Konya AÇIK 33°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Kafkasya’dan Konya’ya uzanan lezzet

Konya başta Kafkasya olmak üzere dünyanın pek çok yerinden tarih boyunca göç almıştır. Konya’ya Abdülhamit Han Döneminde yerleştirilen Kafkas Türkleri Karaçaylar zengin mutfak kültürleri ile günümüzde de halen dikkat çekmekte.

Kuzey Kafkasya’nın kadim halklarından Karaçaylar, zengin yemek kültürleriyle dikkat çekiyor. Yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel lezzetlerden biri olan etli hıçın, hem günlük sofralarda hem de özel günlerde sofranın vazgeçilmezleri arasındaki yerini alıyor. Karaçay mutfağı, coğrafyanın zorlu şartlarına uyum sağlamış, besleyici ve pratik yemekleriyle biliniyor. Et, unlu mamuller ve süt ürünlerinin ağırlıkta olduğu Karaçay sofrasında, özellikle sacda pişirilen geleneksel hamur işleri öne çıkıyor. Bunların başında ise etli hıçın geliyor. Etli hıçın, iç harcında kıyma, soğan ve baharatların yer aldığı, ince hamura sarılıp sacda pişirilen bir çeşit börek olarak biliniyor. Piştikten sonra üzerine tereyağı gezdirilerek servis edilen bu özel lezzet, özellikle düğün, bayram gibi toplu etkinliklerin vazgeçilmezi. Karaçay halkı için sadece bir yemek değil, aynı zamanda bir misafirperverlik göstergesi olan hıçın, geçmişten bugüne kültürel bir miras olarak yaşatılıyor. Genellikle kadınlar tarafından imece usulüyle hazırlanan bu yemek, aynı zamanda toplumsal birlikteliğin de bir sembolü. Tarihçiler, geleneksel yemeklerin korunmasının kültürel kimliğin devamı açısından önemli olduğunu vurguladı.

 

 

 

Nesilden nesile aktarılan bir lezzet

Karaçay halkı da bu mirası yaşatmaya devam ediyor. Etli hıçın, bugün sadece Karaçay köylerinde değil, Türkiye ve Rusya’daki Karaçay diasporası tarafından da pişiriliyor. Etli hıçın, yalnızca bir yemek değil; bir tarih, bir kültür ve bir kimlik taşıyıcısı olarak sofralarda yerini korurken Konya Mutfağının vazgeçilmezleri arasında girmiş durumda. Göç, insanlık tarihinin en eski ve en yaygın olgularından biri olup, sadece coğrafyaları değil, kültürleri ve yaşam biçimlerini de şekillendirmiştir. Kafkasya’dan göç süreci ile Anadolu topraklarında gelen Karaçay- Malkar Halkı, yemekler ve mutfak geleneklerini sadece birer besin kaynağı olmanın ötesinde yemekler aracılığıyla göç edilen coğrafyadan yüzyıllardır varlık gösteren lezzetlerin, farklı kültürler arasında bir köprü kurarak günümüze kadar ulaşmasını sağlar. Ayrıca sadece bir lezzet hafızası yaratmasının yanı sıra yemekler de bir araya gelen toplumu oluşturan bireylerin kültürel bir bağ kurma işlevi görür. Yüzyıllar boyunca, Karaçay Halkı sadece fiziksel değil, aynı zamanda kültürel izler de bırakmış, yemekler aracılığıyla geçmişin izlerini ve kültürlerin birleşimini modern toplumlara taşımıştır. Sadece yemek yemek değil yemeklerin yapımında kullanılan mutfak adaletleri, bu lezzetlerin sadece geçici birer tat değil, aynı zamanda göçmen topluluklarının kimliklerinin ve hafızalarının önemli bir parçası haline gelmesine yardımcı olur. Yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktarılan tarifler, ailelerin geleneklerini yaşatmalarının bir yolu olduğu gibi, toplumsal bir bilinç yaratmanın da önemli bir aracıdır. Bu lezzetler, sadece bir sofra alışkanlığı değil, aynı zamanda kökenlerden gelen bir kimlik ve tarihin sürdürülebilir bir şekilde varlığını sürdürmesini sağlayan bir kültürel mirastır.

Kaynak: Ümmügülsüm Dündar

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

BİK Genel Müdürü Erkılıç’tan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı mesajı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.