve Orta Doğu’daki vekalet savaşları uluslararası düzeni sarsıyor. Böyle bir ortamda Türkiye’nin hazırlıklı ve proaktif olması tercihten öte stratejik bir gerekliliktir.” ifadelerini kullandı.
Gazze’deki saldırıları “devlet terörü” ve “soykırım” olarak nitelendiren Koçak, İsrail’in kontrolsüz militarizminin bölgesel istikrarsızlığı derinleştirdiğini vurguladı.
Rum-Yunan ikilisinin provokasyonlarına da değinen Koçak: “Yunanistan’ın maksimalist taleplerini uluslararası norm gibi sunma çabası ve Doğu Akdeniz’deki oldubittiler Türkiye’ye yönelik uzun vadeli bir kuşatma girişimidir. Kıbrıs Türklerinin egemenliği pazarlık konusu değildir.” dedi.
TSK’nin modernizasyonu: “Hipersonik füze çağındayız, caydırıcılık yeniden tanımlanıyor”
Konur Alp Koçak, son İsrail–İran çatışmasının modern savaşın niteliğini değiştirdiğini vurgulayarak: “Caydırıcılığı belirleyen esas unsur artık yüksek tahrip gücüne sahip, uzun menzilli, hipersonik hızlara çıkabilen balistik füze teknolojileridir.” dedi.
MHP’li Koçak, TAYFUN Blok 4 balistik füzesi, İHA-300 seyir füzesi ve kapsüllü ATMACA projelerinin önemine dikkat çekerek: “Bu stratejik sistemlerin yerli ve millî imkânlarla derhâl envantere girmesi ve seri üretimin artırılması acil ihtiyaçtır.” açıklamasında bulundu.
“Konya: Savunma sanayisinin Anadolu’daki lokomotifi”
Konuşmasında Konya’nın savunma ekosistemindeki özel konumuna dikkat çeken Koçak şu ifadeleri kullandı: “Savunma havacılık ihracatında Konya Türkiye’nin 4’üncü şehridir. Aselsan Silah Sistemleri Tesisiyle birlikte Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi büyük fırsatlar sunmaktadır. Coğrafi çeşitliliğin sağlanması için Konya’nın kapasitesi daha etkin kullanılmalıdır.”
Ayrıca Konya’da Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde kurulması öngörülen Enerjetik Malzemeler Araştırma Merkezi (ENEMAR) teklifinin 2026 Yatırım Programı’na alınması için destek talebinde bulundu.
Savunma sanayisinde yerlilik ve KOBİ’lere çağrı
“Ordumuzun imkân ve yeteneklerinin artmasında savunma sanayisinde elde edilen muazzam gelişmenin de ciddi katkısı olduğu tartışmasız bir gerçektir” diyen Koçak, savunma sanayisinde yerlilik oranının yüzde 80’lerin üzerine çıkmasının büyük bir başarı olduğunu vurgulamakla birlikte şu uyarıda bulundu: “Bazı kritik bileşenlerde yüzde 1’lik dış bağımlılık tüm sistemi riske atabilir. Mikro bağımlılık ciddi bir tehdittir. KOBİ’lerin desteklenmesi, ihracat izin sürecinin hızlandırılması ve offset yükümlülüklerinin KOBİ’lere yönlendirilmesi gerekir.”
5 Türk şirketinin dünyanın en büyük 100 savunma ve havacılık şirketi arasında yer almasının gurur verici olduğunu belirten Koçak, listede kaç şirketimizin yer aldığı kadar önemli olan bir diğer hususun bu şirketlerin küresel pazar payının artırılması olduğunu vurguladı ve “sektördeki ihracatımızın ve Türk şirketlerinin küresel pazar payının büyütülmesi için daha fazla çalışmak gerekmektedir” dedi.
“Terörsüz Türkiye hedefine ulaşacağız”
Konuşmasını Türkiye’nin terörle mücadelesine ilişkin güçlü bir mesajla tamamlayan Koçak: “Kırk yıldır ağır bedellere yol açan terörün ülkemizin gündeminden tamamen çıkması için kararlılığımız tamdır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kaynağı ve niteliği ne olursa olsun her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etme iradesine ve kapasitesine sahip olduğuna inanıyor, DAEŞ ve PKK gibi terör örgütleri karşısında sahada sergilenen başarıların ordumuzun üstün yeteneklerini ve kapasitesini teyit ettiğini düşünüyoruz.” dedi.
Kaynak: HABER MERKEZİ
Konya’da ‘Selçuklu Ahşap Oyuncakları Projesi’nde eğitimler sona erdi
1
Avrupa’nın en gelişmiş savaş uçağı Konya’ya iniş yaptı
131509 kez okundu
2
Konya’daki o markaya ait peyniri yemeyin! İfşa oldu
126852 kez okundu
3
Konya’da metrelerce kuyruk oluştu
111695 kez okundu
4
Meram Belediyesi’nden Dünya Günü’nde doğaya çifte dokunuş
110344 kez okundu
5
Bakanlık duyurdu! Konya’daki o markalar tağşiş ürün satıyormuş
107272 kez okundu
6
Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Hemşirelik Haftasında çifte bayram
68860 kez okundu