Yüksek Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine katılmayan HDP’ye Hazine ve Maliye Bakanlığınca Siyasi Partiler Kanunu’nun ek 1. maddesinin altıncı fıkrası uyarınca ödenen 400 milyon 228 bin 667 lira tutarındaki yardıma tedbiren bloke konulması ile devlet yardımından harcanan kısmın partiden, harcamayı yapan ilgililerden tahsil edilerek Hazineye gelir kaydedilmesi talebini görüştü.
Anayasa Mahkemesi, oy birliğiyle talebe ilişkin karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.
NE OLMUŞTU?
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı başvuruda, HDP’nin 14 Mayıs’taki genel seçimlere katılmadığı hatırlatılmış, bu kapsamda seçim yılı dolayısıyla fazladan ödenen 400 milyon 228 bin liralık Hazine yardımına bloke konulması istenmişti.
HDP’nin kapatılması istemli davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına 5 Ocak’ta tedbiren bloke konulmasına karar verilmişti. HDP’nin itirazı üzerine bloke kararı Anayasa Mahkemesi tarafından kaldırılmıştı.
BAŞSAVCILIK TALEP ETMİŞTİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi’nde kapatılma davası süren Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile ilgili yeni bir başvuru yapmıştı. Siyasi Partiler Kanunu’na göre, tüm siyasi partilere genel seçim yapılan yıllarda Hazine yardımı üç katı olarak ödeniyordu. Bu kapsamda; HDP’ye toplamda 600 milyon 343 bin TL Hazine yardımı ödendi. Ancak HDP, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’ne katılmadı. Bu durumu Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelen cevapla kesinleştiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. HDP’ye seçim yılı olması nedeniyle fazladan ödenen 400 milyon 228 bin TL Hazine yardımına tedbir konulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başsavcılık; söz konusu 400 milyon 228 bin TL’lik yardımının harcanan kısmının ise parti ve harcamayı yapan ilgililerden tahsil edilerek, Hazine’ye aktarılmasını istedi.
AYM: BU AŞAMADA KARAR VERİLMESİNE YER YOK
Başsavcılığın bu talebi Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda ele alındı. Uzun süren müzakerelerin ardından Yüksek Mahkeme, talebe ilişkin bu aşamada karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Yani Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi bir kez daha kabul edilmedi.
KAPATMA DAVASINDA SONA YAKLAŞILDI
Öte yandan, HDP’nin kapatılması talepli davada sona da yaklaşıldı. Anayasa Mahkemesi raportörünün, davanın esasına ilişkin raporunu hazırlamasının ardından Yüksek Mahkeme, kapatma talebine ilişkin nihai kararı vermek üzere toplanacak.
AYM DAHA ÖNCE REDDETMİŞTİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı daha önce HDP’nin Hazine yardımı ödenen hesaplarına bloke konulmasını talep etmişti.
Erzurum’da 4,3 büyüklüğünde deprem!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.