Konya da arpa hasadıyla birlikte 2025 yılı harman sezonu başladı. Uzmanlar hasat sonrası başlayan anız yakma olayları, hem çevre hem de tarım açısından ciddi tehdit oluşturduğunun altını çizdi. Uzmanlar, anız yakmanın toprağın yüzeyindeki organik maddeyi yok ettiğini, bu durumun da uzun vadede tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirtiyor. Uzmanlar “Bulunan faydalı mikroorganizmalar ve solucanlar yüksek sıcaklık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu da toprak yapısının bozulmasına ve verimin düşmesine yol açıyor” ifadelerine yer veriyorlar. Kontrolden çıkan anız yangınları zaman zaman çevredeki tarım arazilerine, ormanlık alanlara hatta yerleşim yerlerine sıçrayarak büyük yangınlara neden olurken her yıl binlerce hektar arazimiz anız yangınları nedeniyle sezonu verimsiz bir şekilde kapatıyor. Anız yakma, bölge halkının sağlığını da tehdit ederken duman nedeniyle hava kalitesi düşüyor; özellikle astım, bronşit gibi solunum hastalıkları olan vatandaşlar zor günler geçiriyor. Yetkililer her yıl olduğu gibi bu yılda anız yakılmasının çevreye verdiği zararın yanı sıra insan sağlığına da zarar verdiğinin altını çizerek, kronik hastalığı olan vatandaşların anız yakılan bölgelerden uzak durmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilere her yıl olduğu gibi bu yılda anız konusunda uyarılarda bulunarak, anız yakmanın yasak ve cezai yaptırımlara tabi olduğunu duyuruyor. Çiftçilere anızın toprakta bırakılarak sürülmesi, yeşil gübreleme ya da sap parçalama gibi yöntemler hem çevreyi korur hem de toprağın organik madde oranını artırır” önerisinde bulunuyor. Anızın toprak için gerekli mineralleri yok ettiğini dile getiren uzmanlar, “Toprak verimlilik unsurlarına uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma yanlış bir uygulamadır. Anız toprağın geleceği, toprak ise bizim geleceğimizdir. Anız yakmak geleceğimizi, bize emanet edilen en değerli varlığımızı yakmaktır.”uyarısında bulundular. Anız yakmanın maliyetten kaçış olarak tercih edilen yanlış bir uygulama olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Hasat sonrası tarlada kalan bitki saplarının sürülerek temizlenmesinin masraflı olduğu düşünülerek bazı üreticiler bu artıkları yakmayı tercih ediyor. Fakat unutulmaması gereken bir durum var; anızın yakılması esnasında toprakta sadece hasat sonrası kalan kökler yakılmıyor, toprağın önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri de zarar görüyor. Anız yangınlarının toprak yapısına verdiği zararın geri kazanılması uzun yıllar almaktadır. İlk birkaç santimetre kalınlıktaki toprakta oluşan yüksek sıcaklık, verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeleri yok ediyor. Anızı yakılan toprağın üst kısımlarında 250 derece civarında sıcaklık oluşarak toprak yüzeyinde bulunan küçük canlıları da öldürmektedir. Hâlbuki toprakta bulunan ve gözle görülmeyen bu canlıların faaliyetleri sonucunda organik maddeler parçalanarak toprak verimliliğini artıran humusa dönüşmektedir” şeklinde süreç hakkında bilgi verdiler.
Kaynak: yenimeram.com.tr (Ümmügülsüm DÜNDAR)
Beyşehir’de 3 ayrı kazada 3 kişi yaralandı