Konya
°C
Yeni Meram
07.11.2023 11:00

KTO Karatay Üniversitesinde, basın etiği konuşuldu

Yenimeram.com.tr Sorumlu Yazı işleri Müdürü Hülya Toklu, Medya Etiği dersinde KTO Karatay Üniversitesi İletişim ve Tasarım 3. sınıf öğrencileri ile bir araya geldi.

A+
A-
07.11.2023 11:00
07.11.2023 11:11
1
1947
ABONE OL

Yenimeram.com.tr Sorumlu Yazı işleri Müdürü Hülya Toklu, KTO Karatay Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü 3’üncü sınıfı öğrencilerinin dersine konuk oldu.


Basın meslek ilkelerinin konuşulduğu derste, temel meslek ilkelerinin neden gerekli olduğu üzerinde duruldu. Gazeteciliğin toplum yararına yapılan bir meslek olduğunu hatırlatan Hülya Toklu, basın etiği olarak sözü edilen ilkelerin aynı zamanda halk sağlığını korumaya dönük bir işlevi olduğuna dikkat çekti. Meslek etiği ya da kolektif bir etik anlayışından söz edebilmek için bireysel gelişimin çok önemli olduğunu söyleyen Toklu, durumları ve olayları etik olup olmadığı konusunda değerlendirirken bireysel ölçütlerimizin devreye girdiğini hatırlatarak diğer tüm meslek gruplarında olduğu gibi gazetecilerin de meslekli etik kurallara azami özen göstermesi gerektiğini dile getirdi.

GAZETECİLER, YARGI MERCİ DEĞİLDİR

Özellikle infial yaratan haberlerde şüphelinin kimliğinin ve fotoğrafının açık bir biçimde kamuoyuyla paylaşılmaması nedeniyle eleştiriye maruz kaldıklarını anlatan Hülya Toklu şüpheli, zanlı, sanık, tutuklu, hükümlü gibi terimlerin her birinin hukuksal bir karşılığı olduğunu dolayısıyla gazetecinin yargı mercii olmadıklarını hatırlayıp her şeyden önce “masumiyet karinesi”ni ihlal etmekten kaçınması gerektiğini söyledi.

İNSANI ÖNCELEYEN BİR TUTUM GELİŞTİRMELİYİZ

Çocuklarla ilgili suçlarda 18 yaşından küçük olan ve mağdur, mahkum, tanık ya da sanık olan bireylerin açık isimleri ve fotoğraflarının yayımlanmamasının yalnızca gazetecilik etiği kapsamında değerlendirilemeyeceğini söyleyen Toklu, artık gelişen iletişim sistemi dolayısıyla başlı başına toplumda her bireyin fahri bir gazeteci gibi yayın yapabildiğini, tüm bu kuralların onlar için de geçerli olması gerektiğini söyledi. Toklu, etik kuralların ihlalinin sonuçlarına dikkat çekerken şöyle devam etti: “ Örneğin cinsel dokunulmazlığın, kadın ve çocuk istismarının söz konusu olduğu suçlarda biz ya da toplumun diğer fertleri mağdurun kimliğini ortaya çıkaracak bilgileri, fotoğrafları, görüntüleri paylaşmaktan kaçınmak zorundayız. Bunun nedenini bu sınıfta bulunan genç kızlar başta olmak üzere hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Hepimiz biliyoruz ki, cinsel suç mağduru bir kadın, çocuk ya da yetişkin kimliğinin açığa çıkmasının ardından etiketlenecek ve artık yaşamına sağlıklı koşullarda devam etmesi mümkün olmayacaktır. Gazetecilik mesleğinin toplum yararına yapıldığı ifade etmiştik, öyleyse her birimiz meslek yaşamında ya da sosyal hayatında insanı önceleyen bir tutum geliştirmek zorundayız.” dedi.


Söyleşide diğer temel etik kurallar konusuna değinen ve öğrencilerin sorularını cevaplayan Hülya Toklu, gençlerin mutlaka meslekleri ile ilişkili disiplinler konusunda da kendilerini geliştirmesini önerdi.

KTO Karatay Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü Doç. Dr. Birol Büyükdoğan ise, son derece doyurucu bir söyleşi olduğunu söyleyerek derse katkılarından dolayı Hülya Toklu'ya teşekkür etti.
Dersin bitiminde öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirildi.

HÜSEYİN AVNİ UĞUR

HABER YORUMLARI
  1. Sınıftan öğrenci
    2023-11-07 11:08:45
    Çok verimli bir ders oldu, çok teşekkür ederiiz