
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından, Bursa Organize Sanayi Bölgesi (Bursa OSB) iş birliğiyle gerçekleştirilen toplantıda, endüstriyel simbiyoz uygulamalarının sanayiye sağlayacağı çevresel ve ekonomik katkılar ele alındı.
Toplantının açılışında konuşan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Osman Yıldırım, endüstriyel simbiyozun OSB’lerin yeşil dönüşüm sürecindeki önemine dikkat çekti. OSB’lerin artık sadece üretim alanları olmadığını vurgulayan Yıldırım, kaynak verimliliği, çevresel sorumluluk ve sürdürülebilir kalkınmanın ön plana çıktığını söyledi.
Yıldırım, bir işletmenin atık veya yan ürününün başka bir işletme için değerli bir girdiye dönüşebildiğini belirterek, proje ile Bursa OSB’de enerji, su ve hammadde kullanımında verimliliğin artırılmasının, atık miktarlarının ve çevresel etkilerin azaltılmasının hedeflendiğini ifade etti. Endüstriyel simbiyoz uygulamalarının Bursa OSB’yi örnek bir yeşil dönüşüm bölgesine dönüştüreceğini kaydetti.
BEBKA Genel Sekreter Vekili Sabri Bayram ise endüstriyel simbiyozun, işletmeler arasında atık, yan ürün, enerji, su ve ısı gibi kaynakların paylaşımına dayalı bir iş birliği modeli olduğunu belirtti. Bayram, bu yaklaşımın hem çevresel hem de ekonomik fayda sağladığını söyledi.
BEBKA’nın endüstriyel simbiyoz alanındaki çalışmalarının 2014 yılında başladığını aktaran Bayram, bugüne kadar 33 kurum ve 114 firmanın ziyaret edildiğini, 900’e yakın potansiyel sinerji fırsatının tespit edildiğini ifade etti. Eskişehir OSB’de yürütülen çalışmalarda ise 238 sinerji fırsatının belirlendiğini kaydetti.
Bayram, 2018 yılında uygulamaya alınan Endüstriyel Simbiyoz Mali Destek Programı kapsamında 4 firmaya bugünkü değerle yaklaşık 20 milyon TL destek sağlandığını belirterek, bu projeler sayesinde yıllık yaklaşık 2 bin 500 ton atığın bertaraf edilmek yerine ürün veya hammaddeye dönüştürüldüğünü söyledi.
Yeni dönemde Bursa OSB ve firmalarla birlikte atık ve kaynak envanteri çıkarılması, eşleştirme çalıştayları ve yatırım ön fizibilitelerinin daha sistematik şekilde yürütülmesinin hedeflendiğini dile getiren Bayram, ortaya çıkacak pilot proje ve yatırım fikirlerinin yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonomi destek programlarına yönlendirileceğini ifade etti.
Toplantı, bilgilendirme sunumunun ardından gerçekleştirilen soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Kaynak: İHA

Bayburt’ta minik sporculara bilinçli teknoloji kullanımı anlatıldı
1
Togg T10F Test Edilirken Görüntülendi! 600 km Menzille Gelecek!
49806 kez okundu
2
İzmirli öğrencilerden su kaynaklarındaki demir kirliliğine karşı yapay zekalı çözüm
40770 kez okundu
3
Meta, “çocuk güvenliği” davasında 375 milyon dolar para cezası ödeyecek
37689 kez okundu
4
Yüksek voltajlı şarj aletleri telefonlara zarar veriyor
34745 kez okundu
5
Gayrimenkul değerlemede yerli yapay zeka hamlesi
28984 kez okundu
6
Çinli doktorlar, 5 bin kilometre uzaktan ameliyat yaptılar
28221 kez okundu
1
Avrupa’nın en gelişmiş savaş uçağı Konya’ya iniş yaptı
144892 kez okundu
2
Konya’daki o markaya ait peyniri yemeyin! İfşa oldu
141915 kez okundu
3
Konya’da metrelerce kuyruk oluştu
124978 kez okundu
4
Meram Belediyesi’nden Dünya Günü’nde doğaya çifte dokunuş
123131 kez okundu
5
TFF, kupa finalinin yerinin yeniden değerlendirileceğini açıkladı
121705 kez okundu