Karaman’ın Ermenek ilçesinde cennet hurması yetiştiren üreticiler, ürünü yaş olarak pazarlamanın yanında kurusunu da satışa sunarak gelir elde ediyor.
Sonbaharda olgunlaşan meyvelerin toplanmasıyla birlikte bir kısmı yaş olarak satılırken yöre halkı, meyvelerin bir kısmını da kurutarak satışa hazırlamaya başladı.
Kış hazırlıklarının devam ettiği ilçede, neredeyse her balkonda ya da terasta kabuğu soyulup kurumaya bırakılmış Trabzon hurmaları gerdanlık gibi evleri süslüyor.
Sağlık için son derece yararlı olan cennet meyveleri, dilimlenerek ya da tüm olarak kurutulabiliyor.
Kabukları soyulan cennet meyveleri, kaynar suya batırıldıktan sonra saplarından iplerle yüksek yerlere asılıyor. Yaklaşık 15- 20 günde kuruyan 6 kilo cennet hurmasından 1 kilo kuru meyve elde ediliyor.
Yaşken kilogramı 50 liradan satılan cennet hurmasının kurusu ise kilogramı 250-300 liradan alıcı buluyor.
M. HABİB MUTLU
Aydın’da kıskançlık cinayeti! 78 yaşındaki kocasını öldürdü