Yaklaşık 3 yıldır tartışmaların hedefinde olan Nafaka konusu tekrardan hükümetin gündemine geldi. Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı düzenlemede, nafakanın evlilik süresiyle sınırlanması, bu süre sonunda nafaka almaya hak kazanan eşin iş bulamaması veya herhangi bir gelirinin olmaması halinde, devletin nafaka ödemeye devam etmesi formülü üzerinde duruluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019’da açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında Meclis’e sevk edilen 2. Yargı paketiyle süresiz nafaka ve icralık çocuk tartışmalarının sona ereceğini söyledi ancak kamuoyundan gelen tepkiler ve daha kapsamlı çalışma gerektiği gerekçesiyle paket içine bu düzenleme konulmadı.
Gazetemize özel olarak açıklamalarda bulunan Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu Kurucu Başkanı Mesut Arabul, “Bakanlığın üzerinde durduğu 3 formül var. Birincisi, boşanma ile yoksulluğa düşen kişi en az 2 yıl maksimum 6 yıl nafaka talep edebilecek. İkincisi evlilik süresi kadar Nafaka. Üçüncüsü ise evli kalınan sürenin yarısı kadar yani 20 yıl evli kalan kadın 10 yıl nafaka alabilecek” dedi.
“DÜZENLEME 2018 YILINDAN BERİ DEVLETİN GÜNDEMİNDE”
Hükümet, kadın örgütlerinden gelen tepkiler sonucu ve kadınlar açısından mağduriyet yaratacağı gerekçesiyle rafa kaldırılan, boşanma davalarında verilen “süresiz nafaka” olarak da adlandırılan “yoksulluk nafakasına” ilişkin yasal düzenlemeyi yeniden gündemine aldı. Konuyla alakalı olarak açıklamalarda bulunan Başkan Arabul, “Her ne kadar çözüm adına somut bir adım atılmamış olsa da Nafaka düzenlemesi 2018 yılından beri devletin gündeminde” ifadelerini kullandı.
“NAFAKA KONUSUNDA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ HAZIRLADIK”
Adalet Bakanlığının üzerinde çalışma gerçekleştirdiği 3 formül olduğunu belirten Başkan Arabul sözlerine şu şekilde devam etti; “Bakanlığın üzerinde durduğu 3 formül var. Birincisi, boşanma ile yoksulluğa düşen kişi en az 2 yıl maksimum 6 yıl nafaka talep edebilecek. İkincisi evlilik süresi kadar Nafaka. Üçüncüsü ise evli kalınan sürenin yarısı kadar yani 20 yıl evli kalan kadın 10 yıl nafaka alabilecek. Devlet destekli (Sosyal Devlet) nafaka formülü bizimde çözüm önerilerimiz arasında. Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu olarak uzun yıllar sahadaki tecrübelerimiz ışığında nafaka konusunda çözüm önerileri hazırladık. Bunlar; Nafaka 1 maksimum 3 yıl süre ile hükmedilmeli. Nafaka talep eden kişinin yaşı, kaç yıl evli kalındığı. Nafaka talep eden kişinin eğitim durumu, mesleki becerisinin olup olmadığı. Boşanmada kusuru olup olmadığı.”
“DEVLET DESTEKLİ NAFAKADAN SAĞLIK SORUNLARI OLAN KADINLAR FAYDALANMALI”
Devlet destekli nafaka formülü başta olmak üzere, formüller hakkında da değerlendirmelerde bulunan Başkan Arabul, “Devlet destekli nafaka formülümüz ise; Devletin “Aile Fonu” oluşturması. Bunun yolu, evlendirme dairesine başvuruda evlenmek isteyen kişilerden talep edilen 700 TL’nin yüzde 20’si oluşturulacak fona aktarılması, boşanma ile yoksulluğa düşen tarafa bu FON aracılığıyla maddi destek verilmeli. Suiistimalleri engellemenin yolu; Devlet destekli nafakadan, yaş haddinden çalışamayacak durumda olan veya ciddi sağlık sorunları olan kadınlar faydalanmalı. Yaş bakımından çalışmasının önünde bir engel olmayan, eğitim ve mesleki becerisi olan kadın İŞ-KUR’a başvurma mecburiyeti getirilmeli, yine yaşı sağlığı el veren ama mesleği olmayan kadınlara meslek edindirme kurslarında eğitim verilmeli. Ardından İŞ-KUR’a yönlendirilerek iş hayatına katılımlarına destek verilmeli” diye konuştu.
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA KOLAYLAŞTIRILIYOR
Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı bir başka düzenleme ise “çekişmeli boşanma”nın kolaylaştırılması. AKP’nin yılbaşından sonra Meclis gündemine getirmeyi planladığı 6. Yargı Paketi içine koymayı planladığı düzenleme yasalaşırsa, boşanmak için tüm anlaşmazlıkların karara bağlanması beklenmeyecek. Çekişmeli boşanma davalarında, taraflar tazminat, velayet, nafaka, eşler arasında kusurun kimde olduğu gibi etkenler boşanma davalarının uzamasına neden oluyor. Meclis’e sunulması düşünülen düzenlemede ise mahkeme, velayet ve nafaka konusunda anlaşılması halinde boşanma kararı verilebilecek. Tazminat ve diğer uyuşmazlık konularında ise dava, boşanma sonrasında devam edip, karara bağlanabilecek. Bu konuda aile arabuluculuğu mekanizmasının da işletilebileceği belirtiliyor. Ancak, arabuluculuk, aile içi şiddet nedeniyle açılan boşanma davaları için uygulanmayacak. Hüseyin MENEKŞE
Başkan Altay: Konya Bilim Merkezinde bir yılda 380 bin ziyaretçi ağırladık