Doğuştan iki kolu olmayan 25 yaşındaki Ayşe Yılmaz, Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü 3’ncü sınıfta. Azmi ve başarısı ile hocalarının takdirini kazanan Ayşe Yılmaz, üniversitede hiç devamsızlık yapmadığı gibi, arkadaşlarını da güzel örnek oluyor.
‘Yapamazsın, edemezsin’ gibi baskılara dikkate almayan Ayşe, ayak parmaklarının arasına sıkıştırdığı kalem ile adeta sanat eserleri ortaya çıkarıyor.
Yeni Meram’a açıklamalarda bulunan Ayşe Yılmaz, “Liseden sonra önüme büyük bir şans çıktı. Bu şans üniversitede engelli kontenjanın açılmış olmasıydı. Liseyi bitirdikten sonra üniversite sınavı aşamasında yapamayacağıma dair bana çok baskı yapıldı ancak ben yılmadım ve başardım. Azmettim ve şuan 3’ncü sınıfa geldim. Bu bölümde okumak benim için zor değil. İnsanlara uzaktan baktıkları zaman zor gelebilir ama her şey kafada bitiyor. İsteyince her şey oluyor yeter ki istek olsun. 7 kardeşiz, babamı vefat etti. Kollarım olmadığı için anneme bağımlı olarak yaşamımı sürdürüyorum. Annem bana iki kolumun olmamasını hayatım boyunca hiç hissettirmedi. Şimdi ise Hayatımı daha güzel idam ettirebilmem ve bütün hayallerimi gerçekleştirebilmem için yapay zeka biyonik protez kollara ihtiyacım var” dedi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Mustafa Sönmez ise, “Ayşe Yılmaz isimli öğrencimiz, hem çalışmaları hem de karakteriyle örnek bir öğrenci. Azmini ve çalışkanlığını gerçekten çok takdir ediyoruz. Ayşe’miz için Valilik onaylı olarak yardım kampanyasını başlattık. Öğrencimizin yapay zeka protez kollara ihtiyacı var yaklaşık olarak 6 Milyon TL gerekiyor” diye konuştu.
“BASKI YAPILDI ANCAK BEN YILMADIM VE BAŞARDIM”
Büyük bir azim ve gayretle kollarını kullanamadan üniversitede 3’ncü sınıfa gelen Ayşe, 7 kardeş olduklarını ve babasının hayatta olmadığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti; “18 Ocak 1997 tarihinde Beyşehir’de dünyaya geldim. Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü’nün 3’ncü sınıf öğrencisiyim. Dünya’ya 2 kolum olmadan gelmişim. 7 kardeşiz ve babamı kaybettik. Bu bölümde okumak benim için zor değil. İnsanlara uzaktan baktıkları zaman zor gelebilir ama her şey kafada bitiyor. İsteyince her şey oluyor yeter ki istek olsun. Küçüklüğümden beri resim ile ilgileniyordum ve sürekli yapıyordum. Resime yönelmiş olmam yeteneğimden kaynaklı olan bir durum. Resim yaparken ise zorluk çekmiyorum zaten sürekli uğraştığım için alıştım artık. Liseden sonra önüme büyük bir şans çıktı. Bu şans üniversitede engelli kontenjanın açılmış olmasıydı. Liseyi bitirdikten sonra üniversite sınavı aşamasında yapamayacağıma dair bana çok baskı yapıldı ancak ben yılmadım ve başardım. Azmettim ve şuan 3’ncü sınıfa geldim. Hatta kollarım olmadığı için ilkokula bile almak istemediler. Azmimi, isteğimi sonuna kadar sürdüreceğim amacım engelsiz bir sanatçı olmak.”
