Bir zamanlar saklama problemi nedeniyle bankalarda altın hesabı açtıran vatandaş, istediği zaman sahip olduğu altına dokunamayınca bankada açtırdığı hesapları kapatmaya başladı. Ağırlığını altının oluşturduğu kıymetli madenler depo hesabı Türk halkının altını yaştık altında sevdiğini gözler önüne serdi.
YARI YARIYA AZALDI
Kıymetli maden depo hesapları 3 yılda yüzde 52 azalarak 21 milyar liradan 10 milyar liraya geriledi. Oysa 2010’da 2 milyar lira olarak kayıtlara geçen bu hesaplar başta çok sevilmiş ve saklama problemini ortadan kaldırdığı için tercih edilmişti. Bankaların birbiri ardına kıymetli maden depo hesaplarına yönelik düzenlediği kampanyalar da etkili olduğu için 2011’de rakam birden yüzde 600 artarak 14 milyar liraya ulaşmıştı. 2013 yılına kadar da söz konusu hesaplarda kademeli artışlar yaşanmış ve tarihler 2013’ü gösterdiğinde tepe nokta olarak dikkat çeken 21 milyar liraya kadar çıkmıştı. Vatandaşın kıymetli maden depo hesaplarını azaltmasında fiziki altın yatırımı isteğinin yanısıra altın hesaplarındaki getirilerin altın fiyatlarındaki yükselişten düşük kalması da etkili oldu. Parasını doğrudan altın alıp yastık altında tutan yatırımcı, altın yükselişinden daha yüksek kazanç elde ederken, bu tür hesaplarda tutulan altınların getirileri gerek yönetim giderleri gerekse yanlış yatırım stratejilleri geliri düşürdü.
ZORUNLU KARŞILIK İÇİN PAHALI BİR ENSTRÜMAN
Kıymetli maden depo hesaplarındaki azalışın bir başka nedeni de bankaların zorunlu karşılık için ayırdıkları altının azalması olarak ifade ediliyor. Bankacılık uzmanları Merkez Bankası’nın; bankaların zorunlu TL karşılıklarının bir kısmını altın cinsinden yatırmasına imkan tanıdığını, düşük maliyetli bu imkanın bir zamanlar yoğun olarak tercih edildiğini söyledi. Yüksek maliyetli TL yerine düşük maliyetli altın mevduatlarını karşılık olarak ayıran bankalar, altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş karşısında son yıllarda bu tutumdan vazgeçti. Bu durum bankaların kampanyalarını da azaltmasına ve depo hesaplarının düşmesine neden oldu.
Yeni Şafak
15 saat çalışmanın karşılığında 12 TL