Tüm Dünya genelinde kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramının işçilerin haklarını ve çalışma koşullarını ön plana çıkaran dünya genelinde kutlanan bir gün olduğuna dikkat çeken İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı Okan Karagülle, “Tüm Dünya’da işçilerin haklarını ve çalışma koşullarını ön plana çıkaran 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile ilgili Türkiye’de de 4857 sayılı İş Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde işçi bayramı ile ilgili düzenlemeler bulunmaktadır.” İfadelerini kullandı. İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı Karagülle, Türkiye’de işçi haklarının kanunlar ile düzenlendiğinin altını çizerek, “Türkiye’de 1 Mayıs, 2009 yılında resmi tatil olarak kabul edilmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 44. maddesi uyarınca, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya bireysel iş sözleşmeleri ile belirlenir. Eğer sözleşmede hüküm bulunmuyorsa, işçinin onayı gereklidir.” dedi. İşçi Bayramı’nda çalışan işçilerin haklarının kanun ile düzenlendiğini dile getiren Karagülle, “4857 sayılı İş Kanunu’nun 47. Maddesi gereği İşçi bayramında çalışmayan işçilere, herhangi bir iş yapmaksızın tam günlük ücret ödenir. İşçi bayramında çalışan işçilere, normal günlük ücretlerine ek olarak bir günlük ücret daha ödenir.” diyerek durumu açıkladı.
YARGITAY KARARLARI AÇIK
Karagülle, konu ile ilgili yargıtay kararlarının olduğuna dikkat çekerek, “Bayramlarda yapılan çalışmalarla ilgili Yargıtay kararları, işçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma hakları ve ücret ödemeleri konusunda önemli içtihatlar bulunmaktadır. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2021/5305 kararına göre, işçinin fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil günlerinde çalıştığı iddiaları tanık ifadeleriyle ispatlanabilir. Ancak, tanığın işten ayrıldığı tarih dikkate alınarak hesaplama yapılmalıdır. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2020/6790 kararında, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde 1 saat bile çalışılsa tam yevmiye hakkı doğacağı belirtilmiştir. İş Kanunu’nun 47. maddesi gereği, işçi bu günlerde çalıştığında ilave bir günlük ücret almalıdır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 41. maddesi gereği, fazla mesai ücreti %50 zamlı olarak ödenmelidir.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma yapılması durumunda, işçiye normal ücretine ek olarak bir günlük ücret daha ödenmelidir.” şeklinde kanun maddelerinden örnekler verdi. Bayramlarda yapılan çalışmaların karşılığı gerek Kanun gerekse de Yargıtay kararları gereği ücret olarak ödenmelidir diyen Karagülle, “Yapılan çalışmalar karşılığında ücret yerine izin kullanılmasına Kanun izin vermemektedir. İşçi Bayramı, işçilerin sosyal haklarını ve güvencelerini ön plana çıkaran bir gündür. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında, işçilerin sigorta primleri ve çalışma süreleri bu tatil günlerinde korunmaktadır. İşçi bayramında çalışan işçilerin sigorta primleri tam olarak yatırılmalı ve çalışma süreleri SGK kayıtlarına eksiksiz işlenmelidir.” şeklinde ifade etti.
Kaynak: yenimeram.com.tr (Şerife KAYA)
Başkan Altay Bilim Merkezi’nde öğrencileri, Organize Sanayi’de çalışanları ziyaret etti
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.