Babasından miras kalan bu ilginin kendisi için bir tutku olduğunu belirten Kıyar, Ömer Boran Antik standında tespihlerini sergiledi. Kıyar, “Bu tespih merakı senelerdir meraklı oluşumuzdan, düşkün oluşumuzdan geliyor. Babadan kalma bir alışkanlık olduğu için tespih ve saat üzerine çalışıyor, seviyorum” dedi.

Tespih kültürünün köklü bir geçmişi var
Osmanlı döneminden bugüne uzanan el emeği tespih sanatının köklü bir geçmişi olduğunu vurgulayan Kıyar, “Osmanlı’dan itibaren gelen bir el sanatı bu… Mısır bunun öncülüğünde başlamış, taş işlemeciliği, gümüş çakım, pirinç çakım gibi yöntemlerle çok nadide eserler üretilmiş. Günümüze kadar gelenler elbette çok kıymetli ve fiyatlı. Ancak günümüzde de tesbih ustalarımız çeşitli materyallerden el işçiliği ile çok değerli ürünler ortaya çıkarıyor. Ben plastik dökümlerden bahsetmiyorum, el emeği olanlar hem işçilikli hem de nadide eserler” diye konuştu.
Tespihin sadece bir aksesuar değil, aynı zamanda bir maneviyat unsuru olduğuna dikkat çeken Kıyar, “Bizim ecdadımızdan gelen manevi bir düşünce var. Tesbihe ilgi bu yüzden çok fazla. Piyasada hem yüksek fiyatlara hem de standart fiyatlara alınıp satılıyor. Bu sektör, el emeği ile geçim sağlayan ustalar için de önemli bir rızık kapısı” ifadelerini kullandı.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği “Tarihi Bedesten Alışveriş Günlerinin yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Fethi Kıyar, “Severek yapıyoruz, alanlara hayırlı olsun. Etkinlik alanımızı gezenlerin ayaklarına sağlık, çok güzel bir organizasyon oldu. Belediyemizden ricamız, bu etkinliğin üç gün değil de bir hafta sürmesi olur, bu bizler için daha iyi olur” diyerek sözlerini tamamladı. (ÖZEL HABER)
Kaynak: Ümmügülsüm DÜNDAR
Konya’da 2 firari hükümlü yakalandı
1
Avrupa’nın en gelişmiş savaş uçağı Konya’ya iniş yaptı
128452 kez okundu
2
Konya’daki o markaya ait peyniri yemeyin! İfşa oldu
121409 kez okundu
3
Konya’da metrelerce kuyruk oluştu
110493 kez okundu
4
Meram Belediyesi’nden Dünya Günü’nde doğaya çifte dokunuş
107543 kez okundu
5
Bakanlık duyurdu! Konya’daki o markalar tağşiş ürün satıyormuş
104297 kez okundu
6
Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Hemşirelik Haftasında çifte bayram
68641 kez okundu