
Japonya’nın Kyodo Haber Ajansına konuşan Erakçi, ABD-İsrail’in ülkesine saldırılarıyla başlayan savaşı ve stratejik Hürmüz Boğazı’ndaki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Hürmüz Boğazı’ndaki güvensizlik durumunun ABD-İsrail saldırılarından kaynaklandığını söyleyen Erakçi, “Hürmüz Boğazı’nı biz kapatmadık, Boğaz açık. Yalnızca İran’a saldırılara katılan ülkelere ait gemilere kısıtlama getirdik.” dedi.
Boğaz’dan geçişler için diğer ülkelere destek olduklarını aktaran Erakçi, Japonya gibi ülkelerin Tahran ile koordinasyon sağlaması halinde güvenli geçişin mümkün olacağını belirtti.
Ülkesinin müzakere masasında saldırıya uğradığını hatırlatan Erakçi, savaşı “İran’a dayatılan bir savaş” şeklinde nitelendirerek “Bu, yasa dışı ve sebepsiz bir saldırıydı. İran’ın cevabı meşru müdafaadır ve gerektiği sürece devam edecektir.” diye konuştu.
Erakçi, ateşkes çağrılarını da reddederek şunları kaydetti:
“Geçen yıl yaşananların tekrarlanmasını istemediğimiz için ateşkesi kabul etmiyoruz. Savaş tamamen ve kalıcı olarak sona ermeli ve bu durumun tekrar yaşanmayacağına dair güvenceler verilmelidir. İran’a verilen zararlar da tazmin edilmelidir.”
Kaynak: AA

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İslam ülkeleri ve komşularımızla çatışma niyetimiz yok
1
Afganistan’da kömür madeninde patlama: 7 ölü
60642 kez okundu
2
ABD Kongre üyeleri, Filistinli aktivist Mahdawi’nin serbest bırakılması talebiyle gösteri düzenledi
51676 kez okundu
3
Polonya’da halk, cumhurbaşkanı seçimi için yarın sandık başına gidiyor
47604 kez okundu
4
Kolombiya’da toprak kayması: 10 ölü
44736 kez okundu
5
İspanya hükümeti, HÜRJET’in satın alımını onayladı
30871 kez okundu
6
ABD’nin New York kentinde göçmenlere destek gösterisinde onlarca protestocu gözaltına alındı
26003 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.