Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, kısa adı KOP TEYAP olan KOP Bölgesi Tarımsal Eğitim ve Yayım Programı kapsamında 2018 yılında başlanan ve modern tarım uygulamalarına yeni bir bakış açısı getiren Zebra/Şeritvari Sürüm Tekniğinin yüzde 50 oranında çiftçilere yakıt tasarrufu sağlayacağı bildirildi.
Açıklamaya göre, ortak makine kullanımını teşvik eden yeni sistem, kesme, süpürme, patlatma, gübre atma, düzleme işlerinin tamamını bir arada gerçekleştiriyor.
Çalışmanın yaygınlaşması halinde bölgede yıllık 100 milyon ton su tasarruf edebilmesi öngörülüyor. Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde, su kısıtı olan çiftçilerin mağduriyetleri en aza indirmek amacıyla desteklenen Zebra/Şeritvari Sürüm Tekniğinin sonbahar denemelerini, KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, Karatay ilçesi Ovakavağı Mahallesi’nde yerinde inceledi. Açıklamada ifadesine yer verilen Başkan Şahin, “Zebra sürümle bir kere işlenip ardından ekilen parsellerde toprak neminin kontrol parsellerine göre yüksek olduğu, kuraklığın zebra sürüm parselinde de sıkıntı verdiği ancak yine de topraktaki tavın tohumların yüzde 80 gibi yüksek oranda sulamadan çıkmasını hep birlikte yerinde inceledik. Güz döneminde hazırlığı yapılan topraklarda kurak geçen kış şartlarına rağmen ilkbahar ayında ekilen bitkilerin yüzde 80 oranında sulanmadan çimlenip çıkış sağlamasının bölge çiftçisine önemli bir kazanım olacak.” dedi.

TÜİK’ten son dakika açıklaması: İşsizlik azaldı
1
MSB: Son bir haftada, Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 3 PKK’lı terörist teslim oldu
98798 kez okundu
2
Ankara’da eski eşinin arkadaşını öldüren zanlı yakalandı
81973 kez okundu
3
Kontrolden çıkan otomobil bariyerlere saplandı: 2 ağır yaralı
75267 kez okundu
4
Adana’da kaybolan 7 yaşındaki çocuğu arama çalışmaları sürüyor
73526 kez okundu
5
Şehit Önder Özen’in ailesine verdiği evi yenileme sözünü devlet gerçekleştirecek
69498 kez okundu
6
Alkollü ve ehliyetsiz sürücüden gazeteciye “Öldürürüm” tehdidi
61597 kez okundu