Konya
°C
Yeni Meram
18.06.2021 09:31

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça'dan flaş açıklama: Ekmeğe zam yolda!

İklim değişikliği ve kuraklığın tarıma etkisi her geçen gün biraz daha hissediliyor. Hammaddelere yapılan zamların etkisiyle ekmekte de fiyat artışına gidilecek.

A+
A-
18.06.2021 09:31
18.06.2021 09:43
0
3669
ABONE OL

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman, kuraklık yüzünden gelişimini tamamlayamayan ekmeklik buğdayın birçok yerde saman veya hayvan yemine dönüştürüldüğünü, bu gidişle halen 1.5 liraya satılan 200 gram ekmeğin 4 liradan satılmak zorunda kalınacağını söylemişti.

Yeni Meram'a konuşan  Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honca ise artış gösteren maliyetlerden dolayı Konya’da ekmek fiyatlarında düzenlemeye gidileceğini belirterek, “Konya’daki ekmek fiyatlarında bir düzenleme yapılmak zorunda. Hem girdilerin yüksek olması hem de düşük kapasite nedeniyle maliyetler maalesef yüksek seviyelere ilerledi. Un fiyatlarına büyük oranda zam geldi” dedi.


“UN FİYATLARINA BÜYÜK ORANDA ZAM GELDİ”


Konya Fırıncılar, Pideciler, Simitçiler, Kadayıfçılar ve Yufkacılar Odası Başkanı Vedat Honça, esnafın girdilerinin yükseldiğini belirterek, “Pandemi nedeniyle 18 ay boyunca esnafımız ciddi derecede sıkıntıya uğradı. Hem girdilerin yüksek olması hem de düşük kapasite nedeniyle maliyetler maalesef yüksek seviyelere ilerledi. Bütün esnaflar olarak yüzde 70 kapasite altında çalışıyor durumdayız. Fırıncısı, pidecisi, simitçisi, yufkacısı, kadayıfçısı hepsi bu şekilde. Un fiyatlarına büyük oranda zam geldi. Geçen sene 1650 TL olan buğday bu sene yaklaşık yüzde 25 artış ile 2 bin 250 TL oldu. Bu durumda un fiyatlarında dengelerin bozulmasını meydana getirdi. Geçenlerde açıklamalarda bulunan Tohum Platformu kurucusu Mine Ataman, tarımsal üretimde son teknolojilerin kullanımını öngören tarım 5.0 teknolojisine geçilmesi gerektiğini belirterek, buna ilişkin çalışma yapılmazsa ekmek fiyatının yakın zamanda 4 liraya yükselebileceğini söyledi” dedi.


“VATANDAŞLARIMIZ BİZLERİ SUÇLUYOR AMA SUÇLU BİZ DEĞİLİZ”


Ekmek ve fiyat ayarlaması yapıldığı zaman vatandaşların, fırıncıları potansiyel suçlu olarak görmemesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Honca, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bugün baktığımız zaman buğday yok daha doğrusu arpada yok. Arpa olmadığından yem yapmak için buğdaya yöneliliyor. Haliyle un fiyatlarında yükselme olacak. Bundan dolayı da ekmek ve unlu mamullerdeki denge tamamen değişmiş olacak. Bunun sebebi biz esnaflar değiliz ama vatandaşlarımız bizleri suçluyor. Ekmek ve benzeri ürünlerde fiyat ayarlaması yapıldığı zaman biz potansiyel suçlu olarak görülüyoruz. Burada yapılması gereken devlet politikasını çalıştırıp daha önceden yapıldığı gibi ucuz un temin edilmeli. Eğer fiyatlar regüle edilmez ise ekmek fiyatları afaki tutarlara çıkabilir. Buda bizleri gerçekten sıkıntıya sokar.”


“EKMEĞİN DEĞERİNİN ALTINDA EKMEK SATMAKTA KALİTESİZLİĞE YÖNELTİR”


Konya’da ekmek fiyatlarında düzenleme yapılacağını belirten Başkan Honca, “Konya’daki ekmek fiyatlarında bir düzenleme yapılmak zorunda. Geçmiş dönemde yapmış olduğumuz fiyat ayarlamasın da ekmek değerinin 1, 75 kuruş olması gerektiğini söylemiştik ama 1,40 kuruş olarak belirledik. Ekmeğin değerinin altında ekmek satmakta kalitesizliğe yöneltir. Ekmek ne zaman değerini bulursa israfta önlenmiş olacak. İsrafı önleme açısından kalite çok önemli. Kalitede eksiklik, gramajda düşüklük varsa bunları sorun haline getirmemiz gerekli,  fiyatı değil. Az çoktur, aç kalan yoktur. Tüketeceğiniz kadar alsanız israfınız da olmayacaktır” dedi. Hüseyin MENEKŞE

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.