Konya
°C
Yeni Meram
25.09.2023 11:19

Boşanma davası sürerken ölen eşin mirası nasıl paylaştırılır?

Miras paylaşımlarına ve yasal mirasçılığa dair çok ayrıntılı bilgiler araştırılıyor. Eşler boşanma aşamasındayken bir taraf ölürse onun mirası nasıl paylaştırılır?

A+
A-
25.09.2023 11:19
25.09.2023 11:22
0
1375
ABONE OL

Miras hukuku ile alakalı son dönemlerde büyük bir ilgi uyandı. İnsanlar hayatlarında bir veya birkaç defa kendilerini miras paylaşırken bulabiliyorlar. Bu miras paylaşımlarının hangi kurallar üzerine yapılacağı da merakla araştırılıyor. Kardeşler arasında miras paylaşımı veya uzak akrabadan kalan mirasın paylaşımı gibi konular araştırılıyor. Bunlara bir de çok özel durumlar de eklenebiliyor. Boşanma aşamasındayken vefat eden bir eşin mirasçılarının kimler olabileceği de bunlar arasında yer alıyor. Böyle bir durumda mirasın paylaşımı nasıl yapılır?


BOŞANMA SIRASINDA MİRASÇILIK!

Mirasçılık tamamen bir kişinin vefat etmesi durumunda somutlaşan bir durumdur. Bir kişinin mirasçısının kimler olduğu kanunla belirlenmiştir veya kişiler kendi mirasçılarını belirli kurallarla belirleyebilirler. Mirasçıların mirastan pay iddia edebilmeleri için ise miras bırakan konumunda bulunan kişinin vefat etmiş olması gerekir. Bir baba sağ ise onun mal varlıkları miras konusu edilemez.
Eşler arasında mirasçılık yasal olarak kurulmuş güçlü bir bağdır. Bir eşin diğer eşin mirasından alacağı pay mirasın kimler arasında paylaştırmasına göre yüzde 50 veya dörtte bir şekilde olabilir. Ancak eşler boşanmaya karar vermişler ve bunun için de gerekli olan dava görülürken bir eşin vefat etmesi halinde mirasçılık durumu kafa karıştırıcı oluyor.

Boşanma henüz yasal olarak gerçekleşmeden bir eş vefat etmişse diğer eşin yasal mirasçısı olup olmayacağı için bazı detaylara bakılır. Bu durumda ölen eşin mirasçıları davayı devam ettirebilirler. Sağ kalan eş boşanmada kusurlu çıkarsa o eş miras hakkını kaybeder. Eşlerden birisinin ölümü ile evlilik son bulacaktır. Devam ettirilecek dava da bir boşanma davası olmayacaktır. Eğer sağ kalan eş kusurlu ise bu dava sonucunda miras hakkı kaybolacaktır. Ancak kusurlu tarafın karşı taraf olması halinde sağ kalan eş miras payını yasal olarak alabilir ve bunun engellenmesi mümkün değildir.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.