Konya AÇIK 26°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
TORKU BİSKÜVİ

Akşehir tandır kebabı “coğrafi işaret” aldı

Akşehir Belediyesi tarafından Akşehir’e özgü olarak yapılan ‘Akşehir tandır kebabı’ için "coğrafi işaret" alındı.

 

Akşehir Belediyesi’nin 22 Ekim 2018 tarihinde Akşehir’e özgü olarak yapılan tandır kebabı için Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru onaylandı.

Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya “Akşehir Belediyesi olarak şehrimize özgü lezzetlerin tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığımız başvurulardan Akşehir Tandır Kebabı başvurumuz onaylandı. 10 yıl süreyle verilen bu onayla Akşehir Tandır Kebabımız artık marka haline geldi. Artık Akşehir Tandır Kebabımız Akşehir’in tescilli bir markası olarak Akşehirlilere ve Akşehir’e gelen misafirlerimize sunulmaya devam edilecektir. Tandır Kebabımızın yanı sıra Akşehir Hersesi, Akşehir Peynir Baklavası, Akşehir Tahinli Pidesi içinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurularımızı yaptık” dedi.

Akşehir’e özgü lezzetler arasında yer alan Akşehir Tandır Kebabı, özel etlerin taş fırınlarda közde pişirilmesi ile yapılan yöresel bir lezzet.

Tarihçesi Selçuklulara kadar uzananan Akşehir tandır kebabı, özellikle Selçuklulardan bahseden Selçukname’de 1. Alaaddin Keykubat’ın 1237 yılı Şevval (Mayıs) ayında verdiği bir ziyafette yenilen yemeklerde ‘Biryan’ ifadesi ile geçiyor. Biryan kebap anlamına gelirken dolayısıyla Selçuklu dönemindeki yemekler arasında bile Akşehir tandır kebabına atıfta bulunulduğu belirtiliyor.

Tandır kebabı ustalığının da 1750’li yıllara kadar dayandığı söyleniyor.

Akşehir tandır kebabı; tırnaklı pide üzerine isteğe göre yağsız, orta yağlı veya yağlı olmak üzere satır ile doğranmak suretiyle servis edilir. Akşehir tandır kebabının yanında genel olarak kuru soğan, domates ve közlenmiş biber sunumu yapılır.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Rezalet! Görüntüler Konya’dan…Süt üretim tesisinde süt banyosu yaptı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0