Konya AÇIK 33°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Gıdanın üretimi kadar adil dağıtımı da önemli

Veteriner Hekim Umut Renklibay, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

Renklibay, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kurulduğu 16 Ekim, dünya genelinde Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Bu yıl FAO’nun 80’inci kuruluş yıldönümünü de kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

 

Yeterli gıdaya ulaşabilme insan hakkıdır

 

Gıda güvenliği, sürdürülebilir üretim ve adil dağıtımın önemine dikkat çeken Renklibay, “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde ‘yeterli gıdaya ulaşabilme hakkı’ en temel ihtiyaç olarak ifade edilmektedir. Ancak günümüzde açlığın hala ciddi bir sorun olduğunu görüyoruz. FAO verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 733 milyon insan açlıkla mücadele ediyor ve 2,8 milyardan fazla insan sağlıklı beslenemiyor” ifadelerini kullandı.

 

Küresel gıda sistemlerinde kırılganlık var

 

Beş yaş altı çocuklar üzerindeki etkileri de paylaşan Renklibay, “Beş yaş altı çocukların yaklaşık yüzde 22’si yaşına göre çok kısa boylu, yüzde 7’sinin de boyuna göre kilosu düşük. Bu veriler, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimin evrensel bir hak olarak henüz sağlanamadığını, küresel gıda sistemlerinin kırılgan olduğunu gösteriyor. Açlık sorununu çözebilmek için dayanışma ve işbirliği şart” dedi.

 

Üretilen gıda dengeli dağıtılmalı

 

Renklibay, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı: “Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör el ele vererek daha güçlü ve adil bir gıda sistemi oluşturmalıdır. Açlıkla mücadele, gıda sistemlerinin dönüştürülmesi ve güçlendirilmesi, eşitsizliklerin giderilmesi ve herkes için uygun fiyatlı, erişilebilir sağlıklı beslenmenin sağlanması ile mümkün olabilir. Üretilen gıdanın dengeli dağıtımı ve gıda kayıp ile israfının en aza indirilmesi de büyük önem taşıyor. Dünya çapında tüketicilere sunulan gıdanın yüzde 19’u israf edilirken, gıdaların yüzde 13’ü hasat ve lojistik aşamasında kayboluyor. Çöpe atılan gıda aynı zamanda su kaynaklarının kaybı anlamına geliyor. Ülkemizde günde 12 milyon ekmeğin çöpe gitmesi ve dünyada üretilen gıdanın yüzde 30’unun rafa çıkmadan kaybolması ciddi bir sorundur. Gıdayı israf edecek lüksümüz yoktur.” şeklinde konuştu.

(ÖZEL HABER)

Kaynak: Evren ATCI

1 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Mevlana’nın “Ona uğramadan bana gelmeyin” dediği zat Konya’da meftun

HIZLI YORUM YAP

1 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.