Konuşmasının başında Vali Akın, Pençe-Kilit Harekât Bölgesi’nde yürütülen arama-tarama faaliyeti sırasında metan gazına maruz kalarak şehit olan Mehmetçiklerimize Allah’tan rahmet; kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve aziz milletimize sabır ve başsağlığı diledi. Binlerce yıllık tarihiyle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, Mevlâna’nın öğretilerinden süzülüp gelen hoşgörü iklimiyle mayalanmış Konya’mızın; bugün de sahip olduğu bu derin mirası koruyan, toplumsal huzur ve güvenin en güçlü şekilde hissedildiği şehirlerimizden biri olarak öne çıktığını vurgulayan Vali İbrahim Akın; “Huzur Şehri Konya” vizyonuyla kamu düzenini sağlamak ve toplumun her kesiminin huzur içinde yaşamasını temin etmek amacıyla Valiliğimiz koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğümüz ve İl Jandarma Komutanlığımızın yürüttüğü kararlı çalışmaları siz değerli basın mensuplarımız aracılığıyla Konyalı hemşerilerimizle paylaşmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu vesileyle, huzur iklimimizin oluşmasına katkı sunan fedakâr emniyet ve jandarma personelimize ve sağduyulu yaklaşımları ile desteğini her zaman yanımızda hissettiren tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyor, hepinizi en kalbi duygularımla, sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.
“Konya orman büyüklüğü açısından 6 . sırada yer alıyor”
Konya’nın 6 milyon 430 bin dekar ormanlık alanıyla Türkiye’nin en büyük orman varlığına sahip 6. ili olduğunu belirten Vali Akın; İlimiz genel yüzölçümünün yaklaşık %16’sını oluşturan bu alanlar, doğal zenginliğimiz olduğu kadar, gelecek nesillere bırakacağımız en kıymetli miraslarımızdan da biridir. Ancak bu değerli mirası korumak, yalnızca ilgili kurumlarımızın değil, hepimizin ortak sorumluluğudur. Özellikle yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar, düşük nem oranı ve rüzgârlı hava koşulları orman yangını riskini ciddi boyutlara taşımaktadır. Yangın tehlikesine karşı alınan önleyici tedbirler kapsamında, Konya ili sınırları içerisindeki belirli ormanlık alanlara 1 Temmuz 2025 – 15 Ekim 2025 tarihleri arasında girişler yasaklanmış ve bu karar kamuoyuyla paylaşılmıştır. Vatandaşlarımızdan, bu karar doğrultusunda ormanlarımızı koruma konusunda azami hassasiyet göstermelerini, ateş ve anız yakma, sigara izmariti atma gibi yangına sebep olabilecek davranışlardan özellikle kaçınmalarını rica ediyorum. Unutulmamalıdır ki bir kıvılcım, binlerce dönüm ormanla birlikte içerisindeki tüm canlıları ve doğal dengeyi geri dönülemez şekilde yok edebilir. Konya’mızın yeşil varlığını korumak ve çocuklarımıza daha yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla tüm hemşehrilerimizi bu konuda duyarlılığa ve iş birliğine davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“ Konya genelinde güvenlik stratejimizi ortaya koyduk”
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlarımızın yoğun şekilde kullandığı park ve bahçelerde alınan güvenlik tedbirleri hususunda da açıklamalarda bulunan Vali Akın; “Hemşehrilerimizin aileleri ve sevdikleriyle birlikte huzur ve güven içerisinde vakit geçirebilmeleri amacıyla Valiliğimiz koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğümüz ve merkez ilçe belediyelerimiz iş birliğiyle Park ve Bahçeler Güvenlik Stratejimizi uygulamaya koymuş bulunuyoruz. Yürüttüğümüz bu çalışmalar neticesinde il merkezimizde belirlenen parklarda sürdürülen yaya ve motorize devriye faaliyetleri başta olmak üzere ihtiyaç duyulan yerlerde gece ışıklandırması, güvenlik kamerası ve benzeri önlemler artırılacaktır.” dedi. Ülkemiz genelinde zaman zaman boğulma vakaları meydana geldiğini ifade eden Vali Akın; “Konya’mızda da geçtiğimiz hafta, 14 yaşında bir evladımız serinlemek için girdiği sulama göletinde maalesef boğularak hayatını kaybetmiş, bu elim hadise hepimizi derinden üzmüştür. Hayatını kaybeden evladımızın ailesine, yakınlarına ve sevenlerine buradan başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Bu ve benzeri olayların bir daha yaşanmaması için vatandaşlarımızdan, özellikle cankurtaran bulunmayan ve güvenlik tedbiri olmayan su kaynaklarında yüzmekten kaçınmalarını rica ediyorum. Unutmayalım ki basit bir ihmal, telafisi imkânsız acılara yol açabilir.” dedi.
