Konya AÇIK 33°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Çumra’da kenevir hasadı sevinci

Konya’nın Çumra ilçesinde Çumra Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından üretimi gerçekleştirilen kenevirin 2025 yılı ilk hasat programı, Konya basını ve çiftçilerin katılımıyla Alibeyhüyüğü Mahallesi’ndeki tarlalarda yapıldı.

Programa Çumra Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu ve çok sayıda Çumralı çiftçi katıldı.

Hasat programında konuşan Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz, kenevir üretiminde önemli bir aşamaya geldiklerini belirterek “Geçen yıl 20 dekar alanda AR-GE amaçlı üretim yaptık. Bu yıl ise çoklu üretime geçtik. Yeni bir biçer aldık, işlet-devret modeliyle borcu bitene kadar çalışacak. Hedefimiz seneye 30-40 bin dekar alanda üretim yapmak. Şu an üretim ve pazarlama kooperatifimizde ekim, tohum veya biçer konusunda hiçbir sıkıntımız yok.” ifadelerini kullandı. Şenyüz, bu yıl 5.000 dekar alanda kenevir ekimi yaptıklarını, ancak yaklaşık 2.000–3.000 dönümün doludan zarar gördüğünü ifade etti. Bazı üreticilerin sertifikasız ekim yapması nedeniyle tarım yetkililerinin müdahalede bulunduğunu da belirten Şenyüz, “Bu yıl ‘Vezir’ marka tohum kullandık. Kenevir, su tüketimi açısından diğer ürünlerin yarısı kadar su istiyor ama gelir olarak iki katına kadar verim sağlıyor. Yani suya çareyi biz bulduk” dedi.

 

Hem bölge hem ülke için stratejik bir ürün

Kenevirin hem ülke hem de bölge ekonomisi için stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Şenyüz, üretimdeki en büyük beklentilerinin bölgeye bir kenevir işleme fabrikasının kazandırılması olduğunu vurgulayan Şenyüz, “Biz üretmeyi, çalışmayı seviyoruz. Türkiye kalkınsın, biz de kalkınalım. Ancak ürünün anlam kazanabilmesi için işleneceği bir fabrika şart. Devletimizden, milletvekillerimizden, bakanlarımızdan ve Cumhurbaşkanımızdan bu konuda destek bekliyoruz. Şu an üreticiden 200 TL’ye alım yapıyoruz. Bölge sanayisi için teşvik bekliyoruz. Seneye 50 bin dönüm kenevir ekmeyi planlıyoruz.” dedi.

 

Prof. Dr. Bayramoğlu: “Kenevir suyu etkin kullanıyor, gelir potansiyeli yüksek”

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu ise yaptığı konuşmada, kenevirin su verimliliği, karbon emisyonu azaltımı ve kırsal kalkınma açısından önemine dikkat çekerek, “Kenevir, mısır, şeker pancarı ve patates gibi suyu yoğun kullanan ürünlere göre çok daha az suyla yüksek gelir sağlayabiliyor. Şu anda çiftçiler 9–10 sulamayla mısır veya pancar yetiştirirken, kenevirde 3–4 sulamayla aynı hatta daha yüksek gelire ulaşabiliyorlar. Bu, suyun etkin kullanımı açısından büyük avantaj.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Bayramoğlu, kenevirin sadece tarımsal değil çevresel faydalarına da değinerek, “Bir dekar kenevir yaklaşık 22 ton civarında karbon emisyonunu absorbe ediyor. Bu oran birçok orman türünden daha yüksek. Ayrıca kenevir, pestisit kullanımını da azaltıyor, toprak sağlığını koruyor” dedi.

 

Konya için büyük ekonomik kaynak olacak

Kenevirin Türkiye’de özellikle ilaç, biyoteknoloji ve tekstil sanayi için stratejik bir hammadde olabileceğini belirten Bayramoğlu, “Eğer Konya’da bu süreci başarırsak, sadece bölge değil, Türkiye’nin 19 ilinde izinli üretim yapan çiftçiler için de büyük bir ekonomik fırsat doğar” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Evren Atcı

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bozkır’dan ülke ekonomisine 12 milyon TL’lik katkı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.