Gaziantep’te, 40 dereceyi aşan sıcaklıkta hazırlanıp kurutulan ve yurt içi ve dışına satılan kurutmalıklara Konya’da da talep oldukça fazla.
Özellikle kış yemeklerinde kullanılan ve lezzetiyle aranan ürün olan kurutmalıklar tezgâhlardaki yerlerini alarak adeta bir renk cümbüşü oluşturuyor. Organik üretimin her geçen gün daha fazla ön plana çıktığı son yıllarda tamamen doğal yöntemlerle Gaziantep’te hazırlanan yaz lezzetleri kışa saklanıyor.
Kurutma konusunda imkânları olanların kendi el emeğiyle yaptığı kurutmalıkların üretim aşaması da oldukça zahmetli.
Mevsiminde yetişen biberler, patlıcanlar ve kabaklar evde temizleniyor ve içleri oyulduktan sonra evlerin teraslarında veya boş arazilerde kızgın güneş altında kurumaya bırakılıyor. Doğal yöntemle kuruması sağlanan ürünler daha sonra Türkiye’nin birçok yöresine ve yurt dışına gönderiliyor.
MUHAMMET GÜMÜŞ
Ilgın Belediyesi yol çalışmalarına aralıksız devam ediyor