Konya
°C
Yeni Meram
17.05.2022 13:06

KOMÜT Başkanı Adem Bulut: Fiyatları yükseltenler müteahhitler değil

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Müteahhitlerin sorunlarını ve isteklerini değerlendirmek üzere basın mensupları ile bir araya geldi

A+
A-
17.05.2022 13:06
17.05.2022 13:13
0
3213
ABONE OL


Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, Bayır Diamond’da basın toplantısı düzenledi. Müteahhitlerin sorunları ve isteklerinden bahseden Başkan Bulut, konut destek paketi ile inşaat sektöründeki son gelişmelere dair bilgi verdi.

KOMÜT’ün yaklaşık 8 yıldır faaliyet gösteren bir dernek olduğunu belirten Başkan Bulut, önemli bir dernek olduklarının bilinciyle ahlaki ve ilkeli bir duruş sergileyerek hareket ettiklerini vurguladı.

Bu yıl içinde bir konut kooperatifi kurduklarını söyleyen Başkan Bulut, “Bu kooperatif ile birlikte Meram Belediyesi’nde çıkan bir arsayı KOMÜT kooperatifi adına satın aldık. Nasip olursa burada 120 dairelik bir proje yapacağız. Bu bizim için önemli bir proje. Bu yılın sonunda veya önümüzdeki yılın başında başlamayı düşünüyoruz. Bu tabi bizim için bir başlangıç, bize karşı olan bu ilgiye de teşekkür ediyorum” dedi. Özellikle müteahhitlerin sosyal medyada yanlış lanse edildiğini ifade eden Bulut, “Müteahhitlerle alakalı olumlu olumsuz bütün eleştirilere açığız ama bazen bunun dozu kaçabiliyor. Sonuçta müteahhitler içinde çok değerli arkadaşlarımız var ve müteahhitlik zor bir meslek. Biz zora talip olmuşuz bunu bir süre sonra anladık. Ben hep müteahhit söz veren, sözünü yerine getiren ve bunun için gayret gösteren kişidir diyorum. Sosyal medyada bazen ciddi anlamda ağır eleştiriler oluyor. Bunu doğru bulmuyoruz” dedi.


“TÜRKİYE’DE KONUT SIKINTISI OLDUĞUNU GÖREBİLİYORUZ”


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 3’lü paketten de bahseden Bulut, “Şu anki süreçte biz konut üretmekte zorlandık. Talebi karşılayamaz hale gelmiştik. Bu durum sadece Konya’daki değil Türkiye’deki dengeleri bozdu. Biz Türkiye genelindeki müteahhitlerle de görüştüğümüz zaman bütün Türkiye’de konut sıkıntısı olduğunu görebiliyoruz. Tabi bu arz-talep dengesinin bozulması bina fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu konut destek paketi 3 aşamalıydı. İlk Evim Konut Finansman Paketi, Genişletilmiş Konut Finansman Paketi, İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi olmak üzere 3 çözüm paketi oluşturuldu. Müteahhitlerin burada aldığı rakam 20 milyar lira aslında çok ciddi bir rakam değil. Bunun nasıl verileceğini ve kimlerin alacağını da henüz bilmiyoruz. Diğer taraftan konutların satılması ile alakalı pakette gerçekten 0,99 çok iyi bir rakam. Ama burada da işte fırsatçılar ortaya çıktı. Bu fırsatçıların adı müteahhitler olarak dile getirildi. Bunu biz kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu fiyat yükseltenler kesinlikle müteahhitler değil” dedi.


“KONUT FİNANSMAN PAKETİ KÖTÜYE KULLANILDI”


İnternetteki satışların bu fırsatçılığı ciddi manada körüklediğinin altını çizen Bulut, “İnternet satışlarında balon fiyatlar oluşuyor. Orada her satıcı birbirini görerek fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Bu sitelerde fiyatların yükselmesi de ciddi anlamda bir krize doğru götürüyor. Burada müteahhitlik bir durum yok. Müteahhit elindeki konutu korumak zorunda ve tekrar yerine daire yapmak zorunda. Bunun yanında enflasyonla mücadele etmek zorunda. Tüm bunların yanında bir, ‘Müteahhitler fırsatçı’ gibi söylemleri duyuyoruz. Mutlaka olanda vardır ama ben bu sayının müteahhitler içerisinde çok düşük olduğunu düşünüyorum. Çünkü elimizde satılacak daire kalmadı. Şu anda ben dahil arkadaşlarımızın çoğu sanayiye yöneldik. Toplu konutlar artık yapılmıyor ve bizde villa tarzı evlere yöneldik. Haliyle ister istemez bu süreç böyle devam ediyor. Ben Cumhurbaşkanımıza paket ile alakalı teşekkür ediyorum. Gayet memnun olduğumuzu da ifade ediyorum. Fakat konuttaki arz-talep dengesinin bozulmuş olması, şu anda satılacak konut olmaması bu yapılan hamlenin kötüye kullanılmasına sebep oluyor” diye konuştu.


“MALİYETLERİN DÜŞMESİ İLE ALAKALI BİR TALEBİMİZ VAR”


Müteahhitler olarak her zaman ellerini taşın altına koyduklarını söyleyen Bulut, “Maalesef şuan geldiğimiz noktada enflasyona karşı, iş güvenliğine karşı, SSK’ya karşı ve birçok şeye karşı mücadele vererek inşaat yapmaya devam ediyoruz ve edeceğiz de. Çünkü bizim sorumluluklarımız var. Sonuçta bu bir vebaldir. Bir tarafa çekilelim konut üretmeyelim diyecek bir durumumuz yok. Konut ihtiyacı var. Eskisi gibi bir evde iki aile üç aile oturmuyor. Yeni evlenen her çift için bir konut gerekiyor. Öyle olduğu için konut ihtiyacı daha fazla doğuyor. O yüzden üretmemiz gerekiyor. Üretmemiz içinde bizlerin teşvik edilmesi gerekiyor. Sonuçta bu iş heyecanı olan morali olan bir iş. Biz hala ruhsat ve iskanda sorunlar yaşıyoruz. Orada zaman kaybediyoruz. Sonuçta 3 ayda alınan bir ruhsat 6 aya kadar uzuyorsa bu 6 ayda maliyetler nerelere gidiyor. İskanda da aynı süreç işleyince vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz. Bu da haliyle bizi yoruyor. Ve biz yeni bir inşaata başlamak istemiyoruz. Bizim için eğer konut üretilecekse bir kere bakanlık ve devlet nezdinde ucuz arsa veya bizi teşvik edecek arsaların temin edilmesi gerekiyor. Bizde müteahhitler olarak bu arsaları belli bir konut ölçeğinde üretmeliyiz. İkinci aşamada maliyetlerin düşmesi ile alakalı bir talebimiz var. İnşallah bunlar bir an önce değerlendirilip hayata geçer” dedi. Hüseyin MENEKŞE

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.