“Motosiklet kazalarında ciddi bir artış var”
Havaların ısınmasıyla artan motosiklet kullanımına paralel olarak trafik kazalarında da maalesef ciddi bir artış yaşandığı vurgulayan Vali Akın; “Bu çerçevede, motosiklet sürücülerimizin başta kask olmak üzere tüm koruyucu ekipmanları eksiksiz şekilde kullanmaları hayati önem taşımaktadır. Motosiklet kazalarında yaşanan can kayıplarının önemli bir kısmı, koruyucu ekipman eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kask, sadece yasal bir zorunluluk değil, aynı zamanda hayat kurtaran bir tedbirdir. Başta motosiklet sürücüleri olmak üzere tüm sürücülerimizin hem kendi can güvenlikleri hem de trafikteki diğer bireylerin can güvenliği için kurallara titizlikle riayet etmelerini rica ediyorum. Valiliğimiz koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğümüz ve İl Jandarma Komutanlığımız suç ve suçlularla mücadeleyi gece gündüz demeden kararlılıkla sürdürmekte ve şehrimizin huzur ve güven ortamına kast edenlere geçit vermediğini belirten Vali Akın, 1 Ocak – 30 Haziran 2025 tarihleri arasında terörle mücadeleden uyuşturucu operasyonlarına, organize suç örgütlerine yönelik çalışmalardan düzensiz göçle mücadeleye kadar pek çok alanda gerçekleştirilen operasyonların sonuçlarını açıkladı. Vali İbrahim Akın: “Terörle mücadele kapsamında son 6 ay içerisinde ilimiz genelinde toplam 89 operasyon icra edilmiş, gözaltına alınan 131 şüpheliden, 28’i tutuklanırken, 86 şahıs hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Asayiş suçları yönünden değerlendirdiğimizde; mal varlığına karşı işlenen otodan hırsızlık, kapkaç, yankesicilik, motosiklet hırsızlığı, oto hırsızlığı, evden hırsızlık, iş yerinden ve kurumdan hırsızlık, yağma ve dolandırıcılık olmak üzere 9 önemli suç başlığında bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam olay sayısında %22 oranında azalma sağlanmıştır. Kişilere karşı işlenen konut dokunulmazlığının ihlali, kasten öldürme, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma, cinsel taciz, hakaret, çocuğun cinsel istismarı, kasten yaralama, cinsel saldırı ve tehdit olmak üzere 10 önemli suç başlığında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam olay sayısında ise %9 oranında azalma kaydedilmiştir.” Şeklinde konuştu.
