Konya engelli bireyler için kurulan Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şubesi’nin engelli bireyleri topluma kazandırarak toplumsal hayat içerisinde bir yer edinmeleri için çalışan bir dernek olduğunu dile getiren Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, “Derneğimiz 1981 yılından bu yana Konya’da faaliyet göstererek engelli bireylerin topluma kazandırılması yönünde çalışmalarda bulunan bir dernek olarak Türkiye’nin 81 ilinde faaliyetlerine devam etmekte. Bizde, Konya Şubesi olarak 1981 yılından bu yana hizmet veriyoruz. Asıl amacımız, engelli bireyleri ana-baba gardiyanlığından kurtararak, evden çıkarıp topluma kazandırmak. Bu süreçte belediyelerimizle kurduğumuz iş birliği oldukça kıymetli,” diyen Mıhçı, belediyelerin sağladığı destekle birçok engelli bireyin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilir hale geldiğini ifade etti.
“Belediyeler bizim her zaman yanımızda”
Konya’daki belediyelerle gerçekleştirilen istişareler sayesinde şehirdeki engelli rampalarından, kamu alanlarındaki erişim imkânlarına kadar birçok sorunun çözüme kavuştuğunu belirten Mıhçı, “Bu iş birliği sayesinde engelli bireylerimiz, artık evde değil, sokakta, hayatın içinde yer alıyor,” dedi. Mıhçı, bazı sorunların da halen devam ettiğini vurgulayarak, “Kaldırımlardaki engelli yolları, rampalar ve toplu taşıma araçlarında engellilere ayrılan alanlar çoğu zaman bilinçsizlik nedeniyle ihlal ediliyor. Verilen haklar, zamanla toplumun duyarsızlığı yüzünden fiilen engelleniyor,” ifadelerini kullandı. Engelli bireylerin gündelik yaşamda daha özgür hareket edebilmesi adına belediyelerle birlikte akülü araç desteğinde bulunduklarını da belirten Mıhçı, “Özellikle geçmiş dönem Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli ile başlayan bu süreç Meram ve diğer ilçe belediyelerinin katkılarıyla büyüyerek devam etmekte. Belediyeler engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırma noktasında, sadece ulaşım değil, istihdam konusuna da önem vermekte. Engelli bireylerimizin iş gücüne katılabilmesi için işverenlerle temas halindeyiz. Geçtiğimiz günlerde üyelerimizden bir gencimizi bir fabrikada işe yerleştirdik. İnanıyoruz ki bilek, yürek ve bellek olduktan sonra aşılamayacak engel yoktur,” dedi.
“Toplumsal olarak engelli hakları konusunda bilinçlenmeliyiz”
Toplumun engelli haklarına karşı daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Mıhçı, “Trafikte, otoparklarda, toplu taşımada ve tüm kamusal alanlarda engellilere ayrılan haklara saygı gösterilmeli. Unutmayalım ki tohum toprağa, engelli ise topluma emanettir.”ifadelerini kullandı. Mıhçı toplumun engellilere verdiği değerin suiistimal edilmesine karşı dikkatli olunmasını dile getirerek, “Son günlerde vatandaşlara duygu sömürüsü yapılarak yardım toplandığı yönünde dernek olarak duyumlar alıyoruz. Dergi, kalem, tiyatro bileti satarak insanların paralarını almaya çalışıyorlar. Şehrimizin güzel insanlarına sesleniyorum; bizim adımıza para toplamaya çalışan, yardım toplamaya çalışan insanlara kesinlikle itibar etmesinler. Engellilerin maaşları var, engellilerin bakım ücretleri var. Bunun gibi destekler var. Ancak üzülerek görüyoruz ki Konya’da insanlarımızın duygularını sömürerek engelliler adına çeşitli yollarla para toplamaya çalışıyorlar. Vatandaşlarımız buna itibar etmesin.” Şeklinde Konya Halkını uyardı.
Kaynak: Şerife Kaya
13 Temmuz Pazar günü Konya’da vefat edenler