Konya
°C
Yeni Meram
21.01.2022 10:39

BOTAŞ, gaz tüketimini sınırladı, sanayinin vanaları kısıldı! Konya Sanayi Odası Başkanı Kütükcü'den ilk açıklama

Türkiye’nin üç büyük doğalgaz tedarikçisinden İran’ın teknik arıza bildirerek 10 gün süreyle Türkiye’ye gaz akışını kesmesi sonrasında BOTAŞ doğalgaz santralleri ve büyük ölçekli tüketicilere olan gaz akışını azaltma kararı aldı. Kararın ardından bugün itibariyle sanayi vanaları kısıldı. Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, sürecin sanayiciler için oldukça zor geçeceğini ve üretimin etkileneceğini kaydetti.

A+
A-
21.01.2022 10:39
21.01.2022 11:57
0
2285
ABONE OL

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) yüksek miktarda gaz çeken bazı sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazıda gaz tedarikindeki kesintilere bağlı olarak günlük çekiş miktarını sınırladı. Yazıda Kademe 1 hesabı dışındaki hesaplamalarda yer alan hesaplamadaki aylık tüketim miktarının 1 güne karşılık gelen miktarın yüzde 60'ı kadar gaz çekme talimatı verildi.

BOTAŞ yazısında kısıtlama kararının gerekçesi kış nedeniyle talebin artması ile yurt dışı tedarikçilerin kesintileri olarak açıklandı. Yazıda talimata uyulmaması halinde sözleşmelere göre ceza uygulanacağı belirtildi.

BOTAŞ yazıda kısıtlamanın süresine ilişkin bir açıklama yapmadı.

"SANAYİ TESİSLERİMİZ BU KISITLAMAYA MUTLAKA UYMALI"

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, İran’ın Türkiye’ye doğal gaz arzına 10 gün ara vermesi sonrasında, BOTAŞ’ın aldığı sınırlama kararını değerlendirdi.

BOTAŞ Genel Müdürü ve Enerji Bakan Yardımcısı ile yaptığı görüşmelerin ardından konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, "Biz maalesef net bir doğal gaz ithalatçısıyız. Yaklaşık 50 milyar metreküplük doğal gaz ihtiyacımızın yalnızca 500 milyon metreküpünü kendi kaynaklarımızdan üretebiliyoruz. Yani ihtiyacımızın yüzde 99'unu Rusya, Azerbaycan, İran, Cezayir gibi ülkelerden tedarik ediyoruz. dolayısıyla ithal ettiğimiz ülkelerde yaşanan arz sıkıntıları, doğrudan bizi etkiliyor. Şu anda da İran kaynaklı böyle bir kesintiyle karşı karşıyayız. Yani fiili bir durumla karşı karşıyayız." dedi.

BOTAŞ'ın doğal gaz kısıntısı kararıyla ilgili hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile hem de BOTAŞ'la yoğun bir görüşme trafiği yürüterek sanayicinin taleplerini ilettiğini kaydeden Başkanı Memiş Kütükcü, kurumlarda üretimin aksamaması önceliği ile çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Bu durumun tüketimin de çok pik yaptığı bir dönemde gerçekleşmesinin şartları da çok zora soktuğunu söyleyen Kütükcü, "Yetkiler sürecin yönetilebilmesi için sistemin dengesinin korunması gerektiğini ifade ediyor. Sistemin dengesinin korunması ve bozulmaması için de en çok tüketim yapan kanallar olan santrallerle, sanayi tesislerinde yüzde 60'lık bir sınırlamaya gitmek zorunda kaldıklarını ve geçici bir süre için bunu bir şekilde yönetmek zorunda olduğumuzu ifade ediyorlar." dedi.

Dün sabah saatlerinde BOTAŞ'ın tüm organize sanayi bölgelerine bu tür bir bildirimde bulunduğunu kaydeden Memiş Kütükcü, kendilerinin de bu bildirimi aynı şekilde sanayicilere ilettiklerini söyledi.

Talimata uymayana ceza

Sanayicilerin bugün itibariyle kapasitelerini yüzde 60 ile sınırlandırmalarını istediklerini söyleyen Kütükcü, "Bu kapasiteyi sınırlandırmadıkları takdirde BOTAŞ'ın kısıtlama aşımı bedeli uygulayacağını ifade ettiği şekliyle biz de aynen sanayicilerimize bunu ifade ettik. Bu elbette zor bir süreç. İhracat bağlantısı olan, üretim kapasitesiyle belli üretim yapma zorunluluğu olan firmalarımız için oldukça zor bir süreç. Özelde de doğal gazı operasyonlarında kullanan şirketlerimiz için zor bir süreç." dedi.

"Biz öncelikle kojenarasyon tesis olan sanayicilerimiz başta olmak üzere, enerji kaynaklı doğal gaz tüketiminin mutlaka bu kısıtlamaya uyması gerektiğini tüm sanayicilerimizden istiyoruz ve bekliyoruz." diyen Kütükcü, sadece ısıtma kaynaklı bile olsa sanayi tesislerinin bu kısıtlamaya mutlaka uyması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Kütükcü, "Bu kısıtlamaya uyulmadığı takdirde yetkililer, maalesef sistem dengesi riske girerse lokal olarak toplu kesintilere gitmek zorunda kalabiliriz. Sistem dengesinin bozulması riskini göze alamayız diyorlar" şeklinde konuştu.

Enerji kısıtlamasının sektörlerin üretimine yansımasının olacağına dikkat çeken Kütükcü, doğal gaz çekimini yüzde 60'la kısıtlamanın üretimin yüzde 60 kapasiteli doğal gazla gerçekleşmesi anlamına geldiğini söyledi. Kütükcü, sanayicinin ortaya çıkan üretim açığını da müşteriyle görüşmek suretiyle ilerleyen süreçte terminleri uzatarak halletmeye çalışacağını ifade etti.

Kısıtlamalar 10 gün sürecek

Kütükcü, "Bu sanayicinin tek başına yönetebileceği bir süreç değil, doğrudan karşısındaki müşterisini de ilgilendiren ve etkileyen bir süreç olduğu için oldukça zor geçecek bir süreç." dedi.

Gaz kesintisi elektriği de vurdu


Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bir açıklama yaparak, doğalgaza dayalı elektrik santrallerine gaz verilememesi kaynaklı olarak elektrik arzında da sıkıntı oluşacağını ve sanayi kuruluşlarına elektrik kısıtlaması yapılacağını duyurdu.

Açıklamada, bu kesinti kaynaklı bir elektrik sıkıntısının da doğacağı vurgulanarak, “Elektrik ve doğalgaz sistem dengesinin korunması amacıyla yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olmak ve kesinti planları önceden bildirilmek suretiyle, doğalgaz ve buna bağlı olarak da elektrik tüketiminde kısıtlamalar yapılacaktır" ifadelerine yer verildi.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.