“3025 şahıs yakalandı”
Emniyet ve jandarma birimlerimizin aranan şahısların yakalanması konusunda da etkin ve kararlı bir şekilde çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü vurgulayan Vali Akın; “İlimiz genelinde 1 Ocak – 30 Haziran 2025 tarihleri arasında aranan şahısların yakalanmasına yönelik düzenlenen operasyonlar neticesinde çeşitli suçlardan aranan 3.025 şahıs yakalanarak cezaevine teslim edilirken, ifade için aranan 3.438 şahıs da yakalanarak haklarında işlem yapılmıştır. Ruhsatsız silah ve silah kaçakçılığına yönelik yürütülen titiz çalışmalar ve başarılı operasyonlar neticesinde de 1.410 tabanca, 775 kurusıkı tabanca, 754 av tüfeği ve 5 uzun namlulu tüfek olmak üzere toplam 2.994 adet yasa dışı silah ele geçirilirken 2.825 şahıs hakkında ise yasal işlem başlatılmıştır. Organize suç örgütlerine yönelik yapılan kararlı çalışmalar neticesinde ise son 6 ayda 61 operasyon gerçekleştirilmiş, 250 şahıs gözaltına alınmış, 141 şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edilirken, 55 şahıs hakkında da adli kontrol kararı verilmiştir. Bu operasyonlar neticesinde 3 organize suç çetesi çökertilirken 33 milyon 300 bin lira değerinde mal varlığına el konulmuştur.” Dedi. Geleceğimizin teminatı gençlerimizi hedef alan zehir tacirleri ve sokak satıcılarına karşı mücadelemizi de aralıksız sürdürdüklerini ifade eden Vali Akın; “İlimiz genelinde narkotik birimlerimizce 685 operasyon icra edilmiş, 1.030 şüpheli gözaltına alınmış, 660 şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir.
Son 6 ayda gerçekleştirilen bu başarılı operasyonlar neticesinde 1.467.569 adet uyuşturucu hap, 81,5 kilogram narkotik madde ve 364 kök kenevir bitkisi ele geçirilmiştir. Emniyet ve Jandarma teşkilatlarımız, Konyalı hemşehrilerimizin güvenliği için yalnızca şehrimizin cadde ve sokaklarında değil, dijital dünyada da çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Sanal devriye ve güvenlik faaliyetleriyle birlikte; başta dolandırıcılık olmak üzere dijital suçlara karşı etkin mücadele edilmektedir. Siber birimlerimizce yürütülen bu faaliyetler sonucu 24 operasyon icra edilmiş, 124 şüpheli şahıs gözaltına alınırken 84 şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir. Düzensiz göçle mücadele kapsamında ise yılbaşından bu yana yapılan çalışmalarda 54 operasyon icra edilmiş, 64 organizatör yakalanarak, 18’i tutuklanmıştır. Bu operasyonlar neticesinde göçmen kaçakçılığında kullanılan 32 araca el konulurken, 1.687 düzensiz göçmen ise sınır dışı edilmiştir. Ayrıca düzensiz göçle mücadele kapsamında 6 mobil göç noktası aracı ile yapılan denetimlerde 123.233 şahıs sorgulanmış, düzensiz göçmen olduğu tespit edilen toplam 1.242 şahıs hakkında gerekli işlemler tesis edilmiştir.” İfadelerini kullandı.
“Demokrasi ve milli birlik günü idrak etmeye hazırlanıyoruz”
15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’ne de değinen Vali İbrahim Akın: “Milletimizin bağımsızlığına ve demokrasimize yönelik hain darbe girişiminin millet iradesiyle bertaraf edildiği 15 Temmuz’un yıldönümüne yaklaşırken, ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi Konya’mızda da Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nü birlik ve beraberlik içinde idrak etmeye hazırlanıyoruz. 15 Temmuz 2016 gecesi, aziz milletimiz bayrağına, vatanına ve istikbaline sahip çıkarak destansı bir mücadele örneği sergilemiş; canı pahasına devletimizin bekasına, demokrasimize ve millî iradeye sahip çıkmıştır. Bu vesileyle başta 15 Temmuz şehitlerimiz olmak üzere vatanın bekası uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum. Milletimizin 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyor; birliğimizin ve beraberliğimizin daim olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Şerife KAYA
Konya’da finansal okuryazarlık ve aile değerleri eğitimi düzenlendi