Konya AÇIK 33°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Konya’da Balkanlar kültür rüzgarı esecek

Selçuk Üniversitesinin de paydaşları arasında yer aldığı 4. Uluslararası Balkanlarda Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Sempozyumu, Türkiye Maarif Vakfı, Tiran New York Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Balkanlarda Göç ve Göçün İzleri” ana temasıyla gerçekleştirildi.

Balkan coğrafyasının kültürel, tarihî ve dilsel mirasını ele alan “4. Balkanlarda Türkçe ve Türkoloji Sempozyumu”, 5–7 Kasım 2025 tarihleri arasında Konya’da gerçekleştiriliyor. Selçuk Üniversitesinin de paydaş kurumları arasında yer aldığı etkinlik, Taş Bina ev sahipliğinde düzenleniyor.

 

Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Mahmut M. Özdil, Balkanların vakıf yapısı içinde her zaman özel bir konuma sahip olduğunu belirtti. Maarif Vakfı’nın uzun süredir yayımladığı Eğitim Dergisi ile akademik alanda önemli bir zemin oluşturduğunu kaydeden Özdil, “Hazıra konan bir kurum olmadığımız için kendi programımızı oluşturmak üzere çeşitli akademik iş birlikleri geliştirdik. Türkiye’nin ve özellikle İstanbul’un yeniden eğitimin merkezi haline gelmesi için çalışıyoruz” dedi.

 

Konya Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Türkçenin Balkanlar’daki birleştirici gücüne dikkat çekti. Uzbaş, “2007’den bu yana Balkanlar’da faaliyet gösteren kültür kurslarımızla gönül bağlarımızı güçlendiriyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 15 bin kişiye eğitim imkânı sunduk. 2025 itibarıyla Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Bosna-Hersek’teki kurslarımızla Türkçenin bir sevgi dili olarak yaşatılmasına katkı sunuyoruz” diye konuştu.Bu yıl “Balkanlarda Göç ve Göçün İzleri” temasıyla yapılan sempozyumda farklı ülkelerden çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve uzman bir araya geliyor. Üç gün sürecek etkinlikte Balkanlarda dil, edebiyat, kültür, tarih, göç, kimlik ve ekonomi konuları çok yönlü biçimde ele alınacak.
Program kapsamında Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Prof. Dr. Mustafa İsen, Leyla Şerif Emin ve Mehmet Türker gibi alanında uzman isimlerin katılımıyla “Balkanlarda Göç ve Göçün İzleri” başlıklı açılış paneli düzenlendi. Ardından gerçekleştirilen oturumlarda Balkanlarda Türkçenin korunması, göçün edebiyata ve toplumsal yapıya etkileri, iki dillilik, kültürel kimlik ve diaspora konuları tartışılacak.

Sempozyumda Selçuk Üniversitesinden akademisyenler de çeşitli oturumlarda bildiriler sunarak Balkanlarda Türkçe öğretimi, edebî üretim ve kültürel etkileşim konularında önemli katkılar sağlıyor.

Etkinlik, 7 Kasım’da yapılacak değerlendirme oturumu ve kültürel gezi ile sona erecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kaymakam Kıyıcı’dan küçük başkan adayına sürpriz ziyaret

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0