1882-1885 yılları arasında dönemin Konya Valisi Mehmet Said Paşa tarafından inşa edilen yapı, Konya Kalesi’nin taşlarıyla inşa edilerek 1886 yılında hizmete açılmıştı. Aradan geçen yaklaşık bir buçuk asırlık sürede, sadece bürokratik işleyişe değil, Konya’nın tarihine ve toplumsal dönüşümüne de ev sahipliği yaptı.

“Fotoğraflar zamanın şahitleri”
1978 yılında valilik önünden çekilen bir fotoğraf ile 2025 yılındaki son hali kıyaslandığında, zamanın izleri ve değişen şehir silueti dikkat çekiyor. Ancak tüm değişimlere rağmen, Konya Valiliği binası özgün kimliğini korumayı başardı.
“Konya’nın göbeğinde taşıyan bir tarih”
Yığma kâgir tekniğiyle ve kesme taş kullanılarak inşa edilen yapı, uzunlamasına dikdörtgen bir plan üzerine kurulu. Ortasında açık avlusu bulunan üç katlı konağın çatısı Marsilya kiremitleriyle örtülmüş durumda. Bodrum ve zemin katlarında 28, birinci katında ise 30 oda yer alıyor. Odalar, avluyu çevreleyecek şekilde sıralanmış ve her cepheden avluya açılan kapılar bulunuyor.Sürdürülen restorasyon çalışmaları, hem yapının tarihi dokusunu korumayı hem de yapısal riskleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Uzmanlar, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte binanın gelecek kuşaklara güvenle aktarılabileceğini belirtiyor.
“ Konya’nın hafıza mekanlarından”
Tarihi bina, 4-5 Temmuz 1920’de Sultan Vahdettin’in cülus merasimi ve 1 Ocak 1921’de Osmanlı Devleti’nin 637. kuruluş yıldönümü gibi kritik anlara da sahne oldu. Cumhuriyet’in ilk yıllarında, özellikle 10. yıla kadar Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bu binanın önünde gerçekleştirildi. Bu nedenle bina yalnızca mimari açıdan değil, Konya’nın toplumsal ve siyasal hafızası açısından da büyük öneme sahip. Tarihi Konya Valiliği binası sadece taş ve harçtan oluşan bir yapı değil; şehirle birlikte büyüyen, dönüşen ve yaşayan bir mekân. Bugün sürdürülen titiz restorasyon çalışmaları sayesinde, Konya’nın tarihine ışık tutan bu yapı, geçmişle gelecek arasında bir köprü olmaya devam ediyor.
(ÖZEL HABER)
Kaynak: Ümmügülsüm Dündar
Geçmişten günümüze Türk Milletinin vatanperverliği konuşuldu
1
Avrupa’nın en gelişmiş savaş uçağı Konya’ya iniş yaptı
130892 kez okundu
2
Konya’daki o markaya ait peyniri yemeyin! İfşa oldu
125619 kez okundu
3
Konya’da metrelerce kuyruk oluştu
111305 kez okundu
4
Meram Belediyesi’nden Dünya Günü’nde doğaya çifte dokunuş
109771 kez okundu
5
Bakanlık duyurdu! Konya’daki o markalar tağşiş ürün satıyormuş
106382 kez okundu
6
Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Hemşirelik Haftasında çifte bayram
68809 kez okundu