Son yılların en sıcak yaz mevsimlerinden birini yaşadığımız şu günlerde sağlıklı bir yaşam sürebilmek için beslenmenin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Gülce Demiralay, “Yaz aylarında artan sıcaklıklar, vücudun metabolik ihtiyaçlarını ve sıvı dengesini önemli ölçüde etkiler. Sıcak hava, terleme yoluyla daha fazla sıvı ve mineral kaybına neden olur. Bu nedenle yaz aylarında sağlıklı beslenme; sadece kilo kontrolü için değil, aynı zamanda serin kalmak, enerjik olmak ve sağlıklı kalmak için de kritik öneme sahiptir.” Ifadelerini kullandı. Demiralay yaz sıcaklıkları ile birlikte vücudun sıcaklık dengesini kaybettiğinin altını çizerek, “ Yaz aylarında vücut sıcaklığını dengelemek ve kaybedilen sıvıyı telafi etmek için: Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmelidir. Şekerli ve gazlı içeceklerden kaçınılmalı, bunun yerine doğal içecekler (ayran, maden suyu, ev yapımı limonata, ev yapımı taze sıkılmış meyve suyu) tercih edilmelidir. Bitki çayları (özellikle nane, kekik, papatya, ıhlamur gibi kafeinsiz olanlar) soğuk şekilde tüketilebilir.” Önerisinde bulundu.
“ Hafif ve dengeli öğünler tercih edilmeli”
Yazın fazla yağlı, acı baharatlı ve kalorili yemekler sindirimi zorlaştırabilir ve vücutta ekstra ısı üretimine neden olabileceğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Demiralay, “ Yaz aylarında fazla ısı üretimine neden olacak kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama, buğulama yöntemleri tercih edilmelidir. Sebze ağırlıklı beslenme planı uygulanmalı, özellikle domates, salatalık, kabak, patlıcan, bamya, enginar, yeşil yapraklılar gibi yaz sebzeleri zeytinyağlı olarak tercih edilebilir. Yaz meyveleri, yüksek su içerikleri sayesinde hem serinlemeyi sağlar hem de tatlı ihtiyacını karşılar: Karpuz, kavun, şeftali, çilek gibi meyveler doğal serinleticilerdir. Ancak şeker hastaları ve kilo vermek isteyenler meyve tüketiminde aşırıya kaçmamalıdırlar. Günde 2-3 porsiyonu aşmadan tüketilebilir.” ifadelerini kullandı.
Protein Alımı Aksatılmamalı
Sıcaklarda iştah azalabilir, bu da protein alımının düşmesine neden olabileceğine karşı okurlarımızı uyaran Demiralay, “Böyle bir durumu engellemek için az yağlı etler, tavuk, balık, yumurta, yoğurt, ayran ve peynir gibi protein kaynakları tercih edilmelidir. Soğuk proteinli salatalar (mercimekli, peynirli,, yoğurtlu) hem hafif hem de besleyicidir.” Şeklinde konuştu. Demiralay günün en önemli öğününün kahvaltı olduğunun altını çizerek, “ Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalı. Kahvaltıda taze meyve, mevsim yeşillikleri, tam tahıllı ekmek, az tuzlu dinlendirilmiş peynir, haşlanmış yumurta, zeytin gibi besinlerden oluşmalı. Aşırı tuzlu, salam, sosis gibi işlenmiş ürünlerden kaçınılmalıdır çünkü bunlar vücutta su tutulumuna (ödem) yol açabilir. Tuz vücutta su tutulmasına, şeker (basit şekerler, sofra şekeri) ise kan şekerinde hızlı iniş çıkışlara neden olabilir.
– Tatlı ihtiyacı için öncelik taze meyveler veya ev yapımı şeker ilavesiz dondurmalar olmalıdır, şeker içeren dondurma tüketimi seyrek olmalıdır ve porsiyon kontrolü sağlanmalıdır.” Dedi. Sıcaklığın yükselmesi ile birlikte yiyeceklerde bozulmaların olabileceğini hatırlatan Demiralay, “Sıcaklık, mikroorganizmaların hızla çoğalmasına zemin hazırlar. Bu nedenle süt, yoğurt, et ürünleri, meyveler, sebzeler gibi mutlaka buzdolabında saklanmalı. Sıcak havada açıkta satılan yiyecekler tüketilmemelidir.” Uyarısında bulundu. Sağlıklı beslenmenin mevsimsel farklılıklar gözetilerek planlandığında etkili sonuç verdiğinin altını çizen Demiralay, “Yaz aylarında doğru ve dengeli beslenme, sadece sağlıklı bir yaşam için değil, sıcaklardan daha az etkilenmek için de gereklidir. Vücut direncini korumak, sıvı-elektrolit dengesini sağlamak ve enerjik kalmak için hafif, doğal, su oranı yüksek ve mevsime uygun besinler tercih edilmelidir.” Şeklinde konuştu.
Kaynak: Ümmügülsüm Dündar
Prof.Dr. Arabacı: “Dış destekli Türk Milleti’nin değerlerini hedef alan bir darbe”