Eczacılar Birliğinin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Ocak ayında imzaladığı 3 aylık geçici protokol, bugün son buluyor. Günlerdir, hastaların eczanelerden nasıl ilaç alacağı konuşuluyor. Sağlıkta Dönüşüm Projesiyle ilaç fiyatlarının 572 kez düşürüldüğünü ve artan masraflar karşısında gelirlerinin azaldığını belirten eczacılar, protokolün bu esaslar göz önüne alınarak yenilenmesini istiyor. Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) yetkilileri; SGK yetkilileri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmüş ancak taleplerinin, Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından bütçe açısından değerlendirilerek onaylanması gerektiği yanıtını almışlardı.
“ADIM ATILMAZSA SÖŞLEŞME FESHEDİLİR”
Konya Eczacı Odası Başkanı Cemil Karakap, sağlık hizmetinin aksamaması için gece gündüz kelle koltukta çalıştıklarını, bundan sonra da çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğine dikkat çeken Karakap, bu süreçte devlet ve Sosyal Güvenlik Kurumundan anlayış beklediklerini kaydetti. Amaçlarının hizmeti aksatmak olmadığını ifade eden Karakap, “Herhangi bir adım atılamazsa Türk Eczacılar Birliği tarafından bir ay sonra sözleşmenin feshedildiğine dair bir bildirim yapılacak. Bu sözleşmenin feshedilmesi halinde vatandaşın ilaçlarını faturalandırıp paralarını SGK’dan tahsis etmesi gerekiyor. Bu, bizim ve vatandaşın istediği bir durum değil. Böyle bir durumda hizmette aksama olacak. Biz, işin bu noktaya gitmesini istemiyoruz” diye konuştu.
PROTOKOL, DEFALARCA ERTELENDİ
Geçtiğimiz yıl SGK ile Eczacılar Birliği arasında yapılan 3 buçuk yıllık ilaç alım protokolünün, 30 Haziran 2015 tarihinde sona erdiğini, seçimden dolayı Eylül ayına uzatıldığını, ikinci bir seçimin gündeme gelmesinden dolayı da 1 Ocak’a ertelendiğini hatırlatan Cemil Karakap, “bu tarihte de Çalışma Bakanının, bürokratların değişmesi dolayısıyla protokol 31 Mart tarihine kadar uzatıldı. Bizim hazırlamış olduğumuz taslak protokolde en çok ekonomik isteklerimiz ön plana çıktı. Bu taslak, 9 aylık bir çalışma sonucunda hazırlandı. SGK’dan, eczacıların sorunlarını tamamen çözmeyecek ama yaralarına merhem olacak ekonomik beklentilerimiz var. Bu beklentileri görüşmelerimizde aktardık” dedi.
“KREDİ İLE AYAKTA DURUYORUZ”
SGK reformundan dolayı 2005 yılından bu yana eczacıların çok büyük sıkıntılar çektiğini, bu süreçte ilaç fiyatlarının 572 kez düşürüldüğünü anlatan Karakap, “Devlet adına ücretsiz muayene ücreti tahsilatı yapıyoruz, danışmanlık hizmeti yürütüyoruz. İş yükümüz arttı. Biz bunların karşılığını bugüne kadar alamadık. Giderler fazlasıyla artarken ilaç fiyatlarının düşmesi eczaneleri ekonomik yönden artık çok zor durumda bıraktı. Şu anda eczanelerin yüzde 65’i kredi ile işlerini çevirir hale geldi. Bundan dolayı ekonomik beklentileri ön planda tuttuk. Bu hizmetin sürdürülebilir olması adına SGK ve devletimizden ciddi anlamda bir iyileştirme bekliyoruz. Geldiğimiz süreçte bizim beklentimizin çok altında bir iyileştirme sağlandığı için bizim bu protokolü bu şekilde imzalamamız söz konusu değil. Şu anda masadan kalkılmış ya da ipler koparılmış değil. Türk Eczacılar Birliği ve SGK arasındaki görüşmeler hala devam ediyor” dedi.
“TAHAMMÜL SINIRLARI ZORLANDI”
Eczanelerdeki girdi ve çıktıların elektronik ortamda kayıt altına alındığını belirten Cemil Karakap, “buna rağmen yazar kasa ve post makineleri şartı bize bir yılda 1500 lira gibi bir maliyet getirdi. Asgari ücretteki artış da ciddi bir yük getirdi. Yeni iş güvenliği yasasıyla birlikte birçok yaptırımlar geldi. Hesabımızda olmayan ve bize yük olarak gelen birçok uygulama var. Bunun karşılığında hiçbir şey alamıyoruz. Artık eczacıların tahammül sınırları zorlandı. Hiçbir güvenliğimiz yok. Artık eczaneler ayakta duramaz hale geldi. İyileştirmeler yapılmazsa eczanelerin bu işleri sürdürebilmesi söz konusu olmayacak. 2015 yılında Konya’da 22 eczane, 2005 yılından bu yana da yaklaşık 100 eczane kapandı” ifadelerini kullandı.
Adem SERİN
Pazar günü yağmur geliyor