Liselere Giriş Sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından lise tercihleri başladı. Bu sene adayların tercihleri diğer senelerde olduğu gibi yine meslek liseleri olduğunu dile getiren Özel AOSB Rahmiye Sare Palalı Teknik Koleji Eğitim Koordinatörü Ömer Mürsel Bilik, “Milli Eğitim Bakanlığınca 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen LGS kapsamındaki merkezi sınav, 15 Haziran’da yapıldı.
Merkezi sınava başvuran 1 milyon 10 bin 916 öğrenciden 963 bin 142’si sınava katıldı, sınava katılım oranı yüzde 95,27 olarak gerçekleşti.” İfadelerini kullandı. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sonuçlara göre, tüm soruları doğru yanıtlayan 719 öğrenci 500 tam puan alarak birinci olduğunun altını çizen Bilik, “Merkezi sınavla yerleştirme süreci için bu yıl liselerde 201 bin 405 kontenjan bulunuyor. Buna göre, Anadolu liselerinde 63 bin 730, fen liselerinde 39 bin 420, Anadolu imam hatip liselerinde 44 bin 94, sosyal bilimler liselerinde 9 bin 360, Anadolu mesleki ve teknik liseleri için 44 bin 801 kontenjan yer alıyor. Bu kontenjan sayıları bize bir kez daha meslek liselerinin Türk Eğitim Sistemindeki önemini göstermekte” şeklinde konuştu.
“Meslek lisesi memleket meselesi”
Günümüzde ara eleman sorununun gün geçtikçe arttığını dile getiren Bilik, “Okul olarak amacımız başta kurulduğumuz Afyon Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin sayılı sanayi bölgelerinden Konya, İstanbul, Gaziantep gibi daha birçok sanayi bölgesine kalifiye ara eleman yetiştirmek” ifadelerini kullandı. Bilik, eğitim kurumu olarak 2014-2015 eğitim öğretim yılında hizmete açıldık ve kısa sürede en çok tercih edilen okullardan biri haline geldik. Bu durumun ortaya çıkmasında mesleki eğitimin öneminin anlaşılmasının büyük rolü var” dedi.
Bilik, Türkiye Sanayisinin ihtiyaç duyduğu her alanda ara eleman değil aranan eleman yetiştiren bir kurum olmayı kendilerine ilke edindiklerinin altını çizerek, “5 ayrı blokta 60 derslik ve 20 atölye de öğrencilerimiz eğitim görmektedirler. Öğrencilerimize 100 e yakın öğretmen kadrosu ile eğitim veriyoruz. Okulumuzda Elektrik – Elektronik Teknolojisi Alanı, Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı, Gıda Teknolojisi Alanı, Motorlu Taşıtlar Teknolojisi Alanı ve Endüstriyel Otomasyon (Mekatronik) Teknolojisi Alanları mevcuttur. Bu alanlardan mezun öğrencilerimiz mezun olduklarında hem iş yeri açma hem de ustalık belgesi almaktadırlar.
Öğrencilerimiz bu meslek eğitimleri alırken akademik dersleri de görmekte” dedi. Meslek lisesi eğitiminin dünyada en çok tercih edilen lise tiplerinin başında geldiğini anımsatan Bilik, “Biz öğrencilerimize temel ve mesleki derslerde eğitim vermenin yanı sıra mesleki gelişimlerini sağlamak için bölgemizde ve Türkiye’de yer alan sektöründe öncü sanayi kuruluşlarımıza teknik geziler düzenleyerek öğrencilerimizin okudukları alanın gerçek hayattaki karşılığını yerinde görmelerini amaçlıyoruz.” Şeklinde ifade etti. Eğitim Koordinatörü Bilik, lise tercihlerinde öğrencilerin puan sıralamasına göre mesleki ve teknik liseleri tercih etmesinin önemine değinerek, “Geçtiğimiz son beş yılın istatistiklerine bakıldığında mesleki ve teknik Anadolu liseleri yüzde 97 oranında doluluk ile büyük bir başarı gösterdi. Milli Eğitim Bakanlığımızda mesleki eğitimi güçlendirmek için son dönemde çok sayıda projeyi hayata geçirdi. Özellikle sektörleri eğitim süreçlerinin tamamına dahil ederek istihdam odaklı bir iş birliği modeli ile meslek liseleri parlayan yıldız haline geldi” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Ümmügülsüm DÜNDAR
Konya’da AK Parti Teşkilat Akademisi Eğitim Programı düzenlendi