Sağlık Bakanlığının yayınladığı 100 binde haftalık vaka sayılarına göre Konya, Aksaray ve Sakarya gecen hafta “yüksek riskli” gruptayken bu hafta “çok yüksek riskli” illerin arasına katıldı. Yüksek riskli illerin sayısı ise 42’den 39’a düştü.
Türkiye 1 Mart’tan itibaren kademeli olarak normalleşme için gün sayarken Sağlık Bakanlığının açıkladığı veriler Konya ve çevresindeki iller için normalleşmenin hiç de yakın olmadığını ortaya koydu.
Geçtiğimiz hafta il bazında 7 günlük Covid-19 vaka sayılarına bakıldığında Konya’daki vaka sayısı her 100 bin kişide 90, 99 idi. Dün akşam açıklanan rakamlara göre, Konya’ da yaklaşık 11 puanlık artışla 101, 96 rakamı görüldü.
Konya’da vaka sayısındaki artış çevre illerde de paralel bir yön izliyor. Geçtiğimiz hafta Karaman için 103, 16 ve Aksaray için 92,01 olarak açıklanan rakamlarda da artış yaşandı. Son verilere göre Karaman’da vaka sayısı 105,92’ye, Aksaray’da ise büyük bir artış hızıyla birlikte 108, 27’ye yükseldi.
KARADENİZ’DE ALARM HALİ DEVAM EDİYOR
Son verilere göre, Karadeniz’de vaka yoğunluğunun en fazla olduğu il Ordu oldu. Ordu’da her 100 bin kişiden 228’inde virüs tespit edildi. Ordu’yu her yüz bin kişide 200 barajını aşan Giresun, Trabzon, Samsun ve Rize takip etti.
Türkiye’de vaka yoğunluğunun en az olduğu iller ise Hakkari ve Şırnak. Hakkari’de oran 3,21 olarak açıklanırken Şırnak’ta bu rakam 3,91 oldu.
İSTANBUL’DA BELİRGİN ARTIŞ
3 büyükşehirdeki haftalık vaka yoğunluğunda ise İstanbul öne çıktı.
İstanbul’da her 100 bin kişiden 68,23’ünde, Ankara’da her 100 bin kişiden 35,39’unda, İzmir’de ise her 100 bin kişiden 42,67’sinde virüs tespit edildi.
200 BARAJINI 5 İL AŞTI
Türkiye genelinde vaka yoğunluklarında dikkat çekici bir artış göze çarpıyor.
Geçen hafta her yüz bin kişide 200 barajını aşan il sayısı 2 iken, bu hafta bu sayısı 5’e yükseldi. Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun vaka sayısıyla 200 barajının üstünde yer aldı.
Sakarya, Konya, Karaman, Aksaray, Tokat, Osmaniye ve Adıyaman ise her 100 bin kişide 100 barajının üstünde seyrediyor.
Geçen hafta açıklanan vaka tablosu
Bu haftanın vaka tablosu
Normalleşme nasıl olacak?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Mart’tan itibaren Türkiye’de il bazında normalleşme adımlarının atılacağını duyurmuştu.
Artık yerel yönetimler, hıfzıssıhha kurullarının belirlediği ölçüde kararlar alacak. İllerin, durumuna göre “düşük”, “orta”, “yüksek” veya “çok yüksek” riskli olarak sınıflandırılacak. Bu gruplara göre kısıtlamalardan hangilerinin kaldırılacağı veya sürdürüleceği belirlenecek.
Bu kararlar, tek başına 100 bin kişide görülen vaka sayıları üzerinden alınmayacak. İlaveten illerdeki başka faktörlere göre kararlar verilecek.
Normalleşmede 5 kritere bakılacak
1- Hastanelerin durumu: Şehirdeki hastanelerin yatak, yoğun bakım, solunum cihazı kapasitesi ve doluluk oranı
2- Vaka sayısı: İllerin 100 bin kişide görülen vaka sayıları
3- Test sayısı: PCR testlerindeki harita göze alınacak. Kaç kişiye koronavirüs testinin yapıldığı kararlarda belirleyici olacak.
4- Salgının seyri: Şehirdeki 10-14 günlük süredeki salgının trendi göz önünde bulundurulacak.
5- Aşılama durumu: Şehrin yaş ve demografik durumu çerçevesindeki aşı durumu. Kaç kişiye aşı yapıldığı da “yerinde karar” döneminin belirleyici faktörlerinden birisi olacak.
Avantajlar dezavantaja, dezavantaj avantaja dönüşecek. Gevşeme kararı sonrası vaka artarsa yeniden kısıtlamaya gidilecek.
Konya’da duvara çarpan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti