Konya
°C
Yeni Meram
04.01.2023 09:57

Konya'da sis ve pus devam edecek: Hava kirliliği alarmı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hava kalitesini gösterdiği haritada Konya kent merkezi ve özellikle Karatay ilçesindeki hava kalitesi değişimi dikkat çekiyor. Son günlerde yaşanan sisle birlikte, kentte hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Diğer yandan sisli ve puslu hava önümüzdeki günlerde de devam edecek.

A+
A-
04.01.2023 09:57
04.01.2023 12:28
0
2249
ABONE OL

Konya'da sis etkili olmaya devam ediyor. Özellikle Karatay ilçesinde etkili olan sis nedeniyle sabah saatlerinde görüş mesafesi 15-20 metreye düşüyor. 

Meteoroloji'nin son değerlendirmelerine göre etkili olan sisin hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

SİSLE BİRLİKTE HAVA KİRLİLİĞİ DE ARTIYOR

Konya'da son günlerde hava kirliliğinde artış yaşanıyor. Yenimeram.com.tr editörünün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hava kalitesini gösterdiği haritadan derlediği verilere göre, hassas ve sağlıksız ölçülen Konya merkez ile Karatay ilçesinin çeşitli noktalarında alarm zilleri çalıyor. Uzmanlar, hava kalitesinin sağlıksız ve hassas olduğu bölgelerde pencere bile açılmaması gerektiği, geçmeyen öksürüğün bir nedeninin de hava kirliliği olduğu ve maske takılması gerektiği konusunda uyarıyor. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hava kalitesini gösterdiği haritada Konya'daki hava kalitesi değişimi dikkat çekiyor. Son günlerde yaşanan sisle birlikte, Konya merkez ile Karatay ilçesinin birçok noktasında hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı.

Bugün (4 Ocak 2023) itibariyle kentte hava kalitesinin en kötü nokta, "kötü" olarak işaretlenen SunayPark oldu. Bakanlığın haritasında  kent merkezi de"sağlıksız" olarak işaretlendi. Haritada Karatay SunayPark'ta hava kalitesi "kötü", Karatay Karkent'te hava kalitesi "hassas", Karatay ilçe merkezi, Meram ilçesi ve Selçuklu'nun Sille ile Bosna Hersek Mahallelerinde hava kalitesi "orta" düzeyde gösterildi.

Özellikle sağlıksız olarak işaretlenen alanlar, hassas gruplar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar bu alanlarda açık havada yürüyüş yapmayı, dışarıda piknik yapmayı, bisiklet sürmeyi ve spor yapmayı önermiyor. 

Etkili olan yoğun sisle birlikte partikül seviyeleri standartların üzerine çıkarken kirliliğin üst düzeye çıktığı yerlerde uzmalar "Pencere açmayın" uyarısı yapıyor.

 HAVA KİRLİLİĞİ ÖKSÜRÜĞE NEDEN OLUYOR


Hava kirliliğinin sağlık üzerinde ciddi etkilere neden oluyor. Özellikle geçmeyen öksürüğün nedenlerinden biri de hava kirliliği. Solunum yolu hastalığı olan, astım, KOAH ve ya kronik hava yolu hastalıkları olan kişilerin solunum güçlüğü çekmeleri nedeniyle sabah saatlerinde spor yapmaması gerekiyor. Kalp rahatsızlığı bulunanlar, yaşlılar ve çocukların da kirliliğin üst düzeye çıktığı bu dönemlerde dışarıya çıkmaları önerilmiyor.


Renklerle uyarıların yapıldığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, "www.havaizleme.gov.tr" adresinde Türkiye'nin her bölgesinin hava kalitesi anlık olarak yayınlanıyor.

Bu sitedeki verilere göre, hava kalitesi Konya merkezde kırmızı renkte sağlıksız olarak gözükürken, Karatay Karkent'te turuncu renkte hassas, Karatay Sunay Park'ta mor renkte kötü, Meram, Karatay ilçe merkezi Sille ve Bosna Hersek Mahallelerinde sarı renkte orta gözüküyor.

HABER YORUMLARI
  1. Henüz yorum yapılmamış.
    İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.