“KOLLARIM HARİCİNDE HİÇBİR ŞEYİM EKSİK DEĞİL”
Ayşe’nin hayatında ki en önemli yardımcısı annesi. Üniversite de ise hocaları ile arkadaşları onu hiç yalnız bırakmayarak, ona normal bir insanmış gibi dışlamadan davranış sergiliyorlar. Hayatında kolları haricinde hiçbir şeyin eksik olmadığını anlatan Ayşe Yılmaz, “Kollarım olmadığı için anneme bağımlı olarak yaşamımı sürdürüyorum. Benim böyle olmamdan dolayı annem kafasına göre takılabilen bir insan değil. Ben okuldayken bile ‘acaba bir ihtiyacı olur da eve gelir mi’ diye düşündüğü için evi bırakıp da bir yere gidemez. Annem bana iki kolumun olmamasını hayatım boyunca hiç hissettirmedi. Evimde okula yakın olduğu için akülü tekerlekli sandalye ile okuluma gidip gelebiliyorum. Üniversite de hiç zorlanmıyorum. Hocalarım, arkadaşlarım bana sürekli yardımcı oluyorlar. Okulda beni hiç dışladıkların hatırlamıyorum bana normal bir insanmışım gibi davranıyorlar. Allah’a şükürler olsun ki hayatım da kollarım haricinde hiçbir şeyim eksik değil” diye konuştu.
“AİLEMİN TEDAVİYİ KARŞILAYABİLECEK GÜCÜ YOK”
Yurtdışında üretimi yapılan yapay zeka biyonik protez kolları çok istediğini ifade eden Ayşe Yılmaz yardım beklediğini de söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti; “Hayatımı daha güzel idam ettirebilmem ve bütün hayallerimi gerçekleştirebilmem için yapay zeka biyonik protez kollara ihtiyacım var. Bu protez yurt dışından geldiği için maliyeti çok yüksek. 6 trilyon kadar bir tutarı var. Ailemin bunu karşılayabilecek gücü yok. Bundan dolayı bizde hocalarım ile birlikte Konya Valiliği’ne giderek yardım kampanyası için izin aldık. Hayallerim ve isteklerime ulaşabilmem için böyle bir yola başvurduk. Tek duam protez de olsa artık kollarımın olması. Vatandaşlarımızdan, büyüklerimizden yardım bekliyorum. “
“FAKÜLTE VE RESİM BÖLÜMÜ OLARAK BİZ ENGELSİZ BİR BÖLÜMÜZ”
Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Görevlisi Mustafa Sönmez ise, Ayşe’nin derslerinde adeta engel tanımadığını ve başarılı bir öğrenci olduğunu belirterek; “Fakülte ve Resim Bölümü olarak biz engelsiz bir bölümüz. Engelli öğrencilerimize çok önem veriyoruz. Öğrencilerimizi sosyal hayata kazandırmak, sanatı sevdirmek ve sanat alanında farklı yerlere yönlendirmek en büyük amacımız. Bu bağlamda Ayşe Yılmaz isimli öğrencimiz, hem çalışmaları hem de karakteriyle örnek bir öğrenci. Azmini ve çalışkanlığını gerçekten çok takdir ediyoruz. Ayşe’miz için Valilik onaylı olarak yardım kampanyasını başlattık. Öğrencimizin yapay zeka protez kollara ihtiyacı var yaklaşık olarak 6 Milyon TL gerekiyor. Yardımsever vatandaşlarımıza buradan seslenmek istiyoruz. Ayşe için bağış sergileri düzenleyeceğiz. İnsanlardan para talebimizde sanat eserlerini satın almaları ile olacak. Böylelikle insanlarımız hem Ayşe’ye destek olacaklar, hem de evlerini güzel sanat eserleri girmiş olacak. Bu durum diğer engelli insanlarımız için de büyük bir umut kaynağıdır. Elimizden geldiği kadar öğrencilerimiz için her şeyi yapmaya bizler hazırız” konuşmalarını tamamladı. Hüseyin MENEKŞE
Karaman’da kuzeni olan hemşireyi sağlık ocağında silahla vuran zanlı tutuklandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.