19 Aralık İnşaat Mühendisleri günü nedeniyle MEKPAN Panel sponsorluğunda İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından plaket töreni düzenlendi. Programda meslekte meslekte 25, 40, 50 ve 60 yılını dolduran İnşaat Mühendislerine plaket takdimi yapıldı.
Açılış konuşmalarını gerçekleştiren İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın; “25, 40, 50 ve 60 yılını meslek hayatına dolduran meslektaşlarımıza bir onur belgesi vereceğiz aynı zamanda eşlerine vermiş oluyoruz bu belgeyi. Çünkü gerçekten inşaat mühendisi olmak zor bir zanaat ama inşaata katkı sağlayan tüm meslektaşlarıma burada teşekkürü bir borç biliyorum ve eşlerinden de onlar olan destekler için bir helallik istiyorum çünkü gerçekten inşaat mühendisi eşi olmak zor” dedi.
Depremin bir afet olduğunu fakat onu afete dönüştürenin bizler olduğunu dile getiren Başkan Akın; “Deprem ise bir doğa olayıdır. Afete dönüştüren ise bizleriz. Mühendislik hizmeti almamış ve denetlenmemiş her yapı güvensizdir. Bu sebeple artık bir milat oluşturularak yerinde ve etkin denetimi gerçekleştirmek bir keyfiyetten öte ülkemiz için zorunluluktur. İnşa faaliyetinde yer alan tüm paydaşların ki proje müellifleri şantiye şefi, yapı denetim ve yapı laboratuvarı elemanları dahil olmak üzere her çalışanın akreditasyonu ve tüm yapılarda fiili ve yerinde denetimlerin gerçekleştirilmesi amacı ile taklit edilemeyen özellikler içeren (Parmak İzi, Yüz tanıma vb) ve konum bilgisi veren bir kontrol sistemi şarttır. Altyapısı hızlıca tamamlanan bu sistemle inşa edilmiş yapılar ülkenin güvenli yapım süreci için Milat kabul edilmelidir. Mevcut Yapıların her 5 yılda 1 olmak üzere Bakanlıkça Atama yolu ile görevlendirilecek başta akredite inşaat mühendisleri ve elektrik, makine Mühendisleri ve Mimarlar tarafından Denetlenmesi ve yapıların etiketlendirilmesi ile; Yapılarda sonradan ortaya çıkan hasarlar(Korozyon, yapı taşıyıcı sistemine yapılan müdahaleler vb) önceden belirlenecek ve önlem alınması Yapılardaki kullanım amacı değişiklikleri sebebi ile ortaya çıkacak problemler. Denetime tabi olmayan tadilatların yapı üzerinde oluşturacağı hasarların önüne geçecek ve gelişigüzel imara aykırı unsurların ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Kamuda çalışan mühendislerin maaş ve özlük haklarının yıllar içinde doktor, hâkim/savcı gibi denk olduğumuz diğer mesleklerin çok gerisinde kaldığı bir gerçektir. Harcanılan çaba, alınan risk ve iş kaynaklı yaşanan stres diğer meslek grupları ile karşılaştırılmayacak kadar yüksektir. Bu sebeple; Teknik iyileştirme adı altında, diğer mesleklere de verilen Teşvik Ödemesi vb ad altında bir iyileştirmenin yapılması, Mühendislere Risk ve Sorumluluk Tazminatı adı altında yeni bir ödeme kaleminin oluşturulması, Ek ödemelerimizin (denk olduğumuz meslekler göz önünde bulundurularak) arttırılması, Aylık tutarlarının, yan ödeme oranlarının, taban aylık katsayısının, sözleşme ücretlerinin, ek göstergelerin (en az 5400 olması) ve özel hizmet tazminat oranlarının (en az %250 olması) artırılması, İnşaat işinin ağır ve çok tehlikeli iş kapsamında değerlendirilerek yıpranma payının eklenmesi gereklidir. Yapılacak bir değişiklikle en alt gruptan başlayarak taahhüt firmalarının iş konusuna göre akredite teknik personel bulundurulması hem yapılan işlerin niteliğini artıracak hem de kontrolünü sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Gazetemiz Genel Müdürü, Geçmiş dönem Karatay Belediye Başkanı ve İnşaat Mühendisi Mehmet Hançerli’ye de Başkan Akın tarafından plaket takdimi yapıldı. Şerife KAYA
AK Parti’li Etyemez, Akşehir’de incelemede bulundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.