Türkiye’nin önde gelen çimento üreticilerinden Konya Çimento Sanayi A.Ş. yönetimi, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Fabrika Müdürü Ayhan İnkaya, Fabrika Koordinatörü Suat Boztaş, Çevre Müdürü Emre Ergüçlü ve Konya Hazır Beton Genel Müdürü Ali Umur, fabrikanın çevre yönetimi, pandemi sürecinde aldığı önlemler ve üretim sistemi hakkında bilgi verdi.
Firma ve fabrika hakkında kısaca bilgiler veren Fabrika Müdürü Ayhan İnkaya, “11.12.1954 yılında Türkiye Çimento Sanayi AŞ ve Türkiye İş Bankası tarafından işletmeye alınan fabrikamızın çoğunluk hissesi; Dünyanın önde gelen çimento üreticileri arasında yer alan Vicat Grubu tarafından 1991 yılında satın alınmıştır. Konya Çimento Sanayi AŞ kurulduğu günden itibaren doğası ve beşeri coğrafyası ile uyum içinde faaliyetlerini sürdürmüş ve çevre yatırımlarına ara vermeden devam etmiştir. Özellikle Vicat Grubu’nun çoğunluk hisselerini satın alması akabinde çevre ve insan sağlığı konusunda çalışmalara ağırlık verilmiş, yatırımlara yön veren fizibilite çalışmalarında bu iki unsur özellikle dikkate alınmıştır” dedi.
“HAVA KALİTESİNE SIFIR ZARAR”
Konya Çimento olarak bacaların son teknolojik sistem ile filtrelendiğini ve sürekli ölçüm yapıldığını dile getiren Ergüçlü, “Klinker ve çimento üretim hattı kapsamında 2’si ana baca olmak üzere toplam 63 Emisyon Kaynağı bulunmaktadır. Söz konusu bacalarda çimento üretim teknolojisi için en verimli filtreleme sistemi olan torbalı filtreler kullanılmaktadır. İki ana bacanın yanında 61 tali bacanın kullanıldığı fabrika genelinde temel amaç, emisyonların kontrol altına alınması ve üretimin çevre ile uyumlu şekilde sürdürülmesidir. Fabrikamız geneli bacalarda kullanılan torbalı filtrelerin toz tutma kapasitesi yüzde 99,6 ila yüzde 99,9 arasında olup, söz konusu filtrasyon sistemleri üretimin olmazsa olmaz parçalarıdır. Zira torbalı filtrelerin çalışmadığı ünitelerde üretim faaliyeti durmakta, filtre sisteminin arızası giderilmeden üretime başlanamamaktadır. Fabrikamız ana bacaları kaynaklı toz ve gaz emisyonları torbalı filtrelerden geçirildikten sonra baca çıkışında kurulu cihazlar ile sürekli ölçüme tabi tutulmaktadır. Sürekli ölçülen emisyon değerleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Konya Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından kullanılan yazılım ile çevrimiçi olarak sürekli izlenebilmektedir. Bacalarda ölçülen konsantrasyon değerlerinin hiçbir şart altında ve süreklilik arz edecek şekilde mevzuatta belirtilen limit değerleri aşımı söz konusu olmamaktadır. Yukarıda belirtilen sürekli ölümlerin yanında iki yılda bir olmak üzere düzenli olarak hava kalitesi ve emisyon ölçümleri yapılmakta, ana baca ölçümleri üçer aylık periyotlarda ölçümler tekrarlanmakta, bu ölçümlere ilave olarak yasal zorunluluk bulunmamasına rağmen çalışanlarımız da kişisel maruziyet ölçümleri gerçekleştirilmektedir. Tüm ölçümler akabinde sorun tespit edilmesi halinde yatırım ihtiyacı belirlenerek gerekli iyileştirmeler tamamlanmaktadır. Yukarıda belirtilen hususlara ilave olarak; fabrikamız bünyesinde baca gibi noktasal kaynaklarda yürütülen mücadele yanında, ocak ve stok sahaları ile tesis içi yollarda da tozumanın engellenmesi için bir dizi ilave faaliyet yürütülmektedir. Bu kapsamda; Ocak sahası (yol güzergahı) ve tesis içi yollarda sürekli olarak sulanmakta; Tesis içi yollar süpürge aracı ile temizlenmekte, toz oluşumuna müsaade edilmemektedir. Kapalı Klinker Stokhol inşası Çevre Mevzuatı gerekliliklerini karşılamak üzere 2014 yılında tamamlanmıştır. Stokhol döneminin gerekliliklerinin üstünde; 150 bin metreküp kapasite ile inşa edilmiştir. Söz konusu stokhol başlı başına Çevre Yatırımıdır” ifadelerini kullandı.
“FABRİKA İÇERİSİNDE TOPLAM 150 BİN AĞAÇ BULUNUYOR”
Atıksu önlemlerine de değinen Ergüçlü, fabrika bünyesinde endüstri faaliyetleri kaynaklı atıksu oluşmadığını, tüm izinlerini bu doğrultuda alan fabrikanın müştemilatı içinde oluşan evsel atıksuların, alınan izinler dâhilinde Konya Büyükşehir Belediyesi atıksu toplama sistemine verildiğini dile getirdi. Yeşil çevre hassasiyete sahip bir yönetim anlayışına sahip olduklarını da belirten Emre Ergüçlü, fabrika içerisinde toplam 150 bin ağaç bulunduğunu ifade etti.
“PANDEMİ SÜRECİNDE TEDBİRDEN TAVİZ VERİLMEDİ”
Pandemi sürecinde aldıkları tedbirleri de sıralayan Ergüçlü, “Pandemi süreci başlangıcından günümüze titizlikle takip edilerek çalışanlarımızın korunması ve bilinçlendirilmesi sağlanmıştır. Fabrika bünyesinde ofisler, vardiya odaları, çalışanların kullandığı banyo, yemekhane, misafirhane ve araçlar haftalık periyotlarda dezenfekte edilmektedir. Personelin bulunduğu tüm bölgelere el dezenfektanları yerleştirilmiştir. Tesis Giriş ve Kontrol Prosedürü oluşturulmuş, fabrika girişinde gelen misafirlerin ateşleri ölçülmekte veya termal kamera kontrolünden geçirilmektedir. Evden çalışma programı hazırlanarak teknik ve idari personelin bir bölümü nün uzaktan çalışması sağlanmıştır. Kronik rahatsızlığı bulunan personelin evden çalışmasına olanak sağlanmış, evden çalışması mümkün olmayan bir görev ifa ediyorsa idari izinli sayılmıştır. Salgınla mücadele prosedür ile hastalığın olası seyri hakkında alınacak tedbirler bir dizi kurala bağlanmış, risk değerlendirmesi ve acil durum dokümanları revize edilmiştir. Vicat Merkez’den gelen dokümanların yurt içi faaliyetlerde kullanımı sağlanmıştır. El broşürleri hazırlanarak 14 Temel Kural, El Yıkama Teknikleri ve Virüs hakkında bilgilendirme yapılmıştır. İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanları tarafından hazırlanan eğitim materyalleri ile tüm beyaz yaka personel tarafından farklı konularda eğitimler düzenlenmiştir. Maske atıklarının yaratabileceği ilave riskler nedeni ile özel toplama noktaları oluşturulmuştur. Yemekhane kapatılarak kumanya sistemine geçilmiştir” dedi.
Hüseyin MENEKŞE
Beyşehir’de trafik kazası: 1 yaralı