Oda Başkanı İbrahim Aypar, 5 Ocak 2026 tarihinden itibaren uygulamaya alınan yeni düzenlemeyle krediye erişimin neredeyse imkânsız hale geldiğini ifade etti. Aypar, esnafın kredi kullanabilmesi için artık maliye, SGK ve Bağ-Kur’dan “borcu yoktur” belgesi istendiğini hatırlatarak, bu üç kuruma borcu bulunan esnafın kredi kullanamadığını söyledi.
Söz konusu uygulamanın yalnızca Seydişehir’e özgü olmadığını, Türkiye genelinde geçerli olduğunu vurgulayan Aypar, “Daha önce maliyeye borcu olan esnafımız borcunu öder, e-haczi kaldırır ve krediye ulaşabilirdi. SGK ve Bağ-Kur için borcu yoktur belgesi şartı aranmazdı. Yeni düzenlemeyle birlikte artık doğrudan maliyeye borcu yoktur yazısı isteniyor. Bu şartlarla esnafın krediye ulaşması neredeyse imkânsız hale geldi” dedi.
Yeni kredi şartlarının sadece esnafı değil, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerini de olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Aypar, düzenlemenin bu haliyle devam etmesi durumunda sorunun daha da büyüyeceği uyarısında bulundu. Aypar, “Esnaf kredi alamadığı için işini döndüremiyor. Kredilerini ödeyemeyen esnaf sayısı her geçen gün artıyor. Bu durum kooperatifleri de zor durumda bırakıyor, kooperatiflerin sicili olumsuz etkileniyor” ifadelerini kullandı.
Mevcut uygulama devam ederse esnafın ayakta kalmasının mümkün olmadığını dile getiren Aypar, “Bu insanların krediye ve desteğe ihtiyacı var. Borcu yoktur belgesi alabilecek esnaf yok denecek kadar az. Bu şartlar devam ederse krediyi kaç esnaf kullanabilir?” diye konuştu.
Kredi faizleriyle ilgili de değerlendirmede bulunan Aypar, faiz oranlarının %25’ten %20’ye düşürüldüğünü ancak bu indirimden yalnızca 01.01.2026 tarihinden sonra kredi talebinde bulunanların yararlanabileceğinin açıklandığını belirtti. Daha önce %8-9 oranlarıyla kredi kullanan esnafın, değişken faiz uygulaması nedeniyle faizlerinin %20-25 seviyelerine yükseldiğini hatırlatan Aypar, “Faiz indiriminin 2025 yılında kredi kullanan esnafları da kapsamasını bekliyoruz” dedi.
Esnafın mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Aypar, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Bizim görevimiz esnafın sesini duyurmak. Bu düzenlemenin yeniden ele alınması ve esnafın krediye ulaşabileceği bir sisteme dönülmesi gerekiyor. En kısa sürede çözüm bulunmazsa Seydişehir esnafı ciddi sıkıntılar yaşayacaktır. Aksi halde yaşanan ekonomik sıkışma daha da derinleşecektir. Yetkililerden bu mağduriyetin giderilmesi için acil çözüm bekliyoruz.”
Kaynak: HABER MERKEZİ
“Birlik ve dayanışmaya vesile olsun”
1
Avrupa’nın en gelişmiş savaş uçağı Konya’ya iniş yaptı
138944 kez okundu
2
Konya’daki o markaya ait peyniri yemeyin! İfşa oldu
135849 kez okundu
3
Konya’da metrelerce kuyruk oluştu
119000 kez okundu
4
Meram Belediyesi’nden Dünya Günü’nde doğaya çifte dokunuş
117317 kez okundu
5
Bakanlık duyurdu! Konya’daki o markalar tağşiş ürün satıyormuş
114937 kez okundu
6
Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Hemşirelik Haftasında çifte bayram
69300 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.