Son günlerde kamuoyunda sık sık gündeme gelen change araç konusunda Yeni Meram okurlarına uyarılarda bulunan Nazlum, “ Change araçlar, hurda veya ağır hasarlı araçların şase ve/veya motor numaralarının çalıntı ya da trafikten men edilmiş araçlarla değiştirilmesi yoluyla gerçekleştirilen bir tür dolandırıcılık yöntemidir. Bu yöntemle, hukuki olarak problemli araçların kimlikleri değiştirilerek piyasaya sürülür,” dedi. Change işleminin anlaşılması için araçların mutlaka detaylı ekspertizden geçirilmesi gerektiğini belirten Nazlum, “Change araç olup olmadığı, araçtaki şase numaralarının kontrolüyle anlaşılır. Ruhsattaki şase numarası ile araç üzerindeki şaselerin eşleşip eşleşmediği kontrol edilir. Şaseler genellikle iskelet, amortisör kuleleri veya taban saclarında yazılı olur. Araçta kesme, kaynak, ekleme gibi işlemler varsa şaseler detaylı şekilde incelenir. Pilot Garage olarak biz de ‘change şase kontrol paketi’ sunuyoruz. Müşteri talep ederse bu paketle araç üzerinde herhangi bir ekleme, kaynak ya da şase uyumsuzluğu olup olmadığını kontrol ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“ Ön tarafı başka arka tarafı başka “
Ekspertiz işlemi sırasında birçok hile ile karşılaştıklarını anlatan Nazlum, “Bazı araçlarda ön kısmın 2012 model, arka kısmın ise 2015 model çıktığı oldu. Yine bazı araçlarda ise ön tarafın benzinli, arka tarafın dizel olabildiğini, bu gibi durumların tamamen dolandırıcılık unsuru taşıyan durumlarla karşılaştık. Unutulmamalıdır ki bu yasal bir suç “ şeklinde konuştu. Hileli durumlarda araç sahiplerinin mahkemeye başvurarak tazminat veya değer kaybı talebinde bulunabileceğini de ifade eden Nazlum, “Vatandaşların araç alırken dikkat etmeleri gereken bazı hususlar var. Bunların başında aracın hasar durumu ve kilometre geçmişi, geliyor. Aracın kaç el değiştirdiği, değişen ve boyalı parçaları, araç fiyatının ve ömrünün belirlenmesinde büyük önem taşıyor.
Ekspertiz raporu kurumsal bir yerden alınmış güvenilir bir rapor olmalı” ifadelerini kullandı. Nazlum araçlarda yapılan hilelere değinerek, “ Araçlarda change dediğimiz işlemden etkilenmemek için öncelikle aracın şase ve motor numaralarının eşleşip eşleşmediği kontrol edilmeli.” Şeklinde ifade etti. Nazlum araçta teknik sorunlar haricinde bürokratik sorunlarında ortaya çıkabileceğine dikkat çekerek, “ ,Haciz, borç ve ceza kontrolleri gerçekleştirilmeli. Araç alacak kişiler ekspertiz yaptırdıktan sonra mutlaka aracı kendilerine binerek test etmeleri gerekiyor. Âmâ en önemlisi detaylı evrak kontrolü” ifadelerini kullandı. Nazlum araç fiyatlarının günümüzde bir hayli arttığının altını çizerek, “Günümüzde alınan araçlar herkesin malumu yüksek fiyatlar karşılığı satın alınıyor. Hal böyle olunca bir kazalı araçlar piyasada hile ile satılmaya başlandı. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için mutlaka araçlarını almadan önce günün modern şartlarına uygun bir firmada kapsamlı bir ekspertiz raporu almalı. Bindiğiniz arabanın ön tarafının dizel arka tarafının benzinli olmasını istemiyorsanız detaylı ekspertizi bir külfet ekstra bir masraf olarak görmeyin ” diyerek tamamladı.
Kaynak: Ümmügülsüm Dündar
Konya’daki uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan zanlı tutuklandı