Konya
°C
Yeni Meram

Üretimde rekolte heyecanı

Üretimde rekolte heyecanı- Adnan YILDIRIM- Yeni Meram Gazetesi

A+
A-
19.06.2023 01:09
19.06.2023 09:41
1
4095
ABONE OL

Kıymetli okurlar; son birkaç senedir hem Türkiye genelinde hem de Konya özelinde tarımda istenilen seviyelerde rekolte elde edilemiyordu. Çiftçi ürününe ne kadar iyi baksa da harcadığının karşılığını alamıyor gelecek hasada borçlu bir şekilde giriyordu. Hal böyle olunca da tarımdan uzaklaşmalar son yıllarda geçen senelere nazaran bir hayli artmıştı.
Geçtiğimiz kışlarında kar yağışı açısından kurak geçmesi bu sezonun da tehlikeye gireceğinin adeta habercisi gibiydi. Ancak korkulan olmadı ve baharın başlamasıyla beraber yağmur bereket olup hem ülke genelinin hem de Konya Ovası’nın üzerinde bolca yağdı, ve ara ara da yağmaya devam ediyor.
Uzmanların dediğine göre, ki bu ülkenin genelinin bir çok bölgesinde geçerli, Konya Ovası son 20 yılın en iyi bahar yağışlarını aldı. Çok şükür. Hatta geçtiğimiz aylarda meteorolojinin yayımladığı şiddetli kuraklık haritasında Konya’nın tamamı kırmızı alarma veriyordu. Aynı sorun ülke genelinde de hakimdi. Ancak yağışların uzun soluklu ve bol olması bu tehlikeyi de ortadan kaldırdı.
Konya Ovası, Çukurova'da yer alan delta ovasından sonra Türkiye'nin en büyük ikinci ovası olması özelliğine sahip. Konya Ovası ülkenin tarım alanlarının yüzde 17'sini karşılayacak derecede devasa bir büyüklüğe sahip. Bundan mütevellit ülkenin gıda tedarikindeki yeri çok önemli. Bir çok tarım ürünü üretiminde zirvelerde. Hal böyle olunca ovanın rekoltesi bu açıdan çok önem arz ediyor.
Son aylarda meydana gelen yağışlar çok şükür bu tedirginliği ortadan kaldırdı. Uzmanlar konuyla ilgili yaptıkları açıklamalar da hem çiftçinin hem de tüketicinin yüreğine su serpiyor. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, geçtiğimiz günlerde yaptı açıklamada "Ovada hububat ekilişi bu yıl geçen yıla oranla bir nebze biraz daha fazla. Çünkü ekim ayında kurak gidince çiftçilerimiz, yeşil mahsulden daha çok hububata yönelmişti. Şu anda ekiliş olarak biraz fazla ekildi. Yağışlar bu şekilde giderse rekoltede herhangi bir düşüklük yaşamayız. Yani geçtiğimiz yıllarda 2 milyon ton civarında bir rekoltemiz olmuştu. Bu yıl da 2 milyon tonu bu şekilde yağışlar devam ederse yine yakalarız diye tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Başkan Kırkgöz’ün haricinde da bir çok tarım uzamanın verdiği açıklamada, rekoltenin artacağından önemli bahsediliyor.
Uzamlar Türkiye genelinde ise hububatta 20 milyon ton rekolte beklendiğini belirterek, büyük bir rekorun kırılacağına işaret ediyor.
Naçizane korkum son günlerdeki yağışların sıcaklıkla birleşerek bitkilerde hastalıklara meydan vermesi. Özellikle sarı pas hastalığı sıcak ve nemli havada hububatta kayıplara neden olabilen bir hastalık. Ama yine tarım uzmanlarının yaptıkları açıklamalarda çiftçilerin bunun için önlem aldığı belirtiliyor. İnşallah önemli bir kayba neden olmaz. Şimdiden bütün çiftçilerimize bereketli bir hasat diliyorum.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.