Milliyetçi Hareket Partisi Konya İl Başkanı Sayın Remzi Karaaslan yaptığı basın açıklamasıyla Ahilik Haftasını kutladı.
Kutlama mesajında “Ahilik; Anadolu’nun Türk-İslam toprağı olmasında, milletimizin kültürel, ekonomik, dini ve toplumsal hayatının tanzim edilmesinde, en sarsıcı dönemlerde dahi birlik ve beraberlik duygusunun korunmasında etkili olan ve yüzlerce yıllık birikime sahip olan bir gelenektir” dedi.
Ahiliğin bu topraklarda doğduğunu hatırlatan Karaaslan şöyle devam etti: Ahilik, 13. yüzyılda Anadolu’da kurulmuş bir esnaf teşkilatıdır. Sözlük anlamı olarak “eli açık, kardeş, yiğit, delikanlı” gibi manalara gelen “ahi” kelimesi; aynı zamanda bugün, yüzlerce yıllık bir değerler sistemine karşılık gelir.
Kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakârlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlakın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik teşkilatı, Ahi Evran-ı Veli tarafından 1200’lü yıllarda kurulmuştur.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Araştırma ve Uygulama Merkezi kaynaklarında ki bilgilere göre, Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında etkili olan ve kökleri bin yıl öncesindeki Fütüvvetnamelere kadar dayanan Ahilik, o dönemde Anadolu’ya göç eden Türkmenlere aş ve iş imkânı sağlayarak, aynı zamanda tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici haline getirilmesine katkı yapmıştır.
Türk-İslam kültürüne özgü bir medeniyet hareketi olan Ahilikte esnaf arasındaki mesleki ve dini dayanışma, 740 emredici kuralla şekillendirilmiş. İslam’ın engin ve evrensel prensiplerini dünyaya farklı bir pencereden sunan teşkilat içindeki esnaf, kazandıkları paranın bir kısmını yardım sandıklarında biriktirip, ihtiyacı olanlara harcamıştır.
Belirli bir hiyerarşiyle teşkilatlanan Ahiler, yamaklar, çıraklar, kalfalar, ustalar, halifeler, şeyhler, ve şeyhül meşayih olarak bu kültürdeki yerini almıştır. Öğrenci olarak teşkilata alınanlar kaynağını İslam ahlakından alan 124 maddeyi öğrenerek eğitimine başlamıştır.
Ahilik teşkilatı, sadece erkekleri değil kadınları da eğiterek bir meslek sahibi yapmış. Ahi Evran-ı Veli’nin eşi Fatma Bacı, kadınları bir araya toplayıp eğittikten sonra üretken bir hale getirilmelerini sağlamıştır.
13.yüzyılda kurulan ve Anadolu’nun o dönemdeki adından dolayı Bacıyanı Rum ismi verilen bu teşkilat, dünyanın ilk kadın teşkilatı olarak bilinmektedir. Bu teşkilat, Bizans ile olan savaşlarda ve Moğol akınlarına karşı özellikle cephe gerisinde büyük hizmetler vermiştir. Bu aynı zamanda bizim medeniyetimizin kadına verdiği önemlide gösterdiğini vurgulamak isterim.
Ahi Evran, dericilik zanaatıyla meşguldü. Anadolu’da diğer bu zanaatı geliştirdi ve bununla da kalmayıp teşkilatlandırdı. İşte “Ahi Teşkilatı” olarak bildiğimiz yapının başlangıcı da budur. Sadece dericileri değil, zamanla diğer esnaf gruplarını da içine alan sistem, vakit ilerledikçe sosyal bir güç haline geldi. Ahi Evran Selçuklu döneminde 32 meslek grubunun başkanıydı.
Ahilik; Anadolu Selçukluları döneminde her yere yayılıp iyice teşkilatlanmıştı. Öyle ki devletin zayıf kaldığı yerlerde önemli bir ekonomik, siyasi, sosyal ve askeri güç olarak kabul edilebilirdi. Moğolların Türkler üzerine yaptıkları akınlara karşı durmuş ve bu sayede özellikle batı Anadolu’daki Türk boyları bağımsız kalabilmişlerdi. Osman Bey’in çevresinde pek çok ahi şeyhi de vardı. Bunlardan Şeyh Edebali’nin kızı ile evlenen Osman Bey, arkasındaki Ahi desteğini de bu şekilde kuvvetlendirmişti. Osmanlı ordusu sefere çıktığında gerekli olan alet edevatı taşımak yerine bunları ahilerden yol üstünde temin etmeyi tercih ediyordu. Bu da ordunun daha hızlı hareket etmesini sağladığı için avantaj oluyordu.
Uzun yıllar Konya’mızda yaşayan Ahi Evran teşkilat yapılanmasının büyük bölümünü bu topraklarda yapmıştır.
Mayasında sevgi, hoşgörü, yardımlaşma, dayanışma ve güzel ahlak öğretilerini barındıran ve bu güzellikleri toplumun tüm kesimine nakşeden Ahilik Teşkilatı ve Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın ticaret ahlakına, dayanışma ve paylaşmaya dayanan erdemli ilkeleri, günümüzde esnaf ve sanatkârlarımıza yol gösterdiği gibi tarih boyunca milletimizin ve medeniyetimizin dünyaya örnek olmasına da vesile olmuştur.
Ahilik, sadece bir meslek mensubunun teşkilatlanma ve örgütlenme şeklinin çok ama çok ötesinde bir kültürdür. Ahilik felsefesi; ticarette ve sosyal hayatta doğruluğu, yardımlaşmayı, kaliteli üretimi, tüketiciye saygıyı ve iyi ahlakı ilke edinir. Esnaf ve sanatkârlarımız; “elini, kapını ve sofranı açık tut” öğretisini yaşam felsefesi kabul etmiş, ihtiyaç sahibi olanların her zaman yanında yer almıştır.
MHP Olarak bu duygu ve düşüncelerle esnaf ve sanatkârlarımız başta olmak üzere bütün milletimizin Ahilik Haftasını en içten dileklerimle kutluyorum. Ahiliğe esas olan birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusunun büyüyerek devam etmesini temenni ediyor, esnaflarımıza işlerinde başarılar ve bereketli kazançlar diliyorum.
Konya Gazeteciler Cemiyetinden kınama