Konya AÇIK 19°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Geleneksel lezzet aşure, birlik ve beraberliğin simgesi

Muharrem ayı, İslam dünyasında haram aylar arasında sayılır ve savaşın, düşmanlığın yasaklandığı, barışın teşvik edildiği önemli aylar arasında yer alıyor. Aynı zamanda bu ayda yaşanan en önemli olaylardan biri de Kerbela Vakası olarak biliniyor. Peygamber Efendimizin (sav) torunu Hz. Hüseyin ve yakınlarının şehit edildiği bu acı olay, Müslümanlar için derin bir yas dönemi olarak anılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Hicri takvimi baz alarak hazırladığı 2025 yılı dini günler takvimine göre: Muharrem ayı, 26 Haziran 2025 Perşembe günü başladı. Muharrem ayının 10. Günü ise yani Aşure Günü, 5 Temmuz 2025 Cumartesi gününe denk gelecek. Aşure günü hem dini anlamda hem de geleneksel olarak önemli olmakla beraber, toplumsal birlik ve beraberliğin pekiştiriyor. Aşure, buğday, nohut, kuru fasulye gibi baklagillerin yanı sıra; kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm gibi meyvelerle ve ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişlerle birleşmesinden oluşan geleneksel bir tatlı. Aşurenin lezzetli ve kıvamlı olarak ikram edilmesinde birçok püf nokta bulunurken, aşure yapımı biraz emek istiyor. İçine konulacak baklagillerden buğday, nohut ve fasulyenin bir gece önceden suda bekletilmesi, hem pişme süresini kısaltıyor hem de sindirimi kolaylaştırıyor. Kuru meyvelerin suda bekletilmesi ise tatlının içindeki dokuların yumuşamasını sağlıyor. Aşureye aromasını ise tarçın, karanfil, portakal kabuğu gibi aromatik malzemeler veriyor.

 

“Nesiller arası aktarılan kültürel bir miras”
Kültürümüzde önemli bir yeri olan kültürel miras olarak nesilden nesile aktarılan aşure sadece bir tatlı olmaktan ziyade , komşulara, akrabalara ve dostlara ikram edilen kalplerin saflığını ve temizliğini simgeleyen bir tatlı. Aşurede kullanılacak malzemeler aşurenin ikram edileceği kişi sayısına göre değişmekle birlikte bu noktada standardı yakalamak anlamında 15 kişilik bir aşureye 2 ölçü yetiyor. Yani; 2 su bardağı aşurelik buğday, 2 su bardağı haşlanmış nohut, 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye, 2 yemek kaşığı çam fıstığı, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 150 gram kuru incir, 150 gram kuru kayısı, 150 gram kuru üzüm, 2 adet küçük boy elma, 2 adet portakal kabuğu rendesi ekleniyor. Aşureye berrak rengini bakliyatları haşlandıktan sonra süzülmesi, aşurenin daha temiz görünmesini sağlıyor.

 

Kaynak: Şerife KAYA

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Selçuk Tıp’tan 185 genç doktor mezun oldu

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0