“HERKES herkese bir lokma şey verebilir ama boğaz bağışlamak ancak Allah’ın işidir.” (Hz. MevIana)
***
YEME DE YANINDA YAT!
Yeni milletvekilleri 15 Temmuz’da 3 aylık olarak 45 bin liranın üzerinde bir maaş alacak. Emekli olan milletvekilleri ise ayrıca 8 bin lira civarındaki emekli maaşlarını 3 aylık olarak toplu şekilde alacak. Bu durumda emekli olup da milletvekili seçilenler yaklaşık 70 bin liralık maaş alacak.
Yeni milletvekillerine 2 aylık maaş tutarında yani 30 bin liralık telefon, telgraf ve posta gideri de verilecek. Milletvekilleri bu hakları Meclis’e ilk adım attıklarında kayıt işlemini yaptırırken imzaladıkları kağıtlarla kazanmış oldu.
Kadın milletvekili sayısı 98’e çıktığı için Meclis’teki kuaför sayısı artırılırken, küçük bebekli ve çocuklu milletvekilleri ile emziren milletvekilleri için yeni emzirme odası ve lokantalarda mama sandalyeleri için hazırlık yapıldı…
Ne diyelim bilmeyiz ki…
En iyisi yemesinler, yanında yatsınlar!
***
MÜJDE NİTELİĞİNDE
Diyanet’ten “iki bayram arasında evlenmek caiz midir?” sorusuna, gençler için ‘müjde’ niteliğinde bir cevap geldi.
Türkiye’de evlilikler en çok ağustos ve Eylül aylarında gerçekleşiyor. Ancak bu yıl Ramazan Bayramı’nın 17 Temmuz’a, Kurban Bayramı’nın da 24 Eylül’e denk gelmesi, yaz aylarında dünya evine girmek isteyen gençleri kara kara düşündürüyor. Nedeni ise halk arasında yaygın olan, “iki bayram arasında düğün olmaz” inanışı…
EZBER BOZAN AÇIKLAMA
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’na vatandaşlardan çok soru geliyor.
Kurul, “iki bayram arasında evlenmek caiz midir?” sorusuna, gençler için ‘müjde’ niteliğinde bir cevap vererek, “söz konusu inanışın hiçbir dini dayanağı yok” açıklamasını yaptı.
Açıklamada, “Hz. Peygamber ile Hz. Aişe de şevval ayında evlenmişlerdir. Şartlar ve imkanlar müsait olduğu zaman, yılın bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, nikah kıyılabilir” ifadeleri yer aldı.
Gelenek mi, hurafe mi?
“İki bayram arasında düğün olmaz” inanışının kaynağı, İslam öncesine kadar uzanıyor. Cahiliye döneminde, Arabistan Yarımadası’nda Ramazan Bayramı’ndan sonra, yani Şevval ayında bir veba salgını başlıyor. Hastalık pek çok kişinin ölümüne neden oluyor. Bu nedenle Şevval ayının uğursuz olduğuna inanılıyor.
Ülkemizde gençler en çok yaz aylarında düğün yapmayı tercih ediyor. Her yıl yaklaşık 600 bin çift evleniyor. Bu düğünlerin üçte biri, yaklaşık 200 bini yaz aylarında gerçekleşiyor. Evlilik tercihinde sonbahar ikinci tercih. Onu ilkbahar izliyor. Kış mevsiminde ise yaklaşık 100 bin çift imza atıyor.
Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, “bunlar halk arasındaki inanışlar, hurafeler. Anadolu’nun kendi folklorik geleneği içinde Şaman kültürüyle alakalı olabilir. Dini açıdan, iki bayram arasında düğüne engel yoktur. İslam dinine göre, 365 gün düğün yapılabilir. Herkes gönül rahatlığıyla evlenebilir” diye konuştu.
İki Bayram Arası Düğün